Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom
Høstrapport fra Bourgogne – Oktober 2019

Høstrapport fra Bourgogne – Oktober 2019


Maison Albert SOUNIT & Domaine BERNOLLIN

2019 startede med en mild vinter. En enkelt dags sne, lidt regn og relativt lune vintertemperaturer. Vi havde gerne set en koldere periode i løbet af vinteren, så vinstokkene kunne få en tiltrængt hvile, men det skulle ikke være i år. Marts måned var karakteriseret af varme og en del nedbør. Helt ideelt for vores nyplantninger. I år nyplantede vi en parcel på Montagny 1. Cru ”Les Coères” og på Montagny 1. Cru ”Les Chaniots” – den øverste sydlige del, som vi kalder ”La Cabanne”. De ideelle planteforhold gjorde, at sommerens tørke ikke gjorde skade på de nyplantede vinstokke.

De høje temperaturer i marts accelererede vegetationen, hvilket er et gentagende problem, idet frosten med stigende forudsigelighed indfinder sig i april. Således også i år: Første frost indtraf den 4. og 5. april, og den 8. april tidligt om morgenen indfandt anden frostbølge sig. Frostgraderne var ikke ekstreme, men tilstrækkeligt til at skade de spæde skud. Vi forsøgte at afbøde frostskaderne med bål i vinmarkerne. Det har givetvis hjulpet, men ikke tilstrækkeligt. Der, hvor frosten gjorde skade på de spæde grønne skud, var høsten afhængig af, at vinstokkene leverede nye 2. skud, som kunne bære vinklaser. Andet skud giver altid mindre udbytte!

Frost tidlig morgen den 8. april

Blomstring i slutfase den 18. juni

Efter den kolde april fortsatte det kølige og blæsende vejr hen i maj og juni. Det medførte en sen blomstring (midt i juni). Desværre var vejret under blomstringen køligt og blæsende, hvilket efterfølgende medførte udpræget ”millerandage” – klaser med meget små druer! Disse små druer giver til gengæld en ekstremt koncentreret juice!

Omskiftningen i vejret indfandt sig i slutningen af juni, og herefter blev sommeren tør og varm – flere gange med temperaturer over 40°. Hele sommeren blev der ”truet” med regn i den efterfølgende uge, men regnen indfandt sig stort set aldrig – med undtagelse af få, korte skybrud, som ikke efterlod megen væde til vinstokkene. Få timer efter regnen støvede vinmarkerne atter!

Ifølge vores tidligste høstprognoser sidst i juni, planlagde vi at starte høsten omkring den 16. september med høstslut hen omkring den 5. oktober. De høje temperaturer hen over sommeren fremrykkede løbende vores høstprognoser, og resultatet blev, at vi startede høsten af druerne til Vin de Base (den vin, vi bruger til vores Crémant de Bourgogne) mandag den 2. september.

Det stod allerede fra første høstdag klart, at mængderne ville blive små. Færre klaser end normalt pga. frosten. Millerandage på grund af den kølige blomstringsperiode, og endeligt små ”saftfattige” druer med tykt skind pga. varmen og den manglende nedbør.

Som høsten skred frem, kunne vi konstatere, at høstmængderne var meget irregulære fra mark til mark. På nogle parceller havde frosten gjort mindre eller ingen skade, og her var høstmængderne gode, andre steder ganske pauvert.

Der blev annonceret regn søndag den 8. september, men nedbøren var blot tilstrækkelig til at friske lidt op: 3 mm. i Montagny og 7 mm. i Rully. Det gav ikke saftspænding, men gjorde naturligvis mere gavn end skade!

I skrivende stund er vinen stadig under gæring og de røde Bourgogner (Bourgogne Rouge, Rully Rouge og Mercurey Rouge) er stadig i gæringskarrene med skal, kerner og druekød. Af denne grund har vi ikke et nøjagtigt overblik over høstmængderne, men dog et groft overblik.

Crémant de Bourgogne (Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté) ser ud til at lande på ca. 15–20% under normalt udbytte. Sagt på en anden måde, kommer vi til at mangle omkring 15.000 fl. Cuvée Prestige om små to år!

De hvide Bourgogner: Bourgogne Blanc og Montagny 1. Cru gav ca. 30% lavere høstudbytte, mens de hvide Rully: ”Les Saint-Jacques” minus 35%, ”La Pucelle minus 67% og ”Les Raclots” minus 70%. Her er det ikke svært at forudse vanskeligheder med at allokere de hvide 2019’ere, når de engang bliver til salg i 2020 og 2021.

De røde Bourgogner: Bourgogne Rouge minus 30%, Rully Rouge minus 15% – hvorimod vi mirakuløst høstede de forventede mængder af Mercurey Rouge ”Vieilles Vignes” og 1. Cru ”Clos de Montaigus”!

Den tørre og blæsende sommer mindskede risikoen for sygdom og råd. Sjældent har jeg oplevet en hel høst, hvor jeg ikke observerede én eneste drueklase med råd!

Druerne var sunde og modne i en sjælden grad!

Bitte små Chardonnay druer fra Montagny 1. Cru ”Chaniots” 

Smukke modne Pinor Noir druer fra ”Les Corbaisons”

Det er naturligvis alt for tidligt at udtale sig om årgangens karakter og stil, men jeg tør godt vove at påstå, at 2019 kommer til at frembringe Chardonnay med stor fylde og intensitet og Pinot Noir fra den aller-allerøverste hylde!

De hvide Bourgogner gærer allerede på fad og i løbet af den kommende uge bliver Pinot Noir-vinene hældt fra gæringskar til egetræsfade. Det skal blive spændende at følge udviklingen fra fad. Først efter den malolaktiske gæring viser årgangen sin sande karakter.

Tag ikke fejl! Det var en skøn høst! Vi var os naturligvis bevidste om, at mængderne var lavere end forventet, men druerne var sunde og skønne at plukke. Vi høstede årgang 2019 ca. én uge hurtigere end forventet. Vejret var fantastisk. Vi høstede bogstaveligt om kap med alkoholprocenten, som steg dag for dag. Og vi var tæt på lykkelige, da høsten var i hus!

September 2019. Knud Kjellerup

Billedgalleri fra vinhøsten 2019

Høsten er i gang: Pinot Noir fra Chênove-marken

Smuk morgenstemning i vinmarken 

Høst på ”Cassine”-marken – Chardonnay til ”Sous La Roche”

Smukt stemningsbillede fra "Le Cray"-marken i Mercurey

Høst på Mercurey 1. Cru ”Clos de Montaigus” den 7. september

Sortering af Pinot Noir på sorteringsbordet

Pinot Noir flow i cuveriet: Sortering, afstilkning og op i gæringstanken​

Dobbelt Cordon beskæring af Pinot Noir i Rully ”Les Chênes”

Klassisk Guyot Simple beskæring af Pinot Noir​

Familiefoto – De sidste druer er plukket og HØSTEN ER SLUT​