Hvad er syre i vin?
Syre er en af grundstenene i vin og spiller en super vigtig rolle. Det er syre, der giver vin friskhed, sprødhed, rygrad og retning. Læs videre og gør dig selv til ekspert i at fornemme og forstå syre i vin.
Hvad er syre?
Du kender det sikkert. Man kan næsten ikke undgå at skære ansigt, når man bider i en citron skive. Det er nemlig syren, der gør at ens læber skrumper sammen. I nørdede termer, så er syre en samling af kemiske forbindelser, der giver en skarp, syrlig smag til vinen.
De primære syreformer i vin er vinsyre og æblesyre (udvindet fra druesaften) eller mælkesyre (skabt ved malolaktisk gæring).
Vinmagerens indflydelse
Det er vigtigt at understrege at vinmagerens personlige stil og håndværk har enorm indflydelse på vinens endelige syre niveau.
En vinmager kan vælge at lade druerne modne i længere tid for at reducerer syre-niveauet (og dermed øge sødmegraden), men kan også vælge at plukke druerne tidligt for at bibeholde mere naturlig syre i vinen. Mængden af syre er også meget afhængig af druesortens naturlige syre-indhold.
Hvordan fornemmes syre i vin?
For de fleste mennesker mærkes syre mest på siderne af tungen, hvor det giver en skarp, prikkende fornemmelse og får munden til at løbe i vand. Dette er fordi munden forsøger at genoprette sin naturlige syrebalance.
Jo mere og længere tid din mund løber i vand, jo højere er syreniveauet i vinen.
Det er værd at bemærke, at hvis du er dehydreret, når du smager, vil din mund løbe mindre i vand.
Vine med lav syre vil ofte føles brede, runde, fyldige og bløde. Høj syre vine findes typisk i vine skabt i køligt klima og vil med sikkerhed være de mest mundvandsfremdrivende.
Hvad er syrens funktion i vin?
Udover at sikre sprødhed og struktur til vinen, så afhjælper syren med at gøre fyldige vine mere friske og harmoniske.
Den rette mængde syre er altafgørende for kvaliteten af vinen. For meget syre gør vinen sur, stringent og alt for skarp, og for lidt syre gør den flad og kvabset.
Derudover beskytter syre vinen og fungerer som et konserveringsmiddel. Nogle vine med høj syre er også specielt egnet til flaskelagring, for eksempel en god Riesling.
Tænk på syre som vinens ryggrad. Den skaber struktur og balance til enhver vin.
Lav syre i vin
Vine med lav syre er ofte vine, der kommer fra varmere og mere solrige regioner i verden. Tilmed er der også visse druesorter, der naturligt har et lavere syre-indhold.
Hvidvine med et lavt syre laves ofte på druerne Viognier, Muscat og Chardonnay.
Blå druer med lav syre er Merlot, Zinfandel og Primitivo.
Moderat syre i vin
Høj syre
I dette niveau begynder vi at kunne mærke at mundvandet løber betragteligt. Der findes mange vine, der kan beskrives som værende vine med høj syre.
Inden for rødvine er det vine lavet på druerne Mencía, Pinot Noir (især fra køligere klima), Gamay og Cabernet Sauvignon.
Inden for hvidvine er det ofte vine lavet på druerne Sauvignon Blanc, oversøisk Riesling og Melon de Bourgogne(også kaldet Muscadet).
Har du lyst til at prøve en vin med høj syre? Så prøv vores fantastiske La Campagne Sauvignon Blanc.
Meget høj syre
Her er der virkelig skruet op for syreniveauet til det punkt, hvor vinens styrke og dominerende egenskab er syren.
Rødvine med meget høj syre er vine lavet på druerne Nebbiolo eller Sangiovese.
Hvidvine med meget høj syre er ofte lavet på druer som Albariño eller Grüner Veltliner. Chardonnay-baserede vine fra Chablis byder også på en meget høj, nærmest flintet syre.
En af de bedste måder at opleve vine med meget høj syre er at prøve en ægte Champagne. Her er syren meget høj, og tilmed bliver syren forstærket af vinens kulsyre.
Vil du gerne smage en vin med meget syre er det værd at kigge mod Champagne.
Hvordan matcher du bedst syre og mad?
Sammenspil:
Man kan vælge en vin, hvor syren komplimenterer syren i retten. For eksempel kan en omgang østers med frisk citron passe eminent til Champagne, da den høje syre i citronen spiller sammen med den mineraldrevne-syre i vinen.
Et andet godt eksempel er en lækker en lækker tomatbaseret ret med en god Sangiovese. Her matcher tomatens syre eminent til druens sprøde syre.
Sammenspil eller kontrast?
At sammensætte mad og vin handler om at forstå de komponenter, der fremtræder i maden, og hvordan de spiller sammen med elementer i vinen. De fleste retter har en kombination af sødme, syre, fedtindhold, salt og protein. Vin har lignende komponenter i form af sødme, syre, tannin og alkohol. Her har man en gylden mulighed for at lave en kombination, hvor der skabes enten harmoni eller kontrast mellem retten og vinen.
Kontrast:
Et kontrastmatch ville være at tage en vin, der har elementer, der modspiller et element i retten.
Det bedste redskab er at bruge vinens naturlige høje syre til at kontrasterer fede eller olierede elementer i retten.
Serverer man for eksempel en Wiener Schnitzel, så kan en syrepræget Riesling fungerer perfekt som en kontrast til den markante fedme i paneringen.
Et andet eksempel er at matche dybstegte tempura rejer eller grøntsager med en italiensk Pinot Grigio eller Champagne. Druens syre vil bryde fedmestrukturen og opfriske ganen. Syren fungerer også pallette-rensende mellem bidderne.
Skal vi gøre det nemt for dig?
Nu er du blevet en mester i at forstå de forskellige niveauer af syre i vin, men i sidste ende kan det også gøres meget mere simpelt.
Søger du en vin med eller uden meget syre?
Det er, som alt med vin, et spørgsmål om personlig præferencer og smag.
Gode vine med lav syre
Søger du en lække vin hvor syre ikke er den dominerende karakter, så kan du vælge ud fra dette nøje udvalgte sortiment af kvalitetsvine. Du finder sikkert lige præcis den rigtige vin til dig.
Gode vine med høj syre
Søger du derimod efter en vin, hvor syren virkelig driver mundvandet frem, så kan du gå kigge i et dette store sortiment af vine med høj syre. Gå fornøjelse med din søgen efter din næste vinoplevelse.