Indkøbskurv
Kurven er tom
Den ærgerlige smagsoplevelse

Den ærgerlige smagsoplevelse


Lugter vinen af vådt pap, jordslået kælder eller mug? Så er der højst sandsynligt prop. Fejlen kan du opdage ved at lugte til proppen og også ved at smage på vinen.

Nogle gange dukker den mugne lugt først op, nogle minutter efter vinen er hældt i glasset og slynget rundt – den forsinkelse kan medføre, at du bliver nødt til at kontakte tjeneren (hvis du er på restaurant) for at afvise den vin, du ellers lige har accepteret.

Prop opstår, som navnet ellers kunne antyde, ikke kun i vinflasker med korkprop. Det er en vinfejl, som kan opstå i alle vine uanset, hvordan de er lukket.

TCA går i forbindelse med vinen og giver den dårlige, mugne lugt. Vinen står desværre ikke til at redde.

Og ja, bruger du vinen i din sauce, vil denne komme til at smage af dårlig prop.

Fejlen skyldes oftest stoffet trikloranisol – forkortet TCA – som er et kemisk stof, der findes i kork, men også kan findes i træet i vintønden. Det er derfor, at ”prop” også kan opstå i en flaske med metalskruelåg.