Indkøbskurv
Kurven er tom

Cava


Cava er ligesom alle andre mousserende vine inspireret af den franske champagne. Men i modsætning til champagne er cava en hverdagsdrik, der kan købes til små penge og i hjemlandet nydes både til mad og i en stille stund. Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet frem til nogle af de bedste cava-producenter, som vi sælger fra siden her og i vores butikker. Så gå på opdagelse i de spanske bobler og læs mere om cava og få hele historien om, hvordan den mousserende vin kom til Spanien efter produktoversigten. Læs mere...

Filtrer efter
Vis:

Anna de Codorníu, Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva, Catalonien, 1/2 fl.

Spanien Catalonien

Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Læs mere
Ekstra Bladet:
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Ekstra Bladet
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Drue
Chardonnay, Macabeo & Parallada
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Skaldyr. Velkomst. Sushi. Mager fisk. Østers. Aperitif. Tapas.

75,00kr./stk

Codorníu, Cava Semi Seco, Catalonien

Spanien Catalonien

Semi Seco Cava med mange små fine bobler og en behagelig og frisk smag med let sødme. Læs mere
Drue
Macabeo, Xarel-lo & Parallada
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Aperitif. Velkomst.

99,00kr./stk

Codorníu, 1551 - Cava Brut, Catalonien

Spanien Catalonien

Klar, flot og festlig cava med masser af citrusfrugter, der giver vinen et dejligt friskt præg, omfavnet af bløde strøg af honning og toast og med flot velintegrerede bobler. Læs mere
Drue
Xarello, Macabeo & Parellada
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Tapas. Skaldyr. Velkomst. Lyst fjerkræ. Aperitif.

115,00kr./stk

Codorníu, 1551 - Cava Rosé, Catalonien

Spanien Catalonien

En elegant lille sag med fine, delikate bobler, duft af røde skovbær og et svagt fedmefyldt charmerende aftryk. Læs mere
Drue
Trepat, Monastrell & Garnacha
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Tapas. Skaldyr. Velkomst. Lyst fjerkræ. Aperitif.

115,00kr./stk

Codorníu, Ecologica - Cava Semi Seco, Catalonien

Spanien Catalonien

Økologisk Cava Semi Seco med fyldig halvsød smag af citrusfrugter, frugtbouquet af Granny Smith-æbler, lime og mandler og en dejlig mousse. Læs mere
Drue
64 % Xarel-lo, 32 % Parrellada & 4 % Macabeo.
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Dessert. Velkomst.

119,00kr./stk

Raimat, Cava Brut Nature - Organic, Catalonien

Spanien Catalonien

Super lækker og veloplagt tør Cava med flot frugtsmag af fersken og citrus og fine bobler. Læs mere
VinAvisen:
5 Stjerner
VinAvisen
5 Stjerner
Drue
Chardonnay & Xarello
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Velkomst. Skaldyr. Aperitif. Tapas. Østers.

129,00kr./stk

Anna de Codorníu, Organic - Cava Brut, Catalonien

Spanien Catalonien

Frisk, delikat, intens og frugtagtig cava lavet på økologiske druer. Læs mere
Drue
Chardonnay (70%), Macabeo, Xarel-lo og Parellada
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Aperitif. Mager fisk. Skaldyr. Vegetariske retter. Velkomst.

129,00kr./stk

Anna de Codorníu, Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva, Catalonien

Spanien Catalonien

Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Læs mere
Ekstra Bladet:
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Ekstra Bladet
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Drue
Chardonnay, Macabeo & Parallada
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Skaldyr. Velkomst. Sushi. Mager fisk. Østers. Aperitif. Tapas.

135,00kr./stk

Anna de Codorníu, Cava Brut Rosé, Catalonien

Spanien Catalonien

Elegant, delikat og frisk Cava Rosé med de dejligste noter af kirsebær og jordbær. Læs mere
Drue
70 % Pinot Noir & 30 % Chardonnay
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Velkomst. Aperitif. Tapas.

135,00kr./stk

Anna de Codorníu, Blanc de Noirs - Cava Brut Reserva, Catalonien

Spanien Catalonien

Elegant Cava lavet udelukkende på Pinot Noir. Læs mere
VinAvisen:
Smag & Behag:
VinAvisen
Smag & Behag
Drue
Pinot Noir
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Tapas. Sushi. Østers. Lyst fjerkræ. Mager fisk. Aperitif. Velkomst.

139,00kr./stk

Raimat, Cava - Chardonnay Brut, Catalonien

Spanien Catalonien

Tør, elegant og raffineret Cava med et væld af fine små bobler. Læs mere
Drue
95% Chardonnay & 5%Pinot Noir.
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Velkomst. Skaldyr. Aperitif. Tapas. Østers.

169,00kr./stk

Codorniu Ars Collecta Blanc de Noirs Gran Reserva 2015

Spanien Catalonien

Elegant, kompleks Cava med delikate, velintegrerede bobler og en dejlig, cremet lang finish. Læs mere
Drue
85% Pinot Noir, 15% Xarel-lo & Trepat;
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Lyst fjerkræ. Mager fisk. Østers. Tapas. Velkomst.

189,00kr./stk

Anna de Codorníu, Blanc de Blancs - Cava Brut Reserva, Catalonien, Magnum

Spanien Catalonien

Livlig og feminin Cava med dejlige bobler og flot aromatisk karakter. Læs mere
Ekstra Bladet:
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Ekstra Bladet
Blandt de 10 bedste bobler til prisen
Drue
Chardonnay, Macabeo & Parallada
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Skaldyr. Velkomst. Sushi. Mager fisk. Østers. Aperitif. Tapas.

269,00kr./stk

Reymos, Seleccion - Moscatel, Valencia

Spanien Valencia

Aromatisk, let sødlig vin. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Dessert.

105,00kr./stk

Codorníu, Pinot Noir - Cava Brut Rosé, Catalonien 2016

Spanien Catalonien

En elegant laksefarvet Cava med dejlige perler. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Aperitif. Mager fisk. Skaldyr. Tapas. Velkomst.

155,00kr./stk


 

Cava’en blev til som resultatet af en af Don José Raventós mange salgsrejser rundt i Europa i slutningen af 1850’erne og starten af 1860’erne. Her solgte han de rød- og hvidvine, som hans vinfirma – der på spansk hedder en bodega – Codorniu havde produceret siden 1551.

På en af rejserne omkring 1870 kom han igennem det franske Champagne-distrikt. Her blev han stærkt fascineret af den boblende Champagne-vin. Den måtte de også kunne producere i Spanien, tænkte han. Så derfor importerede han noget produktionsudstyr fra Frankrig og gik i gang med at udtænke en kombination af tre lokale grønne druesorter – og resultatet må have været spot-on, for det er de samme tre druesorter, der anvendes i de fleste cava-vine, som produceres i Spanien den dag i dag.

Hovedparten af al cava produceres i Penedés

Hovedparten af al cava produceres i dag i det spanske vindistrikt Penedés, der ligger i Catalonien lige vest for Barcelona. Her hørte Don José Raventós vinfirma Codorniu hjemme og gør det stadig i dag. De eksisterer i bedste velgående og hos Kjær & Sommerfeldt er vi derfor ekstra stolte af, at have et tæt samarbejde med det gamle vinhus, så vi som kan tilbyde ”den oprindelige” cava til vores kunder.

Men Don José Raventós holdt ikke på sin viden om, hvordan den mousserende vin blev produceret. Op gennem 1870’erne mødtes hans familie med andre lokale vinfamilier efter højmessen om søndagen og udvekslede erfaringer om deres vine. Her vakte cava’en stor opsigt og familierne gjorde det til en fælles mission at konvertere hele den lokale vinproduktion til cava-vine. Så snart begyndte også de andre vinhuse i Penedés-distriktet at producere den mousserende vin.

Faktisk hed cava ikke cava til at starte med. Det blev introduceret under navne som ”champán” eller ”xampany”. Men da vinen efter producenternes mening alligevel var meget anderledes end champagne, gav de den sit nuværende navn, som på catalansk betyder ”hule” eller ”kælder”.

