Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom
ØKO-, BIO- & NATURVIN

ØKO-, BIO- & NATURVIN


Økologiske vine, biodynamiske vine og naturvine er blevet fast inventar på vinreoler, i vinbarer og hos vinhandlere verden over. Disse vine, der omfavner miljøvenlige principper, har de seneste år oplevet en støt stigende popularitet. Forbruget af økologisk og biodynamisk vin er eksploderet, og på restauranter vil man efterhånden ofte kunne finde saftige og spændende naturvine på vinkortet.

Vi er blevet samvittighedsfulde vinnydere, der foretrækker at den lækre vin, vi hælder i glasset, også tager hensyn til miljøet. Og det er heldigvis blevet utroligt nemt at finde vine, der kan leve op til de krav, vi stiller som forbrugere.

Flere og flere vinhuse i Europa omlægger da også til økologisk og biodynamisk drift, og der er i dag langt højere fokus på bæredygtige dyrkningsformer, der er skånsomme overfor miljøet og sætter fokus på biodiversiteten i vinmarken. Om vinbonden bekender sig til økologi, biodynamik eller det lidt mere diffuse regelsæt i naturvin, så er ét sikkert: de naturvenlige vine er kommet for at blive.

Men hvad er egentlig forskellen?

Økologisk vin

DET MILJØBEVIDSTE VALG

Økologisk vin er som betegnelse forholdsvis ny. Faktisk eksisterede begrebet ikke før 2012. Betegnelsen dækker alene over vin, som er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Hvordan vinen behandles i produktion og vinkælder, er der mere lempelige krav til.

Økologisk vinbrug er en mere miljøvenlig dyrkningsform end konventionel vinbrug, da vinen dyrkes uden brug af kunstgødning eller brug af sprøjtemidler med pesticider mod ukrudt og insekter. I stedet bruges skadedyrenes naturlige fjender til at bekæmpe dem med og ukrudt luges væk eller holdes nede med naturlige metoder. Den såkaldte bordeauxvæske, som er et plantebeskyttelsesmiddel fremstillet af en blanding af kobber, kalk og vand, er også stadig tilladt.

Når det kommer til produktionen, må der anvendes 30 af de 55 godkendte tilsætningsstoffer fra den konventionelle vindyrkning i den vin, der sælges som økologisk. Oftest er der dog langt færre tilsætningsstoffer i, da de fleste vinhuse har fundet på forskelli­ge måder, som ikke omfatter brugen af kemi, til f.eks. at stabilisere vinens vinsyreindhold, korrigere alkoholindholdet og filtrere og klare vinen på. Det giver en vin med færre tilsætningsstoffer og med druer, der er dyrket under mere naturlige forhold end ved konventionel vindyrkning. Men helt fri for tilsætningsstoffer bliver du altså ikke, selv om vinen bærer det grønne blad, der er den officielle EU-certificering for økologi.

Se vores udvalg af økologiske vine >>

Biodynamisk vin

DET KOSMISKE VALG

Biodynamisk vindyrkning tager skridtet videre fra økologisk vinbrug. Men hvor økologisk vindyrkning handler om, hvad man ikke må gøre i vinmarken – fx bruge kunstgødning og kemisk sprøjtegift – så handler biodynamisk vindyrkning i højere grad om, hvad man gør.

Biodynamisk vindyrkning bliver mere og mere udbredt. Den bygger på de principper, som den østrigske filosof Rudolf Steiner fastlagde for dyrkning af jord og afgrøder tilbage i 1920’erne. Her tages der hensyn til alle de påvirkninger som jord og planter er under indvirkning fra, herunder planeterne og de stoffer, som er i jorden. Vinbonden tilrettelægger sit arbejde efter en astronomisk kalender, der tager højde for solens, stjernernes, planeternes og månens rytme.

Selv om det kan lyde halvreligiøst, har de vinbønder, som er gået over til biodynamisk vindyrkning oplevet stor fremgang i både høstudbyttet og kvaliteten af deres druer. Det har skabt ekstra bevågenhed omkring biodynamiske vine, der også har fået deres egen certificering kaldet ”demeter”, som har lidt skrappere regler end i økologisk vinbrug. Men også i biodynamisk vinproduktion er der nogle ganske få tilsætningsstoffer, som er tilladt. Ser vi bort fra svovlen, er det dog ikke helt de samme, som de tilsætningsstoffer der er tilladt i konventionel vin.

Se vores udvalg af biodynamiske vine >>

Naturvin

DET NATURLIGE VALG

Der ikke nogen officiel definition på, hvad naturvin er, eller noget centralt vedtaget regelsæt for, hvordan den skal laves. Den korte forklaring er, at naturvin er vildgæret druesaft, hvor man i kælderen tilstræber at blande sig så lidt som overhovedet muligt i ”naturens gang”.

I den forstand er naturvin den mest naturlige form for vin, der findes. Her er der ingen tilsætningsstoffer – end ikke svovl. I få tilfælde vil enkelte naturvinsprocenter anvende en lille smule svovl for at stabilisere vinen under tapning, men det er undtagelsen snarere end reglen. Det betyder naturligvis, at naturvin har en noget kortere holdbarhed end andre former for vin. Til gengæld er vinen blevet behandlet så naturligt og med så lidt maskinel indblanding som muligt, lige fra vinstokken blev plantet og til vinen er blevet færdigproduceret. Ligesom naturlig vin er dyrkningen sket uden brug af kunstgødning og pesticider og høsten er foregået pr. håndkraft. Produktionen af vinen er også foregået uden brug af maskiner. Så her får du vin, hvor al omhældning og håndtering i vinkælderen er foregået manuelt.

Resultatet er en vin, der er umiddelbar, åben og særegen i smagen. Smagsoplevelserne er dog lige så forskellige som den er mellem traditionelt producerede vine, men med plads til en lidt mere rummelig definition af, hvornår en vin er vellykket.

Se vores udvalg af naturvine >>