Indkøbskurv
Kurven er tom

Hvidvin


Fri fragt ved køb over 500,-
Find dit yndlingsland, drue og område herunder eller
søg i alle hvidvine »

Udvalgte producenter

En god flaske kølig hvidvin har en helt særlig lethed og forfriskende finesse


En flaske hvidvin er alt lige fra fed, solmoden og gylden til let, frisk og klar. Hvidvin kan indeholde en sødme, rødvin ikke kan bære – eller en syre, der ville gøre andre vine sure.

Hvis man i et selskab spørger, om nogen kender en drue til hvidvin, vil ni ud af ti svare Chardonnay. Den klassiske franske drue, som især er blevet berømt fra de store Chablis'er i Bourgogne, er i dag verdens mest anvendte drue til hvidvin. 

Den berømte drue er især blevet udbredt efter at Australien, Californien og Sydamerikas vinbønder er begyndt at fremstille hvidvin på Chardonnay, som kan måle sig med de bedste fra Bourgogne – blot til en meget billigere pris.

Men man må ikke glemme, at hvidvin er meget mere end Chardonnay. Blandt de andre store druer til hvidvin rager Riesling op, som især er kendt for de frugtige og velbalancerede vine fra Tyskland og Alsace. Den tredje drue der bør nævnes er Sauvignon Blanc, som mange kender fra hvidvin fra Bordeaux, men som i dag også er udbredt i både USA og Sydamerika.

 

Druer der anvendes til hvidvin, tager som regel meget karakter fra den jord og det klima, de vokser. i. Det betyder at den samme drue kan give en let og frugtet vin et sted og en sødmefyldt og krydret hvidvin et andet. Som hovedregel skal hvidvin drikkes ret frisk, uden den store lagring. Der findes naturligvis mange undtagelser fra denne regel, ikke mindst når det gælder hvidvin med et højt sukkerindhold.

Produktionen af hvidvin adskiller sig ved, at skallerne som regel fjernes, før vinen sættes til gæring. Derudover er der bred enighed om, at gæringen helst skal foregå ved lav temperatur for at trække processen ud, og dermed give vinen så mange nuancer som muligt.