Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessertvin

Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

kr.
kr.

(1)

(3)

Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Prop
Se alle filtre
Mest populære
  • Sustainable
Riesling - Goldtröpfchen - Black Label - Auslese 2020
Nik Weis
Tyskland
Tyskland
Mosel

Koncentreret med påmindelser om rosiner og tørrede abrikoser, holdt på den forfriskende side af smagsspektret grundet Riesling-druens retningsgivende og afbalancerende syre.

Læs mere
  • Stuart Pigott
    2021
    2021
    97 Point
  • Vinous
    2021
    2021
    94 Point
429
kr. /stk
    Fracchia 2022
    Voület Casorzo
    Italien
    Italien
    Piemonte

    Sommer efter sommer bliver denne her Piemonte-vin mere og mere populær. Frisk, indbydende og let sød vin, som er frizzante – dvs. let perlende.

    Læs mere
    139
    kr. /stk
      Moscato Blanc
      Cala Del Mar
      Spanien
      Spanien
      Valencia

      Frisk, imødekommende og let perlende. Vinen har en meget behagelig sødme men fremstår stadig dejlig frisk.

      95
      kr. /stk
        Château de Ricaud - Halvflaske 2019
        Château De Ricaud
        Frankrig
        Frankrig
        Bordeaux
        Loupiac

        Exceptionel flot dessertvin, der bedst kan sammenlignes med Sauternes. Intens, aromatisk bouquet, der åbner op mod lette noter af appelsin og citron.

        Læs mere
        135
        kr. /stk
          Moscato Rosé
          Cala Del Mar
          Spanien
          Spanien
          Valencia

          Aromatisk, sødlig og let perlende rosévin. Perfekt som aperitif eller til søde desserter.

          95
          kr. /stk
            Coteaux du Layon 2021
            Château De Fesles
            Frankrig
            Frankrig
            Loire

            En ædelsød vin med mange komplekse duft- og smagsindtryk. På en og samme tid både intens og elegant.

            • Jyllands-Posten
              2017
              2017
              92 Point
            • Berlingske Tidende
              2014
              2014
              4 Stjerner
            195
            kr. /stk
              Vin de Paille 2015
              Fumey-Chatelain
              Frankrig
              Frankrig
              Jura
              Arbois

              Sublim, sjælden vintype fra Jura med intens viskositet og lang, kompleks eftersmag med noter af abrikos, appelsinskal, akaciehonning og trøffel.

              Læs mere
              509
              kr. /stk
                Moscato d'Asti 2021
                Volpi
                Italien
                Italien
                Piemonte

                Pragtfuld og frisk duft af eksotiske frugter. Smagen er lækker sød, fin og let perlende med tydelig Moscato-aroma.

                Læs mere
                115
                kr. /stk
                • Ecological
                Les Remparts de Bastor-Lamontagne 2017
                Bastor-Lamontagne
                Frankrig
                Frankrig
                Bordeaux
                Sauternes

                Tæt og intens smag med en fin friskhed, der gør vinen fantastisk sammen med mad. Vidunderlig duft med friske, frugtige nuancer.

                Læs mere
                265
                kr. /stk
                • Ecological
                • EcologicalNaturewine
                Riesling - Scharlachberg - Auslese - Halvflaske 2019
                Weingut Riffel
                Tyskland
                Tyskland
                Rheinhessen

                Kompleks, elegant og forfriskende. En sødmefuld vin fyldt til bristepunktet med indsmigrende duft- og smagsnuancer.

                Læs mere
                • James Suckling
                  2018
                  2018
                  95 Point
                • James Suckling
                  2018
                  2018
                  Blandt Tysklands 100 bedste vine
                199
                kr. /stk
                • Ecological
                Tokaji Late Harvest - 50 cl. 2020
                Tokaj Hétszolo
                Ungarn
                Ungarn
                Tokaji

                Økologisk sød dessertvin, der på fornem vis demonstrerer Tokaj-regionens overlegne evner til at skabe dessertvin i verdensklasse.

                Læs mere
                179
                kr. /stk
                  Marsala Vecchioflorio Dolce, Sicilien
                  Florio
                  Italien
                  Italien

                  Florio er sandsynligvis verdens mest berømte Marsala. Produceret på Sicilien med elegante sødmefulde noter og er fremragende med mange desserter.