Selv om 90 % af al cava i dag stadig produceres i Penedés, produceres den mousserende vin også i andre af de nordlige spanske vindistrikter, bl.a. i Rioja-distriktet som ligger lidt mere mod nordvest lige syd for Bilbao.

Al cava produceres efter den traditionelle champagne-metode

Alle spanske mousserende vine som kan kalde sig cava, er produceret efter den såkaldte traditionelle champagne-metode. Her foregår andengæringen på flasken. Det er den, som giver boblerne i vinen.

Der findes dog også andre mousserende spanske vine, der er produceret efter tankmetoden – altså hvor både basisvinen produceres og andengæringen foregår på tankanlæg. Disse vine kan dog ikke kaldes for cava, men sælges under andre navne – primært lokalt i Spanien.

Druerne i cava

Ifølge de spanske regler for cava-produktion, kan cava producers af et hvilket som helst miks af syv bestemte druesorter. De mest almindelige druer er de oprindelige tre, nemlig Parellada, Xarel-lo og Macabeo, der alle er lokale spanske grønne druesorter. Men også Chardonnay-druer bruges ofte. Den siges af give cava’en mere finesse. Derudover bruges også Pinot Noir, den grønne Subirat, og den lokale blå og meget syreholdige Trepat-drue.

Så i modsætning til champagne, er de fleste af duresorterne i cava grønne. I øvrigt er kun lidt under 5 procent af de producerede cava’er rosé. Her eksporteres stort set hele produktionen. De rosé cava’er er kendt for at give nogle virkelig gode smagsoplevelser og for at være mere fyldige i smagen end de hvide cava’er. Det gør dem særligt eftertragtede.

Årgangs-cava, Reserva og Gran Reserva

På samme måde som champagne, produceres det meste cava ved at blande flere årgange af basisvin sammen. Men det er også muligt at få årgangs-cava’er, hvor alle vinene er fra samme års høst.

Derudover kan du købe Reserva og Gran Reserva cava. Den første betegnelse bruges om cava-vine, der har lagret i minimum 15 måneder, mens Gran Reserva benyttes om cava-vine, som har lagret i mindst 30 måneder. Til sammenligning lagres ”almindelig” cava i 9 måneder.

Hvor tør eller sød er en cava?

Cava produceres efter samme ”sødmeskala” som champagne og lige som denne, er den halvtørre Brut-variant den mest populære. Også den meget tørre Extra Brut og Brut Naturel er populær, mens de sødere varianter Seco, Semiseco og Dulce ikke er så almindelige.

Cava og spansk livsstil

Som sagt er cava’en en hverdagsvin i dens hjemland. Her går den til stort set alle former for mad og er også populær til en hyggestund på terrassen eller når vennerne mødes. En søndagstur i det grønne med picnic-kurven fuldendes også gerne med en flaske cava i kurven.

Cava’en har også fundet indpas til forskellige sociale begivenheder, som f.eks. dåben. Her er det almindeligt, at dåbsbarnet får sutten dyppet i cava – og tit får sutten fra andre babyer og småbørn også samme behandling.

Find din yndlings-cava hos Kjær & Sommerfeldt

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af cava-vine. Udover det vinhus som ”opfandt” cava’en, har vi også et tæt samarbejde med spanske Raimat. De blev skabt i 1914 af Manuel Raventós fra netop Codorniu, efter han havde overladt tøjlerne i Codorniu til sin ældste søn. I dag er de kendt for deres bæredygtige vindyrkning og er stærke på netop cava-vine.

Derudover har vi masser af cava’er fra andre spanske vinproducenter, også fra Rioja-distriktet, som er den næststørste producent af cava’er i Spanien – om end cava-produktionen er beskeden her sammenlignet med Penedés-distriktet.

Så rul op til toppen af siden og gå på opdagelse i de mange spændende og forførende cava-vine i vores sortiment. Du finder med garanti også en, der falder i dig smag. God jagt!