Indkøbskurv
Kurven er tom

DESSERTVIN

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse
Filtrer efter
Type
Land
Vis flere
Vis flere
Område
Vis flere
Vis flere
Distrikt
Vis flere
Vis flere
Pris
Smagsretning
Rating
Producent
Vis flere
Vis flere
Drue
Vis flere
Vis flere
Passer til
Vis flere
Vis flere
Årgang
Vis flere
Vis flere
Dyrkningsmetode
Lukningsmetode
Vis:
Spar 14%
14%
Tommasi, Recioto della Valpolicella - Fiorato, Veneto 2015
37,5 cl

Tommasi, Recioto della Valpolicella - Fiorato, Veneto 2015

Læs mere
Drue:
65 % Corvina, 30 % Rondinella & 5 % Molinara.
Str:
37,5 cl
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Chokolade, Dessert

Før 175,00

150,00stk.

Sol del Mediterraneo, Moscatel, Valencia
75 cl

Sol del Mediterraneo, Moscatel, Valencia

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Frugtrig og fyldig
Passer til:
Dessert

65,00stk.

Amatista, Moscato - Rosado, Valencia
75 cl

Amatista, Moscato - Rosado, Valencia

Mundus Vini: Sølv
Læs mere
Drue:
Muscat Alexandria
Str:
75 cl
Mundus Vini:
Sølv
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Dessert, Aperitif, Velkomst

75,00stk.

Amatista Moscato, Valencia
75 cl

Amatista Moscato, Valencia

Mundus Vini: Guld
Læs mere
Str:
75 cl
Mundus Vini:
Guld
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Dessert, Aperitif, Velkomst

75,00stk.

Symphonie de Fleurs, Frankrig 2017
75 cl

Symphonie de Fleurs, Frankrig 2017

Læs mere
Drue:
50% Colombard & 50% Ugni Blanc
Str:
75 cl
Passer til:
Asiatisk mad, Dessert

75,00stk.

La Playa, Late Harvest - Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, 1/2 fl. 2016
37,5 cl

La Playa, Late Harvest - Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, 1/2 fl. 2016

Læs mere
Dyrkning:
Sustainable
Str:
37,5 cl
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Chokolade, Dessert, Asiatisk mad, Ost

79,00stk.

Voület Casorzo, Fracchia, Piemonte             2017
75 cl

Voület Casorzo, Fracchia, Piemonte 2017

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Dessert

95,00stk.

Volpi, Moscato d'Asti, Piemonte 2017
75 cl

Volpi, Moscato d'Asti, Piemonte 2017

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Dessert, Chokolade

95,00stk.

Château de Ricaud, Bordeaux, Loupiac, 1/2 fl. 2014
37,5 cl

Château de Ricaud, Bordeaux, Loupiac, 1/2 fl. 2014

Læs mere
Str:
37,5 cl
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Dessert, Ost

99,00stk.

Château Les Arroucats - Cuvée Virginie, Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont 2016
75 cl

Château Les Arroucats - Cuvée Virginie, Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont 2016

Læs mere
Drue:
85 % Semillion, 12 % Sauvignon Blanc & 3 % Muscadelle.
Str:
75 cl
Smag:
Frugtrig og fyldig
Passer til:
Chokolade, Dessert

115,00stk.

Osborne, Pedro Ximenez, Jerez
75 cl

Osborne, Pedro Ximenez, Jerez

Læs mere
Str:
75 cl

119,00stk.

Marsala Vecchioflorio Dolce, Sicilien
75 cl

Marsala Vecchioflorio Dolce, Sicilien

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Kraftig og intens

119,00stk.

M. Chapoutier, Banyuls, Roussillon 2015
50 cl

M. Chapoutier, Banyuls, Roussillon 2015

Gastromand: 5 Stjerner
Læs mere
Drue:
Grenache
Str:
50 cl
Gastromand:
5 Stjerner
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Chokolade, Dessert, Ost

129,00stk.

Menade, Sauvignon Blanc - Dulce, Rueda 2017
50 cl

Menade, Sauvignon Blanc - Dulce, Rueda 2017

Læs mere
Dyrkning:
Økologisk
Str:
50 cl
Smag:
Frugtrig og fyldig
Passer til:
Foie Gras, Dessert, Ost

129,00stk.

Alfiero Boffa, La Lupa - Moscato D'Asti, Piemonte 2017
75 cl

Alfiero Boffa, La Lupa - Moscato D'Asti, Piemonte 2017

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Let og elegant
Passer til:
Dessert

129,00stk.

Château de Fesles, Coteaux Layon - Vieilles Vignes, Loire 2016
75 cl

Château de Fesles, Coteaux Layon - Vieilles Vignes, Loire 2016

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Frugtrig og fyldig
Passer til:
Dessert, Foie Gras, Aperitif, Ost

155,00stk.

Château de Ricaud, Bordeaux, Loupiac 2015
75 cl

Château de Ricaud, Bordeaux, Loupiac 2015

Læs mere
Str:
75 cl
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Dessert, Ost

169,00stk.

Domäne Wachau, Beerenauslese Terrassen, Wachau 2017
37,5 cl

Domäne Wachau, Beerenauslese Terrassen, Wachau 2017

Læs mere
Drue:
Grüner Veltliner, Riesling, Rivaner, Chardonnay & Pinot Blanc.
Str:
37,5 cl
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Dessert, Ost, Foie Gras, Asiatisk mad

175,00stk.

Peter Lehmann, Masters - Botrytis Semillon, Barossa Valley 2011
37,5 cl

Peter Lehmann, Masters - Botrytis Semillon, Barossa Valley 2011

Læs mere
Str:
37,5 cl
Smag:
Kraftig og intens
Passer til:
Asiatisk mad, Dessert, Ost

179,00stk.

Domaine Cazes, Rivesaltes Ambré, Rivesaltes 2002
37,5 cl

Domaine Cazes, Rivesaltes Ambré, Rivesaltes 2002

Læs mere
Dyrkning:
Biodynamisk
Str:
37,5 cl
Smag:
Frugtrig og fyldig
Passer til:
Foie Gras, Dessert

179,00stk.


Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

Hvad er dessertvin?

Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

Mange veje til den perfekte dessertvin

Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

Muscat dessertvine

Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

Forstærkning

En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

Tyske dessertvine

Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

Eiswein

Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

Süssreserve

Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

Chaptalisering

Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

Ædel råddenskab

Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

Sådan vælger du den rigtige dessertvin

Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.