Hvor længe kan en flaske vin eller champagne holde sig, når den er åbnet?

Skal hele flasken drikkes eller kan jeg gemme den lidt, selv om den er åbnet? Få fifs og tricks til at få en åbnet vin til at holde længere.

Kan du ikke få drukket hele flasken, når den først er trukket op eller har I rester tilbage efter aftenens selskab, betyder det ikke, at du er nødt til at smide vinen ud. Alle vine kan tåle at stå i hvert fald til næste dag og mange af dem, kan tåle at stå i længere tid. De skal bare opbevares korrekt.

Når proppen først er kommet af, kan luften komme til

Så snart proppen kommer af en flaske vin, accelererer det en oxidationsproces, der til sidst får vinen til at smage surt og eddikeagtigt. Derfor er det vigtigt, at du altid får proppet vinen til igen så hurtigt som muligt, hvis du på forhånd ved, at I ikke når at få drukket hele flasken på en gang.

Samtidig er det vigtigt, altid at sætte en åben vin i køleskabet. Nedkølingen bremser iltens indflydelse på vinen.

Køleskabstip!

Stil altid vinflasken oprejst, når du sætter din vin i køleskabet. Derved begrænser du den flade på vinen, der kan komme i kontakt med ilten i luften.

Overvej eventuelt at anskaffe en mindre og tætsluttende beholder, du kan hælde vinen over i. F.eks. en lille karaffel med tætsluttende prop. Derved er der mindre luft til at oxidere vinen i forhold til, hvis du har en lille slat stående i en næsten tom flaske.

Disse vine holder sig dårligst i åben tilstand

Selv om alle vine kan tåle at blive gemt, efter de er åbnet, er det ikke alle vine, der kan tåle det lige godt. Her skal du især være varsom med at gemme vinen, hvis:

  • Den overvejende drue i vinen er Pinot Noir
  • Vinen er over 8-10 år gammel
  • Du har åbnet en økologisk vin eller en naturvin
  • Du har åbnet en lysere rødvin med et stort indhold af Grenache-, Sangiovese-, Zinfandel- eller Nebbiolo-druer

Men bortset fra disse vine, kan de fleste vine fint holde sig. Hvor længe de kan holde sig og hvordan du kan forøge holdbarheden af den åbne vin eller mousserende vin, kan du læse mere om herunder.

Mousserende vin skal proppes til hurtigt

Skal du have glæde af en mousserende vin, som fx en Champagne, der er åbnet, handler det om at holde på trykket og dermed på boblerne. Det kræver en tætlukkende vinprop. De findes i forskellige udformninger og med forskellige lukkemetoder. De mest avancerede har en særlig lukkeklips, der gør det nemmere at få proppen på og tage den af igen, mens andre bare klemmes ned over eller stikkes ned i halsen.

Proppen skal sættes på så hurtigt som muligt efter hver ophældning, hvis du ved, at I ikke får drukket hele flasken med det samme. Samtidig skal du huske på, at jo mindre der er tilbage i flasken, jo mere plads er der til trykudligning inden i flasken. Det vil sige, at boblerne hurtigere forsvinder, hvis der ikke er så meget mousserende vin tilbage, når flasken sættes væk.

Det gamle trick med at stoppe en sølvske i halsen på flasken virker ikke efter hensigten. Det stopper ganske vist bruset og forsinker derfor processen. Men står den mousserende vin i længere tid, bliver den stadig flad og tilmed kan du risikere, at vinen får en bismag af metal.

Hvidvin bliver flad eller fed af at stå for længe

Hvidvin og rosévin er lidt det samme, men hvidvin har en tendens til at kunne holde sig bedre. Der sker naturligvis en oxidation af vinen, så snart du tager proppen af den. Derved udvikles vinen hurtigere og det giver oftest lidt skæve smage, hvis vinen får lov at stå i længere tid. Den dårligere smag betyder ikke, at det er skadeligt at drikke vinen, For der sker ikke noget i processen, der gør vinen sundhedsskadelig.

Mange synes, at vinen stadig smager fint selv efter at have stået åben i 3-4 dage. Men dels smager den ikke lige så godt, som da du åbnede den og dels er det meget individuelt, hvornår man synes de eddikelignende smagsnuancer, som vinen får, gør vinen udrikkelig. Samtidig bliver vinen flad, og nogle hvidvine tager på i fedme og bliver virkelig mærkelige at drikke.

Rosévin skal hurtigt på køl, hvis den skal holde

De fleste rosévine er lavet til at blive drukket unge og dermed også relativt hurtigt. Så drikker du ikke hele flasken, skal den hurtigt i køleskabet. Eventuelt kan du vælge en vinprop til rosévinen, der kan suge ilten ud af flasken. Det foregår med en lille pumpe, der suger luften ud, så der opstår et undertryk i flasken.

Fordelen ved det er, at du fjerner vinens kontakt med ilten, så den ikke fortsætter oxidationen. Ulempen er, at du samtidig suger nogle af duftnuancerne ud af vinen, så du får en lidt fladere oplevelse af rosévinen bagefter.

Metoden er bedre at bruge på rødvin, da den tager mindre skade af det end hvide og rosévine. Og selvfølgelig skal du ikke prøve at bruge denne prop på en mousserende vin.

Rødvin er mere hårdfør og holdbar

Er der noget rødvin tilbage i flasken, kan du bare sætte den originale eller en anden tætsluttende vinprop i flasken og sætte den i køleskabet. Men husk at tage rødvinen ud og temperere den, før du drikker af den igen. En køleskabskold rødvin har en ret anderledes smag end en rødvin, der er tempereret korrekt.

Allerede på andendagen vil du dog oftest bemærke en lidt eddikeagtig kant på eftersmagen af vinen og alt efter dine præferencer vil vinen være udrikkelig på tredje-, fjerde- eller femtedagen. Hvor længe vinen smager godt, afhænger også af vinens kvalitet og beskaffenhed.

Fra flaske til glas

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt