Engang var spansk hvidvin lig med fadlagrede hvide Rioja’er og Moscato-vine fra Mallorca. Det var tilbage først i 1990’erne, hvor tørre spanske hvidvine produceret på Moscatel-druen var utroligt hypede af alverdens vinkendere.
Siden er der sket en masse spændende på hvidvinsfronten, især med hvidvinen fra de nordligste vindistrikter ud mod Atlanterhavet, hvidvine fra Catalonien og fra Rueda-distriktet lige på hjørnet ved den nordlige del af Portugal.
Det spanske hvidvinskompas
Det som gør det lidt sværere at fremelske god hvidvin i Spanien, er det varme klima. Kun længst mod nord – og især mod nordvest ved den galiciske atlanterhavskyst – finder vi et klima, der kan give druerne de samme udfordringer – eller pinsler om du vil – som skaber den nordeuropæiske type hvidvin, vi finder i Alsace og Loire i Frankrig, samt i de tre venezianske vindistrikter i det nordlige Italien.
Derfor vil nogen mene, at der er langt mellem snapsene, når det gælder spansk hvidvin. Men når du så finder dem, er det virkelig hvidvine, producenterne har gjort sig umage med.
Det grønne Spanien helt mod nordvest
Det er ikke uden grund, at vinkendere kalder den nordvestligste spids af Spanien for det grønne Spanien. For det er her mange af de mere kendte spanske hvidvine kommer fra. Det gælder f.eks. det kendte hvidvinsdistrikt Rias Baixas, der ligger helt ud til atlanterhavskysten lige over Portugal.
Herfra kommer nogle rigtig flotte hvidvine fremelsket på Albariño-druen. Området har et havklima, der er kendt for sin kølige tåge. Den giver druerne en lang modningsproces. Det giver gode, aromatiske hvidvine med tydelig syre, god mineralitet og syrlig frugtsmag.
Går vi længere ind i landet mod sydøst, lander vi ud for hjørnet af Portugal midt i Rueda-distriktet. Her er det Verdejo-druen, som er den fremherskende grønne drue. Distriktet er et af de få spanske vindistrikter, hvor der produceres mere hvid- end rødvin og herfra kommer der rigtig mange flotte spanske hvidvine. Igen er de aromatiske med tydelig syre og god mineraltiet.
Hvidvine fra det nordlige Spanien
Når vi kommer lige ind under Frankrig i det nordligste Spanien, kommer vi til det ikoniske rødvins-distrikt Rioja, som altid har været indbegrebet af spansk rødvin.
Men faktisk gemmer Rioja også på nogle fantastiske hvidvine – dem, der var så populære først i 1990’erne. Det er fadlagrede hvidvine, der er gode gemmevine. I dag er de blevet mere sjældne. Til gengæld er de blevet endnu mere interessante og – i naturlig forlængelse heraf – også dyrere.
Mod øst ud mod Middelhavet finder vi Catalonien og dejlige Barcelona. Det er her, vi finder arnestedet for den spanske Cava. Derfor bliver der meget naturligt dyrket mange grønne druer, som bliver til denne dejlige, mousserende vin.
Her er det især Grenache blanc-druen, der anvendes til hvidvine i området. Det er også her, den største revolution inden for hvidvin finder sted i Spanien. Området huser nemlig en spirende, ny og mere moderne generation af wine makers, som går imod rødvinstraditionen og tager hvidvin mere seriøst. Ved at bruge bedre og mere moderne teknologi, kan de lettere kontrollere vigtige parametre som temperatur og gæring helt præcist gennem hele processen. Det giver nogle helt unikke hvidvine, som du bestemt ikke må snyde dig selv for.