Indkøbskurv
Kurven er tom
Sådan åbner du en flaske vin

Sådan åbner du en flaske vin


I dette afsnit af Passion for vin ser vi nærmere på, hvordan du åbner en flaske vin. For selv om processen er den samme hver gang, giver valget af proptrækker nogle små nuancer i fremgangsmåden. Vi tjekker en række populære typer af proptrækkere ud og diskuterer for og imod for hver af dem. Efter videoen kan du læse mere om proptrækkerens historie og de forskellige typer af proptrækkere.

Før du kan nyde en god flaske vin, skal du selvfølgelig have proppen op af flasken. Det kan gøres på et utal af måder, som vi ser på i denne video.

 

Processen

Når du skal åbne en vin, skal du grundlæggende set gennem disse 5 trin:

  1. Skær folien lige under kanten af flaskehalsen
  2. Fjern folien omkring flaskens top, så vinproppen bliver synlig
  3. Skru proptrækkeren i flasken
  4. Løft forsigtigt proppen op
  5. Tør eventuelle tartratkrystaller eller sediment af indersiden af flaskeåbningen

Folien

I gamle dage var det bly, der kom omkring flaskehalsen. Det var voldsomt sundhedsskadeligt. I dag er vi heldigvis gået over til plastik- eller alufolie. For at komme ned til proppen, skal folien fjernes. Det gøres nemmest ved at skære den med en særlig folieskærer, du kan købe til formålet. Men du kan også bruge en almindelig, skarp kniv.

Folien skæres lige under kanten af flaskehalsen, som er korrekt etikette, opstået da folien var af sundhedsskadeligt materiale. Efter du har skåret toppen af folien på flasken, kan den resterende folie omkring halsen fange eventuelle dråber, som ellers ville løbe ned over flasken. Det virker helt fint nogle gange og andre gange ikke.

Proptrækkeren

Proptrækkerens oprindelse fortaber sig i historien. De ældste modeller bestod lige som i dag af en spiral til at skrue i proppen og et håndtag, som du kunne trække proppen op med.

I 1795 tog englænderen Samuell Henshall patent på en ny type proptrækker med en lille skive øverst på spiralen. Den pressede proppen nedad i flasken, når du skruede proptrækkeren i. Derved løsnedes proppen og blev nemmere at trække op.

Den klassiske proptrækker

Problemet med den klassiske proptrækker, som du skruer i proppen og trækker op, er, at den oftest kræver godt med kræfter. Især hvis der er anvendt en prop af kunstmaterialer i flasken.

Men heldigvis er der også former for proptrækkere, der er udformet, så de gør arbejdet noget lettere for dig. De fleste af dem kom frem op gennem 1800-tallet. Faktisk kommer der stadig nye typer på markedet den dag i dag. Senest en model, der blæser CO2 ned gennem proppen, så overtrykket i flasken presser proppen op.

Tjenerproptrækkeren

En god, pratisk proptrækker er tjenerproptrækkeren. Den fylder ikke ret meget, når den ikke er i brug, og er derfor nem lige at have med sig i lommen. Den fungerer ved, at du vipper hængslet i toppen til side og skruer spiralen ned i flasken. Skru ikke hele vejen gennem proppen - efterlad ca. ½ cm udenfor proppen.

Sæt derefter hængslet på kanten af flasken. Derved får du noget, du kan støtte på, mens du trækker proppen op. Oftest er der to trin i form af et ekstra indhak på hængslet, så du kan få støtte til at trække proppen hele vejen op. Det gør det nemt at få proppen op og du kan nemt åbne mange flasker vin uden problemer.

Vingeproptrækkeren

En anden populær proptrækker er vingeproptrækkeren. Sådan en har du nok også liggende i skuffen derhjemme.

Den består af en krans, der sættes på flaskehalsen, en spiral og to vinger. Når du skruer spiralen – eller sneglen, som nogen kalder den – ned i flasken, går vingerne på proptrækkeren op. Derefter presser du vingerne ned, så proppen trækkes op.

Houdini-proptrækkeren

Et alternativ til vingeproptrækkeren er Houdini- eller kaninøre-proptrækkeren. Her sætter du spidsen af ”kaninørerne” på hver side af flaskehalsen, så de stemmer imod. Derefter drejer du spiralen rundt, så proppen skrues op af flasken.

Problemet med denne type er, at du meget nemt kan ødelægge proppen. Især hvis den er gammel og porøs. Det kan nemt give kork i vinen.

Klingeproptrækkeren

Klinge- eller den tobenede proptrækker er god til gamle vine. Her lirkes et par metaltunger ned på hver side af proppen, så de sætter sig fast omkring proppen og holder fast i den med nogle modhagere. Derefter kan proppen forsigtigt trækkes op.

Denne proptrækker bruges næsten altid til gamle vine. Vil du opleve proptrækkeren i aktion – og smage på en god ældre årgangsvin – skal du holde øje med vores smage-kalender. Her afholder vi regelmæssig vinsmagning, hvor vi tager hul på nogle af de gamle vine, vi har liggende.

Spørg om vin

Sidder du tilbage med spørgsmål om åbning af vin eller har du brug for et godt tip til valg af proptrækker? Så skriv dit spørgsmål i en mail og send den til meh@kogs.dk. Det kan også være, at du har et andet spørgsmål om vin, vi bør se nærmere på i en kommende episode af Passion for vin.