
10 dufte, der afslører vinen
Kan man virkelig genkende en vin bare ved at dufte til den? Ja – og det er både lettere og sjovere, end du tror. Mange druesorter gemmer på unikke aromaer, der nærmest skriger deres navn. Vi har samlet de 10 mest afslørende dufte, der kan guide dig mod det rigtige svar til din næste blindsmagning.
1. Gewürztraminer – Litchi & Rosenblade
Forestil dig en skål med tropisk frugtsalat på en terrasse i Sydøstasien – søde, saftige litchi-frugter, et strejf af rosenblade og lidt krydret varme i baggrunden. Gewürztraminer er voldsomt aromatisk og en af de nemmere druer at gætte.
De intense noter kommer fra forbindelserne terpener, især linalool og geraniol, som også findes i blomster og tropisk frugt.
2. Sauvignon Blanc – Stikkelsbær & Hyldeblomst
En duft som en frisk gåtur gennem en blomstrende sommerhave. Sauvignon Blancs grønne noter skyldes forbindelser som methoxypyraziner, der også findes i grøn peber og stikkelsbær. Hyldeblomstnoterne kommer fra thioler – svovlforbindelser med overraskende florale egenskaber. Sauvignon Blanc aromaen er umiskendelig og ofte en god, blid start på et blindsmagnings program.
3. Riesling – Lime & Petroleum
Riesling er unik: ung og citrusfrisk med lime og grønne æbler – men med alder kan vinen udvikle en distinkt duft af petroleum. Den kommer fra TDN (trimethyl-dihydronaphthalen), som forstærkes ved lagring og er på mange måder et unikum for Riesling vine.
En snert af benzin i glasset? Det er bare Riesling, der er blevet voksen.
4. Cabernet Sauvignon – Solbær & Cedertræ
Dufter det lidt af gamle bøger med et strejf af solbær og cedertræ?
Så har du måske en Cabernet Sauvignon i glasset.
Methoxypyraziner bidrager med grønlige noter som solbærblade og grøn peberfrugt, mens fadlagring tilfører dybde med aromaer af tobak og cedertræ.
5. Pinot Noir – Hindbær & Skovbund
Lyse, sarte og delikate vine med noter af vilde hindbær og skovbund. Pinot Noir er som et duftdigt, hvor de friske bærtoner danser i glasset. Med alderen folder vinen sig ud og afslører mere komplekse lag – som skovbund – en såkaldt tertiær duftnote, der kun opstår med tid og tålmodighed.
6. Syrah – Sort peber & bacon
Det lyder mærkeligt, men det virker. Syrah fra fra især Nordrhône dufter ofte som en god dosis peber kværnet over grillet kød.
Duften stammer fra forbindelsen rotundon, en aromatisk forbindelse, som næsen kan opfange selv i ekstremt små mængder.
7. Chardonnay – Smør & Nødder
Fadlagrede Chardonnay kan dufte som varm croissant med smør. Det skyldes diacetyl, som dannes under malolaktisk gæring. Ristede noter af nødder og vanilje kommer fra fadlagringen, hvor træet interagerer med vinen. Især fadlagret Chardonnay fra varme regioner som Californien har tendens til at have en masse smør, endda popcorns-noter på næsen. Bemærk dog at kold-klima Chardonnay vine som Chablis er primært præget af grønne frugt noter og mineralitet end smør og ristede noter.
8. Chenin Blanc – Voks & Kvæde
Chenin Blanc er Sauvignon Blancs mere utæmmede søster-drue. Vine på Chenin Blanc har blandet andet bivoks, lanolin og især kvæde som de mest afslørende dufte. Chenin Blanc får disse karakterer især i tørre eller let oxiderede versioner.
9. Zinfandel – Brombær & Kanel
Når det dufter af brombærtærte med krydderier og en snert af alkoholisk varme – så er det næsten altid Zinfandel. Kombinationen af moden frugt og søde krydderier gør denne drue let at spotte i glasset. Zinfandel-druen har en fantastisk evne til at ophobe sukker under modning, derfor udstråler vinene sødlige bær og krydderi-nuancer.
10. Viognier – Mandarin & Hvid fersken
Denne drue er kendt for sin eksplosive duft – ofte sammenlignet med en frisk frugtkurv fyldt med mandarin, fersken og et strejf af blomstrende appelsintræ. De karakteristiske aromaer skyldes især dens høje indhold af terpener som linalool og nerol, som også findes i parfume og æteriske olier. Det giver vinene en let genkendelig floral og frugtagtig profil, der nærmest springer op af glasset.