Vælg de rigtige vine til svamperetter

Svampe er en fascinerende delikatesse, der kan forvandle og forbedre en ret. Men hvad skal du drikke til svampe? Svampe har en dyb, unik, næsten jordbundsagtig smag, der kan spille sammen med både rød- og hvidvine. Lad os dykke ned i fire svampetyper og finde de bedste vine til hver af dem. Så kan du tage den helt rigtige beslutning til dit næste svampemåltid.

Brouille Menage er en saftig Poulsard-baseret vin fra det anerkendte vinhus Fumey-Chatelan i Arbois.

Køb her

Vin til kantareller – Naturens guld

Kantareller, med deres nøddeagtige smag og delikate tekstur, er en sand fornøjelse på tallerkenen. Disse gyldne svampe, som ofte serveres smørristede med urter, kræver derfor enten en Chardonnay med subtile ege- eller smørnoter, eller en urtet rødvin med tilstrækkelig syre. Denne fine balance i vinen fremhæver kantarellernes lette sødme uden at overdøve dem.

Prøv at matche en portobello burger med et glas af Coppola Diamond Collection Zinfandel. Du vil ikke fortryde det.

Køb her

Vin til portobello eller Karl Johan

– Stor i størrelse og smag

Portobello og Karl Johan svampe er forholdsvis intense i smagen og nærmest kødfulde i tekstur, og de kan ofte stå alene i en ret.

Med deres dybe umamismag passer de perfekt til en saftig rødvin med middelfylde. Vinen, du vælger, bør have nok fylde til at matche svampens intensitet, men samtidig let nok til ikke at overskygge smagen. Begge svampe har også en grad af sødme, så du må gerne matche dette med at finde en vin med frugtsødme.

Til Portobello svampe vil du kunne matche med en lækker Gamay fra Beaujolais, italiensk Barbera eller en New Zealandsk Pinot Noir.

Foretrækker du lidt mere sødme i vinen, kan du også snildt matche portobello svampe med en Zinfandel.

En østrigsk Grüner Veltliner som Domaine Wachaus Prestige er ofte et godt valg til retter med Champignon.

Køb her

Vin til Champignon – Hverdagens helte

Champignoner er alsidige og mildt smagende, hvilket gør dem til en favorit i mange retter som risotto, gryderetter eller suppe.

Champignon er også ekstremt alsidige hvad angår vinmatches. Til en cremet champignonsuppe kan du både servere en syngende sprød Grüner Veltliner, men også en dejlig fyldig Chardonnay blot sørg for at hvidvinen har godt med syre til.

Indgår der også kød eller tomat i retten, så kan du roligt servere en lækker rød Sangiovese fra Italien.

Prøv at servér en lækker Champagne næste gang du har en ret med Shiitake svampe. En god løsning er en lækker Blanc De Noir fra vinhuset Fluteau.

Køb her

Vin til Shiitake – Østasiens perle

Shiitake-svampe bringer en subtil, umamifyldt og lidt røget smag til bordet, hvilket gør dem ideelle i asiatiske retter. Især det japanske køkken bruger svampen i retter som ramen eller misosupper. 

Den lette sødme i både Riesling og Gewürztraminer kan fremhæve svampenes smagsdybde og skabe en behagelig balance uden at overdøve svampenes karakter. Umami-fyldte retter har godt af vine med høj syre, og klarer sig bedst med højaromatiske hvidvine som Sauvignon Blanc, Chablis eller endda Champagne.

I Champagne er der gærceller, som skaber det, der kaldes umami-synergi, når boblerne nydes ved siden af umamiprægede retter. Det er også derfor, at Champagne og shiitake-svampe passer så godt sammen.

Lækre shiitake svampe er sprængfyldt med umami og figurere ofte i asiatiske køkkener som det koreanske og det japanske.

Umami i svampe

Når vi taler om umami, refererer vi til den såkaldte femte smag, som på japansk kan groft oversættes til "behageligt smagfuldt" eller "velsmagende". Eller på engelsk "deliciousness".

Umami er en dyb, lettere salt (og ekstremt vanedannende) smag – der eksisterer i overflod i bestemte svampetyper, især når de er tilberedt eller tørret. En generel huskeregel er, at jo mørkere svampen er, desto mere umami kan du forvente i smagen.

Umami-fyldte svampe gælder blandt andet shiitake, portobello, Karl Johan, trøfler (ja, trøfler er teknisk set en svamp) og morkler.

Her er det vigtigt at huske, at alt for voldsomme tanniner kan få umami-fyldte retter til at smage en anelse bittert. Samtidig vil en alt for alkoholrig vin overdøve smagsindtrykket af umami i retten.

Vælg med omhu, og gem den tunge Bordeaux eller australske Shiraz til en anden god anledning.

God svampejagt!

 

 

Vin-tips til dit næste måltid

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt