
Biodiversitet i Barolo
Hvorfor er æsler, bier og nedgravede kohorn en vigtig del af vinfremstilling? Det har det biodynamisk certificerede vinhus Rivetto fra hjertet af Piemonte nogle af svarene på. Her handler det ikke om at producere mest mulig vin, men om at skabe balance i alt, hvad de foretager sig, for at skabe den bedst mulige vin.
Fra monokultur til biodiversitet
Ligesom mennesker lever bedst i indre balance, gælder det samme for vinmarker. Ifølge Enrico Rivetto, manden bag vingården, udtømmer monokultur jordens vitalitet, fremmer sygdomme og reducerer biodiversiteten. Derfor begyndte han i 2009 en omstilling til økologisk dyrkning, og i 2015 blev de biodynamiske principper fuldt implementeret, hvilket gjorde Rivetto til den første biodynamisk certificerede vingård i hele Piemonte.
Biodiversitet i min vingård er ekstremt vigtigt. Vi er midt i Barolo-regionen, hvor man finder vinmarker overalt. Da jeg startede dette projekt, var det første skridt at diversificere vingården.
Enrico Rivetto

I løbet af de sidste ti år har han plantet over 1000 træer og anlagt kilometervis af økologiske korridorer med lavendel, salvie, rosmarin, frugttræer, egetræer, birketræer og anden beplantning rundt om vingården for at beskytte deres vinplanter mod påvirkning fra nabomarkerne. Mellem vinrækkerne sås blomster og urter, hvilket understøtter et sundt insektliv og bidrager til et naturligt økosystem, hvor æslerne Filippa, Giulia og Lella hjælper med at holde ukrudtet nede, mens deres efterladenskaber bruges til kompost.
Et økosystem i balance
Rivettos filosofi handler om at genskabe en sund balance mellem vinmarker og andre afgrøder for at skabe et robust landbrugsøkosystem. Som en del af denne indsats er der bl.a. etableret seks bistader, som styrker biodiversiteten.
For Rivetto er biodynamik den bedste metode til at opnå en levende jord. Blandt de naturlige processer, vingården arbejder med, er brugen af kompost fremstillet på gården. Efter to års fermentering tilføres den markernes jord, hvilket styrker planterne og gør dem mere modstandsdygtige over for klimaforandringer. Rivetto er beliggende i Serralunga, der er den koldeste del af Barolo. Klimaforandringer gør, at druerne i dag modnes hurtigere, men solens skarpere stråler kræver også ændrede praksisser i vinmarken.
Efter Anden Verdenskrig var mange af Europas jorde udpint. Vores mål er at genopbygge jordens mikroorganismer og gøre den mere frugtbar. Biodynamik hjælper os med dette ved at fokusere på egen kompostproduktion, øget biodiversitet og fravær af giftstoffer i markerne.
Enrico Rivetto
Alt hos Rivetto er nøje planlagt for at skabe en biodynamisk balance. Og det kan smages i vinene, der primært laves på Barbera og Nebbiolo. Her er der balance og en større lethed og elegance, end hvad man ellers finder i området.