Lær hvordan du vælger den perfekte vin til bøf
Når man virkelig vil fejre noget særligt, eller når man bare trænger til lidt ekstra selvforkælelse, er der intet, der slår kombinationen af en saftig bøf og et godt glas vin.
Bøf og vin er som skabt for hinanden, men kunsten ligger i at vælge den rigtige vin til netop den udskæring, du har valgt. Og så er der saucerne – de kan helt sikkert påvirke dit valg af vin. Kan man overhovedet servere hvidvin til en bøf? Dyk ned i denne guide, og få alle svarene til dit næste gourmetmåltid.
Lær grundreglerne i bøf & vin
En af de grundlæggende regler du skal være opmærksom på er smagsintensiteten og fedtindholdet i kødet. Jo mere kraftigt og marmoreret bøffen er, desto mere robust en vin bør du vælge.
En saftig ribeye kan eksempelvis sagtens matche en fyldig rødvin med tanniner, da vinen matcher bøffens smagsdybde og både syre og tannin kan skære igennem bøffens markante fedtindhold. Men kunsten stopper ikke her.
Saucen og tilbehøret spiller også en afgørende rolle. Sødme, syre, samt urter i saucen kan hjælpe dig til at vælge en vin, der enten komplementerer eller kontrasterer disse smagsnuancer.
Tanninens rolle
Tannin er et nøglekomponent i rødvin og dens samspil med kød er afgørende for en vellykket mad- og vinoplevelse. Tanniner findes i drueskaller, kerner og stilke, og de bidrager med en karakteristisk tørhed og struktur i vinen. Når tanninrig vin møder et stykke saftigt kød, sker der en bemærkelsesværdig kemisk reaktion. Tanninerne binder sig til proteinet i kødet, hvilket både blødgør vinens tanniner og forfiner kødets tekstur. Dette skaber en harmonisk oplevelse, hvor vinens skarpe kanter bliver rundere, og kødet smager endnu mere mørt og saftigt.
Francis Ford Coppolas DC Cabernet Sauvignon er en glimrende ledsager til bøf Bearnaise.
Vin til Bøf Bearnaise
Mytiske Brovia skaber nogle af Piemontes mest velansete Barolo vine. Deres Barolo ville være et glimrende match til en bøf med rødvinssauce.
Vin til bøf med rødvinssauce
Søger du efter en vin til en peberbøf? Så prøv spanske Viña Mayor, som skaber fantastiske rødvine på Tempranillo.
Vin til bøf med pebersauce
Lær om de 3 mest kendte udskæringer – og lidt om modning.
Det er også vigtigt at overveje hvilken udskæring du serverer, da forskellige dele af oksekød har varierende smagsintenistet og struktur. Smagen bliver også påvirket af modningsprocessen. Jo længere kødet tørmodner, desto mere kraftigt smager kødet også.
Kraftigt-smagende udskæringer som Ribeye (entrecôte) og New York strip parres bedst med kraftigere vine, der både har betragteligt tannin, samt syre. Vine laver på druerne Syrah, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Nebbiolo.
Mager udskæringer som mørbrad er det bedst ikke at overdøve den sarte og delikate smag med en for kraftig vin. Her kan du med fordel vælge mere elegante vine som Pinot Noir, Gamay eller Cabernet Franc passe godt til.
1. Spinalis Dorsi
2. Longissimus Dorsi
Ribeye eller Entrecôte
Den mest komplette bøfudskæring. Ribeye består af "Longissimus dorsi"-musklen som udgør størstedelen af en ribeye og bidrager til bøffens mørhed og smag. Den omkransende muskel kaldes "Spinalis dorsi" (også kaldet "rib cap") er blandt det møreste og saftigste du kan forestille dig.
Ribeye udskæring er blandt verdens mest populære udskæringer. Alle ribeye og entrecôte er udskåret fra højrebbet.
En ribeye med ben på kan også kaldes Tomahawk, Côte de Boeuf eller Bone-in Ribeye.
New York Strip
New York strippen er skåret fra højrebbet og kendes i Danmark som oksefilet. Det er en forholdsvis mager udskæring, der dog har en flot fedtkant. Fedtet bidrager med en masse smagsintensitet. Perfekt til dem som ønsker en smagfuld bøf uden overdreven meget fedt. New York Strip har en fastere struktur end en Ribeye.
Mørbrad
For mange er mørbrad-udskæringen toppen af poppen og den mest priste udskæring. Mørbraden sidder helt inde i kroppen og fungerer som en balancemuskel. Derfor bliver musklen ikke brugt særlig aktivt og er derfor super mør.
Den suverænt møreste udskæring på dyret, men har til gengæld lidt mindre smag end fileten. Den indeholder næsten ingen bindevæv eller fedt.
Pro Tip: Hvis du vil have det bedste fra både mørbraden og højrebbet, så anbefaler vi at få fat i en t-bone eller porterhouse. Her indgår begge udskæringer, fordelt af det t-formede ben.
Hvad hvis jeg foretrækker hvidvin?
Hvis du vil kombinere hvidvin med bøf, kan det være en god idé at vælge en hvidvin med en fyldig krop og en afstemt syre, som kan balancere fedmen i kødet. Chardonnay, især dem med fadlagring fra Californien eller Bourgogne, er et godt valg. Viognier med sin aromatiske og fyldige struktur passer også godt. Champagne eller mousserende vin kan med sin syre og bobler skære igennem fedmen, mens hvidvine fra Rhône, skabt på Marsanne og Roussanne, kan også være en god ledsager til bøf.
Find vinen til bøffen
Nu er du udstyret med en masse viden om kunsten at parre vin med din bøf. Det er heldigvis en taknemmelig opgave at finde den rigtige vin til bøf, da der er et hav af muligheder og forskellige stilarter.
Nu handler det blot om at finde den perfekte vin. Gå på opdagelse i vores store sortiment