Vælg de rigtige vine til svamperetter
Svampe er en fascinerende delikatesse, der kan forvandle og forbedre en ret. Men hvad skal du drikke til svampe? Svampe har en dyb, unik, næsten jordbundsagtig smag, der kan spille sammen med både rød- og hvidvine. Lad os dykke ned i fire svampetyper og finde de bedste vine til hver af dem. Så kan du tage den helt rigtige beslutning til dit næste svampemåltid.
Brouille Menage er en saftig Poulsard-baseret vin fra det anerkendte vinhus Fumey-Chatelan i Arbois.
Vin til kantareller – Naturens guld
Prøv at matche en portobello burger med et glas af Coppola Diamond Collection Zinfandel. Du vil ikke fortryde det.
Vin til portobello eller Karl Johan
– Stor i størrelse og smag
En østrigsk Grüner Veltliner som Domaine Wachaus Prestige er ofte et godt valg til retter med Champignon.
Vin til Champignon – Hverdagens helte
Prøv at servér en lækker Champagne næste gang du har en ret med Shiitake svampe. En god løsning er en lækker Blanc De Noir fra vinhuset Fluteau.
Vin til Shiitake – Østasiens perle
Umami i svampe
Når vi taler om umami, refererer vi til den såkaldte femte smag, som på japansk kan groft oversættes til "behageligt smagfuldt" eller "velsmagende". Eller på engelsk "deliciousness".
Umami er en dyb, lettere salt (og ekstremt vanedannende) smag – der eksisterer i overflod i bestemte svampetyper, især når de er tilberedt eller tørret. En generel huskeregel er, at jo mørkere svampen er, desto mere umami kan du forvente i smagen.
Umami-fyldte svampe gælder blandt andet shiitake, portobello, Karl Johan, trøfler (ja, trøfler er teknisk set en svamp) og morkler.
Her er det vigtigt at huske, at alt for voldsomme tanniner kan få umami-fyldte retter til at smage en anelse bittert. Samtidig vil en alt for alkoholrig vin overdøve smagsindtrykket af umami i retten.
Vælg med omhu, og gem den tunge Bordeaux eller australske Shiraz til en anden god anledning.
God svampejagt!