Syrah/Shiraz vine
Navnet Syrah bruges i Frankrig, hvor druen stammer fra, mens druen kaldes Shiraz i andre lande, bl.a. i Australien og USA, men på trods af navneforskellen er der tale om helt den samme drue. Med en Syrah/Shiraz vin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som du med stolthed kan sætte på bordet til fx en middag med oksekød.

Syrah/Shiraz vine
Navnet Syrah bruges i Frankrig, hvor druen stammer fra, mens druen kaldes Shiraz i andre lande, bl.a. i Australien og USA, men på trods af navneforskellen er der tale om helt den samme drue. Med en Syrah/Shiraz vin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som du med stolthed kan sætte på bordet til fx en middag med oksekød.
Bestem selv et prisinterval
Syrah-vine omtales ofte som meget mandige og elegante vine. Samtidig er det en af de vindruesorter, hvor du for alvor kan opleve en nærmest dramatisk forskel på, hvor druen er dyrket. For Syrah er meget følsom overfor klimaet.
Det betyder, at der er stor forskel på en Syrah-vin fra de nordlige Rhône-distrikter, hvor den eneste tilladte blå drue er netop Syrah og så til de Syrah- eller Shiraz-vine du får fra et mere varmt klima, som f.eks. det der er i Californien og Australien.
Oprindelse
Syrah-druen stammer fra Rhône-dalen i det sydøstlige Frankrig, og er resultatet af en krydsning af de to lidt mindre kendte Dureza-drue og Mondeuse Blanche. Navnet Syrah er en sammentrækning af det keltisk-liguriske ord ”ser”, der betyder ”bjergkæde” og det latinske ”serus”, som betyder ”langvarig”.
Tidligere har der verseret flere forskellige historier om Syrah-druens tilknytning til både den iranske by Shiraz, byen Siracusa på Sicilien og landet Syrien. Men moderne DNA-forskning har slået en tyk streg under durens franske oprindelse. Så ingen af disse historier har noget på sig.
Syrah-varianter
Den største variation i Syrah-druen skyldes udelukkende klimaet. Druen er ekstrem følsom over for klimaet og selv i det nordlige Rhône, hvor nogle af de bedste og mest komplekse Syrah-vine (efter europæiske smagsløg) fremstilles, er det kun på de bedst placerede marker med de mest gunstige forhold for druen, at den kan dyrkes.
Jo mere varmt klimaet bliver, jo sødere og mere sirupsagtig bliver vinen. Her er den største udfordring oftest, at undgå at druen bliver overmoden, inden den bliver høstet. Det giver en meget sød rødvin uden særlig meget syre.
Syrah eller Shiraz
Navnet Syrah bruges i Frankrig, hvor druen stammer fra, mens druen kaldes Shiraz af australierne. Shiraz bruges også af mange vinproducenter i Sydafrika og USA, ligesom vinproducenter i flere andre af de oversøiske vinlande har valgt at bruge Shiraz-navnet for at understrege, at vinen ikke er produceret i Frankrig. Men på trods af navneforskellen er der tale om helt den samme drue.
Petite Sirah – ikke en variant, men en fjern slægtning
Endelig er der den særlige Petite Sirah, som dyrkes visse steder i Californien. ”Petite” hentyder til, at druerne er mindre end normalt. Derved har druen en større andel af skind i forhold til drueindhold. Det giver vinproducenterne mulighed for at skabe nogle mere syreholdige og farvede vine med kraftigere smag.
Men hvor navnet mere end antyder, at det er Syrah-druen, der skulle være ophavet til Petite Sirah, viser nyere DNA-tests, at det faktisk er den franske drue Durif, som er ophavet – og denne drue er igen resultater af en krydsning mellem druesorten Peloursin og netop Syrah. Så Syrah-druen kan alligevel ikke løbe helt fra slægtskabet.
Smage og aromaer i Syrah-vine
Som vi allerede har været inde på et par gange, er der stor smags- og aromamæssig forskel på Syrah-vine, alt efter hvor druen er dyrket.
Syrah-vine fra det nordlige Rhône er nogle af de mest dramatiske Syrah’er, du kan finde. Her er det især de mere mandige og potente aromaer i form af læder, røg, bacon, vildt, kaffe, jern og nok især peber, der er de mest fremtrædende i en Syrah-vin. Det er en vin, der nærmest synes at eksplodere på tungen rent smagsmæssigt.
Længere mod syd i Rhône-dalen dulmes de dramatiske smage og aromaer, ved at blande Syrah-druerne med andre druesorter. Det resulterer i de behagelige og meget drikværdige vine fra Châteauneuf-du-Pape.
Men tager vi turen til de oversøiske vindistrikter i henholdsvis Californien og Australien, træder de mere frugtige smage og aromaer tydeligere frem, selv om vinen stadig beholder sin karakteristiske pebersmag. Samtidig bliver især de australske Shiraz-vine mere tyktflydende og sirupsagtige i teksturen.
Hvor dyrkes Syrah
Syrah eller Shiraz dyrkes stort set over hele Jorden. Mest udbredt er druen i Frankrig og Australien. I Frankrig dyrkes den især i Rhône-dalen og Languedoc-Roussillon og i Australien er det især i vinområderne i Barossa Valley og McLare Vale, at Shiraz-druen er stor.
Udbredelsesmæssigt følger derefter Spanien, Argentina og Sydafrika. I sidstnævnte blev Syrah-druen allerede introduceret i det syttende århundrede, og det var herfra, de første Syrah-vinstokke tog turen til Australien. Senere har australske vinbønder også hentet nye Syrah-vinstokke direkte fra Frankrig.
Først på sjettepladsen følger USA, når vi taler udbredelse. Her dyrkes Syrah primært i Californien og har også en vis udbredelse i Washington State. Dernæst følger Italien, Chile og Portugal, der producerer Syrah-vine eller -blandingsvine i et noget mindre omfang.
Syrah til maden
Syrah-vine egner sig godt til rigtig herremad, altså kraftig kost centreret omkring oksekød og vildt. En god ribeye går perfekt sammen med en Syrah-vin fra det nordlige Rhône – især hvis kødet har fået godt med peber. De mere komplekse Rhône-vine passer også godt til kronvildt og hare.
Syrah-vine fra lidt mere sydlige himmelstrøg, samt Shiraz-vine fra Australien egner sig særligt godt til simreretter eller oksekød med et tykt lag barbecue stegt på grillen. Prøv også en god Shiraz-vin til juleanden.
Find din favorit, uanset om det er en Syrah eller Shiraz
Nu skulle du gerne være klædt bedre på til at vælge din favoritvin, uanset om det skal være en europæisk inspireret Syrah eller en Shiraz-vin fra den ”nye”, oversøiske vinverden ”down under”. Vi har samlet alle de bedste Syrah- og Shiraz-vine, vi har kunne finde fra hele verden. De venter på dig øverst på denne side. Så rul op til toppen af siden og find din næste vinoplevelse fra Kjær og Sommerfeldt. Bestiller du for over 500 kroner, betaler vi fragten.
Har du spørgsmål om vin eller vil du høre nogle af nyhederne fra både vores egen og vinens verden, så tag og kig forbi vores blog. Du har også rig mulighed for at tilmelde dig en af vores spændende vinsmagninger på vores smagekalender.