Indkøbskurv
Kurven er tom

Cava


Cava er ligesom alle andre mousserende vine inspireret af den franske champagne. Men i modsætning til champagne er cava en hverdagsdrik, der kan købes til små penge og i hjemlandet nydes både til mad og i en stille stund. Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet frem til nogle af de bedste cava-producenter, som vi sælger fra siden her og i vores butikker. Så gå på opdagelse i de spanske bobler og læs mere om cava og få hele historien om, hvordan den mousserende vin kom til Spanien efter produktoversigten. Læs mere...

Nulstil alle filtre
Område
Producent
Pris
Smagsretning
Drue
Sortering:
Side 1 af 1 - (17 produkter)
Spar 16%
16%
Sortering:
Side 1 af 1 - (17 produkter)


 

Cava’en blev til som resultatet af en af Don José Raventós mange salgsrejser rundt i Europa i slutningen af 1850’erne og starten af 1860’erne. Her solgte han de rød- og hvidvine, som hans vinfirma – der på spansk hedder en bodega – Codorniu havde produceret siden 1551.

På en af rejserne omkring 1870 kom han igennem det franske Champagne-distrikt. Her blev han stærkt fascineret af den boblende Champagne-vin. Den måtte de også kunne producere i Spanien, tænkte han. Så derfor importerede han noget produktionsudstyr fra Frankrig og gik i gang med at udtænke en kombination af tre lokale grønne druesorter – og resultatet må have været spot-on, for det er de samme tre druesorter, der anvendes i de fleste cava-vine, som produceres i Spanien den dag i dag.

Hovedparten af al cava produceres i Penedés

Hovedparten af al cava produceres i dag i det spanske vindistrikt Penedés, der ligger i Catalonien lige vest for Barcelona. Her hørte Don José Raventós vinfirma Codorniu hjemme og gør det stadig i dag. De eksisterer i bedste velgående og hos Kjær & Sommerfeldt er vi derfor ekstra stolte af, at have et tæt samarbejde med det gamle vinhus, så vi som kan tilbyde ”den oprindelige” cava til vores kunder.

Men Don José Raventós holdt ikke på sin viden om, hvordan den mousserende vin blev produceret. Op gennem 1870’erne mødtes hans familie med andre lokale vinfamilier efter højmessen om søndagen og udvekslede erfaringer om deres vine. Her vakte cava’en stor opsigt og familierne gjorde det til en fælles mission at konvertere hele den lokale vinproduktion til cava-vine. Så snart begyndte også de andre vinhuse i Penedés-distriktet at producere den mousserende vin.

Faktisk hed cava ikke cava til at starte med. Det blev introduceret under navne som ”champán” eller ”xampany”. Men da vinen efter producenternes mening alligevel var meget anderledes end champagne, gav de den sit nuværende navn, som på catalansk betyder ”hule” eller ”kælder”.

Selv om 90 % af al cava i dag stadig produceres i Penedés, produceres den mousserende vin også i andre af de nordlige spanske vindistrikter, bl.a. i Rioja-distriktet som ligger lidt mere mod nordvest lige syd for Bilbao.

Al cava produceres efter den traditionelle champagne-metode

Alle spanske mousserende vine som kan kalde sig cava, er produceret efter den såkaldte traditionelle champagne-metode. Her foregår andengæringen på flasken. Det er den, som giver boblerne i vinen.

Der findes dog også andre mousserende spanske vine, der er produceret efter tankmetoden – altså hvor både basisvinen produceres og andengæringen foregår på tankanlæg. Disse vine kan dog ikke kaldes for cava, men sælges under andre navne – primært lokalt i Spanien.

Druerne i cava

Ifølge de spanske regler for cava-produktion, kan cava producers af et hvilket som helst miks af syv bestemte druesorter. De mest almindelige druer er de oprindelige tre, nemlig Parellada, Xarel-lo og Macabeo, der alle er lokale spanske grønne druesorter. Men også Chardonnay-druer bruges ofte. Den siges af give cava’en mere finesse. Derudover bruges også Pinot Noir, den grønne Subirat, og den lokale blå og meget syreholdige Trepat-drue.

Så i modsætning til champagne, er de fleste af duresorterne i cava grønne. I øvrigt er kun lidt under 5 procent af de producerede cava’er rosé. Her eksporteres stort set hele produktionen. De rosé cava’er er kendt for at give nogle virkelig gode smagsoplevelser og for at være mere fyldige i smagen end de hvide cava’er. Det gør dem særligt eftertragtede.

Årgangs-cava, Reserva og Gran Reserva

På samme måde som champagne, produceres det meste cava ved at blande flere årgange af basisvin sammen. Men det er også muligt at få årgangs-cava’er, hvor alle vinene er fra samme års høst.

Derudover kan du købe Reserva og Gran Reserva cava. Den første betegnelse bruges om cava-vine, der har lagret i minimum 15 måneder, mens Gran Reserva benyttes om cava-vine, som har lagret i mindst 30 måneder. Til sammenligning lagres ”almindelig” cava i 9 måneder.

Hvor tør eller sød er en cava?

Cava produceres efter samme ”sødmeskala” som champagne og lige som denne, er den halvtørre Brut-variant den mest populære. Også den meget tørre Extra Brut og Brut Naturel er populær, mens de sødere varianter Seco, Semiseco og Dulce ikke er så almindelige.

Cava og spansk livsstil

Som sagt er cava’en en hverdagsvin i dens hjemland. Her går den til stort set alle former for mad og er også populær til en hyggestund på terrassen eller når vennerne mødes. En søndagstur i det grønne med picnic-kurven fuldendes også gerne med en flaske cava i kurven.

Cava’en har også fundet indpas til forskellige sociale begivenheder, som f.eks. dåben. Her er det almindeligt, at dåbsbarnet får sutten dyppet i cava – og tit får sutten fra andre babyer og småbørn også samme behandling.

Find din yndlings-cava hos Kjær & Sommerfeldt

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af cava-vine. Udover det vinhus som ”opfandt” cava’en, har vi også et tæt samarbejde med spanske Raimat. De blev skabt i 1914 af Manuel Raventós fra netop Codorniu, efter han havde overladt tøjlerne i Codorniu til sin ældste søn. I dag er de kendt for deres bæredygtige vindyrkning og er stærke på netop cava-vine.

Derudover har vi masser af cava’er fra andre spanske vinproducenter, også fra Rioja-distriktet, som er den næststørste producent af cava’er i Spanien – om end cava-produktionen er beskeden her sammenlignet med Penedés-distriktet.

Så rul op til toppen af siden og gå på opdagelse i de mange spændende og forførende cava-vine i vores sortiment. Du finder med garanti også en, der falder i dig smag. God jagt!