                  Læs mere
                  149
                  kr. /stk
                  • Sustainable
                  Spar 29%
                  Moscato d'Asti 2022
                  Pertinace
                  Italien
                  Italien
                  Piemonte

                  Kvalitets Moscato fra det historiske Pertinace vinhus. Denne kvalitetsvin har let perlende bobler med betagende noter af ferskner, citron og mandarin.

                  Læs mere

                  Før 139 kr.

                  99
                  kr. /stk
                  • Ecological
                  Château de la Lande - Cuvée les Chênes 2020
                  Château de la Lande
                  Frankrig
                  Frankrig
                  South West
                  Monbazillac

                  Indbydende gylden dessertvin til alle dine frugtdesserter. Vinen byder på noter af honning, akacieblomster, fersken, kandiserede citrusfrugter og let krydrede noter.

                  Læs mere
                  185
                  kr. /stk
                    Moscato
                    Pete's Pure
                    Australien
                    Australien
                    South Eastern Australia
                    Murray Darling

                    Perlende, livlig og munter mousserende vin, der byder på en vifte af tropiske aromaer med noter af lime, friskrevet citronskal, litchi og kiwifrugter.

                    Læs mere
                    129
                    kr. /stk
                      Dulce de Moscatel - 50 cl.
                      Anecoop
                      Spanien
                      Spanien
                      Valencia

                      Smuk Moscatel med honningbløde nuancer med røgede toner, mandler, ristede pinjekerner og tørret frugt. Smagen er frisk og let på paletten.

                      Læs mere
                      105
                      kr. /stk
                      • Biodynamic
                      • Ecological
                      Coufis Blanc - Halvflaske 2018
                      M. Chapoutier
                      Frankrig
                      Frankrig
                      Rhône

                      Flot dessertvin med intens næse af eksotiske frugter, appelsiner og abrikoser. Smagen er fed og næsten karamelagtig med en lang afbalanceret eftersmag.

                      Læs mere
                      295
                      kr. /stk
                        Moscato d'Asti 2023
                        Coppo
                        Italien
                        Italien
                        Piemonte

                        Den aromatiske, fersken- og pæreduftende Moncalvina er forsynet med fine små, forfriskende bobler, og en elegant afstemt sødme.

                        Læs mere
                        179
                        kr. /stk
                          Château Doisy-Daëne - 2. Grand Cru Classé - Halvflaske 2016
                          Château Doisy-Daëne
                          Frankrig
                          Frankrig
                          Bordeaux
                          Sauternes

                          Anmelderrost Sauternes, der år efter år, høster store stjerner. Masser af nuancer i duften såsom tropisk frugt og hvid chokolade. Smagen er fyldig og intens med en flot syrestruktur.

                          Læs mere
                          325
                          kr. /stk
                          • NatureWine
                          • Sustainable
                          Grüner Veltliner V.D.N. 2022
                          Domäne Wachau
                          Østrig
                          Østrig
                          Wachau

                          Flot sødmefuld dessertvin, der kun produceres i begrænset antal. Strågul farve og umiddelbare smagsindtryk af citrus frugter, grøn peberfrugt og abrikos.

                          Læs mere
                          329
                          kr. /stk

                          Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                          Hvad er dessertvin?

                          Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                          Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                          Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                          Mange veje til den perfekte dessertvin

                          Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                          Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                          Muscat dessertvine

                          Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                          Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                          Forstærkning

                          En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                          Tyske dessertvine

                          Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                          Eiswein

                          Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                          Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                          Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                          Süssreserve

                          Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                          Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                          Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                          Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                          I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                          Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                          Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                          Chaptalisering

                          Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                          Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                          Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                          Ædel råddenskab

                          Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                          Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                          Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                          Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                          Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                          Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                          Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                          Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                          Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                          Passion for mennesker og vin siden 1875

                          Fri fragt ved
                          køb over 500 kr.

                          Dag-til-dag levering
                          ved køb før kl. 13

                          Kongelig
                          Hofleverandør

                          Passion for vin
                          siden 1875

                          Afhentning i Kbh,
                          Aarhus & Odense

                          Afhent gratis din
                          ordre lokalt