Bestem selv et prisinterval
(1)
(0)
Cava - Brut
Livlig, tør Cava med fine små bobler. En charmerende smagsoplevelse, der præsenterer sig med god fylde, smagsrigdom og finesse.
Læs mereFør 119 kr.
Anna de Codorníu - Blanc de Noirs - Cava Brut Reserva
Elegant Cava lavet udelukkende på Pinot Noir. Flot strågul farve, dejlig frugtrig bouquet med brombær og solbær og en god fylde.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva - Halvflaske
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Semi Secco
Forfriskende, sødmefuld og lige til at nyde. Fremragende vin med flot balance mellem den fine frugt og sødmen. Boblerne er fine og små.
Læs mereCodorníu 1551 - Cava Rosé
En elegant lille sag med fine, delikate bobler, duft af røde skovbær og et svagt fedmefyldt charmerende aftryk.
Cava Semi Seco - Ecologica
Økologisk Cava Semi Seco med fyldig halvsød smag af citrusfrugter, frugtbouquet af Granny Smith-æbler, lime og mandler og en dejlig mousse.
Læs mereCava Brut - Ecologica
Cava som cava skal være, enormt frisk, frugtig og sprudlende, men denne har lidt ekstra raffinement af lidt cremet, blød ”mouthfeel”. Ideel til aperitif, fest og terrasse, men også en oplagt match til lettere anretninger.
Læs mere100 Años Centenario
Aromatisk, let sødlig vin. Vinen har en typisk frisk Moscato-bouquet og den fine balance imellem frugt, sødme og de lette bobler, giver vinen en behagelig friskhed.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Brut Rose
Indbydende, frugtrig og herlig frisk. Denne lyserøde skønhed fra Spanien er frisk, blød og harmonisk med fine og små bobler og syren giver vinen en herlig frisk og mundrensende eftersmag.
Læs mereChardonnay/Xarello - Cava Brut Nature
Super lækker og veloplagt tør Cava med flot frugtsmag af fersken og citrus og fine bobler. Smagen er til den cremede side pga. det store indhold af Chardonnay.
Læs merePinot Noir - Cava Brut Rosé Reserve
En elegant laksefarvet Cava med dejlige perler. Bouquet af friskplukkede modne sommerfrugter med en blød og frisk smag af lidt citrusagtig karakter.
Læs mereAnna de Codorníu - Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva - 20 cl.
Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Perfekt balance mellem syre og sødme, der gør den til enhver brut-elskers drøm.
Læs mereCastell De Fades Organic - Cava Brut Nature
Elegant, perlende og perfekt balanceret. Brut Nature kan fungere eminent både som aperitif eller til lette retter.
Læs mereMousserende vin er fællesbetegnelsen for vin, der indeholder kulsyre. Mest kendt er Champagne fra regionen af samme navn i det nordøstlige Frankrig. Det er de eneste mousserende vine, der må kaldes det, men lignende vine fremstilles i næsten alle vinproducerende lande under mange andre navne.
Bobler var et mysterium indtil munk fandt forklaringen
Den kulsyreholdige vin har ifølge historiske kilder eksisteret lige så længe, der er blevet produceret vin. Allerede de gamle grækere omtalte boblerne. Men deres oprindelse kunne grækerne ikke gennemskue. Så de blev tilskrevet alt lige fra månens påvirkning af de lagrede flasker og til onde ånder.
Det var faktisk fordi benediktinermunken Dom Pérignon, i det 16. århundrede fik til opgave at fjerne boblerne, at han fandt ud af, hvad der forårsagede den særlige effekt. Hans undersøgelser fandt frem til, at boblerne opstår, fordi der foregår en ekstra gæring, efter vinen er kommet på flaske. Desværre fik trykket fra kulsyren datidens flasker til at eksplodere. Men ved at øge tykkelsen på flaskerne og bruge en særlig korkprop, der var fæstnet med hampetråde vædet i olie, kunne han bevare den boblende effekt i vinen, uden at flasken eksploderede.
Det gjorde det muligt at opbevare de boblende vine på en mere sikker måde. Men der skulle gå over 100 år efter hans død, før det blev den mest udbredte måde at producere boblende vin på.
Sådan fremstilles bobler
Bobler kan fremstilles på tre forskellige måder:
- Den oprindelige
- Tankmetoden
- Sodavandsmetoden.
Ved den oprindelige ”metode traditionelle” opstår den boblende effekt ved, at der tilsættes en mere sukkerholdig vin – en ”dosage” som oftest er en likør – til en allerede færdiggæret vin. Sukkeret fra dosagen gæres så under tryk på de enkelte flasker og skaber derved den kulsyre, der skaber boblerne. Undervejs drejes flaskerne en ottendedel omgang hver dag, mens de langsomt rejses op. Til sidst fjernes de døde gærceller fra flaskerne ved at fryse vinen, tage proppen af og fjerne gærcellerne.
Alt i alt en meget omstændelig og arbejdskrævende proces, hvorfor mange vine med bobler i dag fremstilles ved, at andengæringen foregår på ståltanke. Gæringen initieres fortsat med en dosage og foregår under tryk i tanken. Først når vinen er færdiggæret, hældes den på flaske.
Visse billigere vine med bobler fremstilles på samme måde som sodavand. Her tilføres kulsyren til vinen, når den er tappet på flaske. Det giver en boblende vin, der hurtigere bliver doven, end hvis den var produceret efter en af de to andre metoder.
Derfor kommer der bobler i glasset
De mange bobler, som opstår, når du hælder den perlende drik i glasset, skyldes urenheder på glassets overflade. Derfor holder boblerne som regel op efter kort tid, og de efterfølgende glas bobler mindre end det første.
Det har fået nogle glasproducenter til at ridse et lille hak i vinglassets bund, for at den boblende vin kan blive ved med at sende sine fine guirlander af bobler op mod overfladen lige til den sidste tår af glasset er taget.
Det boblende vinkompas
Du snyder dig selv, hvis du ikke går på opdagelse i nogle af alle de mange boblende vine, der findes verden rundt. Hvert eneste vinproducerende land har deres eget bud på en vin med bobler, og i enkelte lande er der flere forskellige typer at vælge imellem.
Den mest kendte boblende vin kommer fra vindistriktet af samme navn i det nordøstlige Frankrig. Her dyrkes der primært tre forskellige druesorter, nemlig de to blå sorter Pinot Noir og Pinot Meunier, samt den grønne Chardonnay-drue, der alle tre anvendes til produktionen af den boblende vin. Den helt særlige jordbund i området giver druerne deres helt unikke karakter.
Crémant – andre franske mousserende vine
I andre af regionerne i samme område af Frankrig kalder de deres boblende vine for enten Mousseux eller Crémant, og af den sidstnævnte kategori kommer nogle af de bedste fra Loire, Alsace og Bourgogne. Vi kalder dem populært for Champagne uden den høje pris, og både farve, bobler og smag er helt i top. De passer sig godt som aperitif, som velkomstdrink og til dessert. Visse af denne type vin med bobler er også ideelle til asiatisk mad, oste, sushi, skaldyr, lyst fjerkræ og retter med mager fisk.
Spumante – italienske mousserende vine
I Italien er fællesbetegnelsen for deres boblende vine ”Spumante”. Vælger du en Prosecco, som falder ind under fællesbetegnelsen, får du en dejlig, letdrikkelig og meget appetitvækkende boblende vin, der har en antydning af naturlig sødme fra druerne. Den er blandt andet velegnet til mager fisk og skaldyr og velkomstdrink. Det er muligt at finde forskellige søde bobler i Italien. Der er fx Moscato d'Asti bobler fra provinsen Asti.
Du kan også få dyrere og mere prestigefyldte boblende vine fra støvlelandet under navnet Franciacorta. De kommer fra Norditalien og har en særlig friskhed, elegance og finesse, der gør dem velegnet til alt lige fra velkomstdrink over sushi, fed fisk og skaldyr og til at akkompagnere retter fra det nordiske køkken.
Endelig kan du få en række boblende italienske vine, der slet og ret hedder Spumante. De kommer fra vindistrikter over hele landet.
Cava – spanske bobler
I Spanien kalder de deres boblende vine for Cava. De fås produceret enten efter den traditionelle metode eller med andengæring på tanke. De er meget populære herhjemme, ikke mindst på grund af prisen. Hos Kjær og Sommerfeldt har vi således eksempelvis rigtig gode og meget flotte Cavaer fra Catalonien.
Denne type boblende vin går godt som velkomstdrink og til fiske- og skaldyrsretter. Den er ligeledes et populært valg til at skåle nytåret ind med.
Bobler fra den nye verden
Også fra USA finder du gode boblende vine produceret efter både den traditionelle metode eller med andengæring på tank.
Flere af de amerikanske vindistrikter (AVA’er) byder på gode boblende vine. Nogle af de allerbedste af slagsen kommer fra den amerikanske vestkyst, hvor der er optimale forhold for nogle af de bedste druer til produktion af boblende vin. Så herfra får du boblende vine, hvor den væsentligste forskel fra de ægte champagner er de unikke jordbundsforhold, der kun findes i det franske vindistrikt. Udover det er lighederne store.
Boblende vine hos Kjær & Sommerfeldt
Efter denne tur til de førende boblende vine verden rundt, er det nu op til dig, hvilken type du foretrækker. Er du til de boblende franske dråber eller måske de spanske, italienske eller oversøiske bobler, der byder på nyfortolkninger baseret på andre druer eller på de traditionelle druer, der igennem århundreder er brugt til at skabe de skønne, boblende vine?