Indkøbskurv
Kurven er tom

PINOT NOIR

Fantastiske vine lavet på Pinot Noir
Nulstil alle filtre Filtrer efter Filtre brugt:
  • Pinot Noir X
Type
Vis flere
Vis flere
Land
Vis flere
Vis flere
Område
Vis flere
Vis flere
Distrikt
Vis flere
Vis flere
Pris
Smagsretning
Rating
Vis flere
Vis flere
Producent
Vis flere
Vis flere
Drue
Vis flere
Vis flere
Passer til
Vis flere
Vis flere
Årgang
Vis flere
Vis flere
Dyrkningsmetode
Lukningsmetode
Vis:
Spar 35%

Maison Barboulot, Pinot Noir, Vin de Pays d'Oc 2018

Frankrig Languedoc-Roussillon Vin de Pays d'Oc

Vidunderlig og elegant Pinot Noir fra det sydfranske med skønne bær-noter og lang silkeagtig eftersmag. Læs mere
Flaskehalsen:
Flaskehalsen
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Fransk landkøkken. Kalv. Lam. Lyst fjerkræ. Nordisk køkken. Vildt.

Før 99,00

64,00kr./stk

Spar 37%

Sutil Pinot Noir Organic 2018

Chile Bio Bio

Saftig, frugtvendt, økologisk Pinot Noir med smuk struktur. Læs mere
VinAvisen:
VinAvisen
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Fed fisk. Lyst fjerkræ. Røget kød. Skaldyr. Sushi.

Før 109,00

69,00kr./stk

Spar 44%

Stoney Range, Pinot Noir, Waipara 2018

New Zealand Waipara Valley

Den bedste Pinot Noir-oplevelse fra Down-Under med masser af frugtsmag. Læs mere
Gastromand:
Gastromand
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Fed fisk. Grill og barbecue. Gris. Lyst fjerkræ. Nordisk køkken.

Før 159,00

89,00kr./stk

Spar 45%

Weingut Heitlinger, Pinot Noir, Baden 2017

Tyskland Baden

Frisk, frugtdrevet og slank Pinot Noir med enorm elegance og feminin fylde. Læs mere
VinAvisen:
Vinbladet:
89 Point
VinAvisen
Vinbladet
89 Point
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Fed fisk. Gris. Kalv. Lyst fjerkræ. Mørkt fjerkræ.

Før 179,00

99,00kr./stk

Spar 35%

Erath, Resplendent - Pinot Noir, Oregon 2018

USA Oregon

Fremragende Oregon-Pinot Noir med bløde og behagelige noter af røde bær, appelsinskræl og underspillet syre. Læs mere
VinAvisen:
VinAvisen
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Gris. Kalv. Lyst fjerkræ. Vildt.

Før 229,00

149,00kr./stk

Spar 32%

Weingut Heitlinger, Pinot Noir Reserve, Baden 2016

Tyskland Baden

Pragtfuld og mindeværdig Pinot Noir, der med sin exceptionelt flotte struktur og fine tanniner holder den klassiske Pinot Noir-frugt i en snorlige, eksemplarisk stil. Læs mere
Vinbladet:
91 Point
Vinbladet
91 Point
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Okse. Gris. Kalv. Lyst fjerkræ. Mørkt fjerkræ.

Før 219,00

149,00kr./stk

Spar 33%

Maison Louis Jadot, Monthélie - Sous Roches, Bourgogne, Côte de Beaune 2013

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Slank, saftig og elegant Pinot Noir fra legendarisk Louis Jadot med sprød, forfriskende frugtsyre, markerede tanniner og en læskende tørhed. Læs mere
VinAvisen:
VinAvisen
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Lyst fjerkræ. Vildt.

Før 299,00

199,00kr./stk

Spar 32%

Maison Louis Jadot, Volnay, Bourgogne, Côte de Beaune 2014

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Saftig, slank og snorlige Pinot Noir fra ikoniske Volnay, der byder på alle druens dyder med elegance, fin frugtrigdom og eksemplarisk frugtsyre. Læs mere
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Fransk landkøkken. Gris. Lam. Lyst fjerkræ. Mørkt fjerkræ.

Før 379,00

259,00kr./stk

Spar 25%

Cuna, Pinot Noir, Toscana 2015

Italien Toscana

Slank og elegant vin med alle Pinot Noir-druens røde bær og elegante syrestruktur. Læs mere
Gastromand:
Bedste rødvin i test
Gastromand:
Gastromand
Bedste rødvin i test
Gastromand
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Gris. Vildt. Mørkt fjerkræ. Lam. Kalv.

Før 399,00

299,00kr./stk

Marterey, Pinot Noir, Vin de Pays d'Oc 2018

Frankrig Languedoc-Roussillon Vin de Pays d'Oc

Silkeblød og slank i fylden som kun en Pinot Noir kan være. Læs mere
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Aperitif. Kalv. Lyst fjerkræ. Mager fisk.

99,00kr./stk


Pinot Noir kan spores over 2.000 år tilbage og menes at stamme fra et sted i det nordøstlige Frankrig. Navnet kommer af det franske ”pin”, som betyder gran og skulle efter sigende hentyde til, at drueklaserne på Pinot Noir-stokkene minder om grankogler, når de hænger på grenene.

Pinot Noir kendes også under navne som Spätburgunder og Blauburgunder i tysktalende lande.

En af de tre stamfædre

Som allerede nævnt anses Pinot Noir for at være en af de tre stamfædre til de vindruer, vi har i dag. De andre to stamfædre er Savagnin og den i dag næsten uddøde Gouais Blanc, lige som Muscat Blanc og Timorasso hører til blandt nogle af de ældst kendte druesorter.

Ifølge genetiske undersøgelser skulle Pinot Noir således være forfader til Chardonnay gennem en naturlig krydsning med netop Gouais Blanc. Det skulle være årsagen til, at det oftest er muligt at dyrke Chardonnay på steder, hvor Pinot Noir har god vækst – og vice versa. Pinot Noir menes også at være stamfader til bl.a. Gamay- og Syrah-druerne.

Selv menes Pinot Noir at stamme fra den såkaldte Almindelig vin eller Vitis vinifera, der oprindelig stammer fra de store løvskove i Kaukasus-bjergene. En særlig variant - V. vinifera var. Sylvestris – har dog vokset i skovområderne i Syd- og Mellemeuropa og er højst sandsynligt den, der har introduceret vinen til europæerne.

Pinot-varianter

Pinot Noir er dog i sig selv temmelig generisk ustabil. Det betyder, at der findes hundredvis af forskellige Pinot Noir-kloner, hvoraf en af de mere kendte er Pinot Meunier, der primært dyrkes i Champagne-regionen i Frankrig. Der findes også varianter af Pinot Noir, der modner hurtigere, hvilket især er eftertragtet hos Pinot Noir-dyrker i de mere kølige egne.

Endelig er der de to mest kendte ”kloner”, der nok nærmere er farvemutationer af Pinot Noir-druen, nemlig den grønne Pinot Blanc og den mere grålige Pinot Gris. Sidstnævnte kendes også under navnet Pinot Grigio i Italien, ligesom de to sorter kendes under de tyske navne Weissburgunder og Grauburgunder.

Pinot Noir – druen med den sensuelle smag

I forhold til rødvine produceret af Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot, er Pinot Noir-vine som allerede nævnt mere lyse og lette i både farve og krop, ligesom de oftest er mindre rig på syre – selv om det er muligt at forstærke syreniveauet i Pinot Noir ved lade hele vinklasen, og ikke kun druerne, indgå i fermenteringsprocessen.

Den lyse farve på en Pinot Noir-vine får oftest nybegyndere til at tro, at vinen er svag i smagen. Det modsatte er dog oftest tilfældet. For hvad Pinot Noir-vine mangler i farve, har de til gengæld i smag og aroma.

De fleste beskriver smagen af Pinot Noir som meget sensuel, hvilket nok skyldes dens smidige, silkeagtige tekstur og de meget erotiske, jordede aromaer, som især de bedste Pinot Noir-vine har. Aromaen beskriver franskmændene oftest som “skovbund”, der kan tone over i duften af champignon og slidt læder. Men samtidig kan Pinot Noir-vine også have tydelige aromatiske toner af frugt. F.eks. er kirsebær, blommer, rabarber, granatæble og jordbærsyltetøj oftest anvendt i beskrivelser af de rigtig gode Pinot Noir-vine.

Dyrkning af Pinot Noir

Pinot Noir anses for at være en lidt mere vanskelig druesort at have med at gøre – både for vinbønder og vinproducenter. Druen er utrolig sensibel over for vejr- og klimaforandringer, ligesom selv små udslag i jordbundens beskaffenhed, kan have stor indflydelse på druernes vækst.

Samtidig oxiderer Pinot Noir hurtigere under produktionen, hvilket på mange måder gør det mere risikabelt at kaste sig over Pinot Noir end nogle af de nemmere druesorter som f.eks. Cabernet Sauvignon. Men netop sværhedsgraden ved Pinot Noir gør druesorten så meget mere spændende og fascinerende at have med at gøre – især når det lykkes.

Hvor dyrkes Pinot Noir

Pinot Noir dyrkes i dag over hele kloden. Nogle af de bedste Pinot Noir-vine menes at komme fra Bourgogne-området i Frankrig, der ligger rimelig tæt på Pinot Noir-druens oprindelsessted. Her bliver stort set alle rødvine bortset fra Bourgogne skabt af Pinot Noir. Det er også herfra nogle af de dyreste Pinot Noir-vine kommer fra.

I den nye verden er især Californien og New Zealand blevet kendt for deres Pinot Noir-vine hen over de seneste 30-40 år. Ingen af disse steder overgår dog Oregon, der på grund af sit klima og en gunstig jordbund kan præstere nogle af de bedste Pinot Noir-vine skabt uden for Europa.

Pinot Noir til maden

Pinot Noir nydes bedst af et stort, klokkeformet glas, der kan samle de fantastiske aromaer, som en god Pinot Noir-vin har.

Som vin til maden er Pinot Noir meget taknemmelig at have med at gøre. Den kan gå til stort set alle former fra mad. Således er den let nok til at kunne drikkes til fiskeretter med fed fisk som f.eks. laks, ligesom den er kompleks nok til at kunne akkompagnere alle former fra kødretter lige fra svin over kalv og til and.

Endelig kan den også sagtens gå sammen med brier og andre oste. Så skal du være sikker på, at du glæder alle om bordet, er Pinot Noir altid det sikre valg, når der skal rødvin til maden.

Find din yndlings-Pinot Noir vin her på siden

Det var lidt om Pinot Noir-druen, dens historie, dyrkning og noget om, hvilke madretter du kan servere Pinot Noir-vine til. Tilbage er blot, at du vender tilbage til toppen af siden og finder den Pinot Noir-vin, der passer præcis til din smag. Du finder den helt sikkert her på siden, hvor vi har samlet alle de bedste Pinot Noir-vine fra hele verden.

Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre betaler vi fragten. Har du spørgsmål om vin, kan du måske finde svaret på vores blog, hvor du også kan finde nyder fra både vores egen og vinens verden. Du har også mulighed for at stille spørgsmål om vin og måske få svaret i en kommende episode af Passion for vin på Youtube.