Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er blandt verdens mest populære vine og er ofte kendetegnet ved at være sprøde, pivfriske og elegante. Druen bruges til fremstilling af hvidvine over hele verden.

Sauvignon Blanc er en genial partner til alskens retter med fisk og skaldyr.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er blandt verdens mest populære vine og er ofte kendetegnet ved at være sprøde, pivfriske og elegante. Druen bruges til fremstilling af hvidvine over hele verden.

Sauvignon Blanc er en genial partner til alskens retter med fisk og skaldyr.

Se filtre
1
Mest populære
Luk Filtre
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

Region
Californie
1
Nulstil filtre
Mest populære
Nulstil filtre

Sauvignon Blanc er en spændende drue, der i dag har fundet næsten lige så stor udbredelse som Chardonnay. Men hvor den ene er let at tilpasse til det lokale terroir og klima og næsten altid giver drikkevenlige vine, er Sauvignon Blanc noget mere kræsen med sine vækstbetingelser. Jordbunden må ikke være for fugtig, og den skal have den rette mængde sol – ikke for lidt, men bestemt heller ikke for meget. Derfor er det kun nogle få steder i verden, at druen giver nogle nævneværdige vine.

Hvor stammer druen fra?

I mange år troede man, at Sauvignon Blanc stammede fra Bordeaux-området. Men ifølge den nyeste genetiske forskning er druen kommet til verden i Loire-dalen. Højst sandsynligvis som en naturlig krydsning mellem andre lokale druesorter.

Sauvignon kommer af det franske ord ”sauvage”, der betyder vild. Det skyldes muligvis, at druen meget hurtigt udvikler sig til et veritabelt vildnæs, hvis vinbønderne ikke er over den. Gror druen først vildt, kan den ikke bruges til vinproduktion.

Hvor dyrkes druen?

Fra Loire-dalen tog druen først turen til østkysten og senere til andre europæiske vinlande. Senest har Sauvignon Blanc – lige som så mange andre franske druer – taget turen ud i verden til de nye vinlande, hvor den med større eller mindre held har vundet indpas.

De største og muligvis bedste vine på Sauvignon Blanc kommer fra de to vindistrikter Sancerre og Pouilly-Fumé. Det er fra dette område druen stammer. Derfor er det naturligt, at det også er herfra, nogle af de bedste vine på druen kommer. For her passer klima og jordbund druen perfekt.

Sauvignon Blanc fra Loire er dog blevet kraftigt udfordret af newzealandske varianter. Her har man de seneste 30 år arbejdet målrettet med druen - især i vindistriktet Marlborough på nordspidsen af Sydøen.

Det store avlsarbejde og en helt særlig gæringsproces, hvor hele druen gærer med i mosten det første døgn, har givet nogle helt enestående vein. Kendere taler om en helt ny dimension i disse vine, der især kendes på en kraftig duft af stikkelsbær, hø og i nogle tilfælde asparges.

Der er mange lange, der fremelsker gode vine af Sauvignon Blanc. Den indgår også i mange blandingsvine sammen med Semillon.

Varianter

Der findes mange andre navne for druen. Mest udbredt af Blanc Fumé og Fumé Blanc, der tit anvendes som navn for druen i Californien. Fumé – der er fransk og betyder røget – er dog oftest en lidt misvisende betegnelse. For vinen har ikke nødvendigvis nogen røgsmag.

Derudover findes der et utal af op mod 50 andre navne for druen. F.eks. Sauvignon White, Savagnin Blanc, Sylvaner Musque, Sauvignon Bianco og Muskatsilvaner, for nu bare at nævne et par stykker.

Smag og aroma

Som allerede nævnt har Sauvignon Blanc typisk en duft af hyldeblomst og urter, der dog i nogle tilfælde kan slå over i en lidt mere ram og svedig lugt, nærmest hen i retning af kattebakke – uden at det dog betyder, at vinen er dårlig. Tværtimod.

Smagsmæssigt er Sauvignon Blanc oftest tør, frisk og mineralsk med et forholdsvis højt syreniveau. Smagen går fra grønne stikkelsbær over ferskner og til andre, mere sødlige frugter som f.eks. passionsfrugt.

Franskmændene gærer i stik modsætning til newzealænderne mosten ved en relativ høj temperatur uden kontakt med druerne. Det gør de netop for af minimere de tropiske frugter og fremelske de mere mineralske aromaer og smage i vinen.

Sauvignon Blanc til maden

Generelt går Sauvignon Blanc vine godt til de samme retter, som du ville servere en Riesling til. Det vil sige forretter med fisk og skaldyr, hvor der oftest indgår mayonnaise. Her vil syren fra Sauvignon Blanc-vine være god til at fjerne den fede smag af mayonnaisen, efter du har spist forretten.

Vinen er også god til retter med asparges som bærende komponent – især de oversøiske udgaver. Tilsvarende passer vinen også til retter, der anvender hvid balsamico som en væsentlig ingrediens.

Sauvignon Blanc egner sig også godt til lette fiskeretter, f.eks. fiskesalaten ceviche. En oversøisk Sauvignon Blanc egner sig som følgesvend til gravad laks, ligesom du også bør vælge en oversøisk variant til gazpacho. Endelig kan Sauvignon Blanc også bruges til lyst fjerkræ – selv om en fadlagret hvidvin oftest vil være et bedre valg her.

Til gedeost kan en Sauvignon Blanc fra Loire anbefales. Den vil også være et godt valg til retter, der har en fremherskende smag af hvidløg. Står menuen på Minestrone eller jordskokker, skal vinvalget indsnævres yderligere til en Sauvignon Blanc-vin fra Sancerre.

Derudover er Sauvignon Blanc naturligvis altid en god vin til hyggeligt selskab eller til at nyde på terrassen i varm sommerdag.

Vælg blandt verdens bedste

Med dette indblik i Sauvignon Blanc er du nu klar til at gå tilbage til toppen af siden og finde den vin, der passer til din smag. Er du til mineralske vine med tydelig syre, skal du gå efter vine fra Loire Frankrig. Hvis du er mere til frugtsmag i din vin, skal du vælge en newzealandsk vin i stedet. Uanset dine præferencer finder du med garanti en vin, du synes om i vores udvalg.

Endelig har du mulighed for at smage på vine enten i vores vinbar på Gl. Mønt i København eller Odense, eller til en af vores smagninger.

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt