Indkøbskurv
Kurven er tom

HVIDVIN

Spændende hvidvine fra hele verden
Nulstil alle filtre Filtrer efter Filtre brugt:
  • Côte de Beaune X
Type
Land
Område
Distrikt
Vis flere
Vis flere
Pris
Smagsretning
Rating
Producent
Drue
Passer til
Vis flere
Vis flere
Årgang
Vis flere
Vis flere
Lukningsmetode
Vis:
Spar 33%

Maison Louis Jadot, Auxey-Duresses Blanc - Bourgogne, Côte de Beaune 2018

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Fyldig, forfriskende og mineralsk vin, der viser Chardonnay-druen fra sin mest indbydende side. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Allround . Fed fisk. Flødebaserede retter.

Før 299,00

199,00kr./stk

Spar 33%

Maison Louis Jadot, Chorey-les-Beaune Blanc - Bourgogne, Côte de Beaune 2018

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Rank, elegant og mineralsk vin, der med en friskhed som et saftig Granny Smith-æble byder på en forfriskende smag og et pikant strejf af hasselnødder. Læs mere
Gastromand:
Bedst i test
Gastromand:
Gastromand
Bedst i test
Gastromand
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Gedeost. Mager fisk. Skaldyr. Sushi. Vegetariske retter.

Før 299,00

199,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Ladoix - Clou d'Orge, Bourgogne, Côte de Beaune 2016

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Flot velafbalanceret vin med en lækker forfriskende syre fra legendariske Louis Jadot. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Fed fisk. Kammusling. Lyst fjerkræ. Nordisk køkken. Ost.

305,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Ladoix - Clou d'Orge, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Flot velafbalanceret vin med en lækker forfriskende syre fra legendariske Louis Jadot. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Fed fisk. Kammusling. Lyst fjerkræ. Nordisk køkken. Ost.

305,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Saint-Romain Blanc, Bourgogne, Côte de Beaune 2016

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Fyldig, kompleks og velafbalanceret vin med indbydende duft af hvide blomster og lyse frugter. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Aperitif. Lyst fjerkræ. Mager fisk. Vegetariske retter.

305,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Santenay Blanc - Clos de Malte, Bourgogne, Côte de Beaune 2016

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Burgundisk elegance på flaske! Let fedmefuld og velstruktureret med frugtige aromaer og citron-bouquet med fine noter fra fadet. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Kalv. Mørkt fjerkræ. Ost. Allround . Vildt. Fransk landkøkken.

329,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Pernand-Vergelesses - Croix Pierre, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Utrolig flot hvidvin var legendariske Louis Jadot. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Allround . Fransk landkøkken. Kalv. Mørkt fjerkræ. Ost. Vildt.

329,00kr./stk

Domaine Prieur-Brunet, Santenay Blanc, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Kompleks vin med fylde og mineralitet skabt på druer fra forskellige markparceller på tværs af appellationen. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Flødebaserede retter. Lyst fjerkræ. Mager fisk. Stærk krydret mad. Sushi. Velkomst.

329,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Saint-Aubin, Bourgogne, Côte de Beaune 2016

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Lækre nuancer af hasselnødder og ferskenfrugt. Læs mere
Smag
Let og elegant
Oplagt til
Aperitif. Fed fisk. Foie Gras. Kammusling. Ost.

409,00kr./stk

Domaine Prieur-Brunet, Santenay Blanc 1. Cru - Clos Rousseau, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Santenay Blanc 1. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Fed fisk. Lyst fjerkræ. Mager fisk. Ost. Stærk krydret mad.

469,00kr./stk

Domaine Prieur-Brunet, Meursault - Les Forges, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Forrygende Chardonnay, der byder på den indsmigrende, cremede fylde, som har gjort Meursault-appellationen så verdensberømt. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Fed fisk. Kalv. Lyst fjerkræ. Mager fisk. Ost.

569,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Puligny-Montrachet, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune
Utrolig delikat Chardonnay fra Puligny-Montrachet med finesse og kompleksitet, smuk subtil syre og flotte aromaer af mandler, eksotiske frugter og hvide blomster. Læs mere

629,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Meursault 1. Cru - Blagny, Bourgogne, Côte de Beaune 2016

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Fed, fyldig og med aftryk af den traditionelle fadlagring, som giver Cuvéen balance mellem den faste og den modne frugt. Læs mere
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Flødebaserede retter. Fed fisk. Lyst fjerkræ. Skaldyr. Østers.

749,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Puligny-Montrachet 1. Cru - La Garenne, Bourgogne, Côte de Beaune 2017

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Fyldig, generøs og elegant hvidvin fra Chardonnay-mekkaet Puligny-Montrachet. Læs mere
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Fed fisk. Kammusling. Mager fisk. Østers. Skaldyr.

789,00kr./stk

Spar 35%

Før 1.998,00

1.301,00kr./stk

Maison Louis Jadot, Corton-Charlemagne Grand Cru, Bourgogne, Côte de Beaune 2015

Frankrig Bourgogne Côte de Beaune

Powerfuld, rig, fyldig, kraftig og mineralsk. Læs mere
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Flødebaserede retter. Fed fisk. Lyst fjerkræ. Skaldyr. Østers.

1.499,00kr./stk


Hvidvin har altid levet lidt i skyggen af rødvin. Traditionelt bruges den mest til forretter, fiskeretter og desserter, samt til velkomstdrinks eller til en hyggestund, mens rødvinen har fået lov at akkompagnere de tunge hovedretter med mørkt kød.

Men faktisk kan du få hvidvine, der kan gå til al slags mad eller som kan gå til retter, du aldrig kommer til at servere en rødvin til. Så på mange måder er det hvidvinen, der fuldender cirklen og lukker hullerne, når du skal komplementere din vinsamling.

Hvidvinens historie

Vindyrkning og civilisation har altid været tæt forbundet. De første vine menes at være dyrket i Kina eller Iran for mellem 7.500 og 6.000 år siden. Der er også gjort flere fund af potteskår og krukker, hvor der er fundet spor af vin i udgravninger fra Mellemøsten og Armenien fra omkring 4.000 år før hvor tidsregnings begyndelse.

De første vine formodes dog at have været røde. Hvidvinen kom først til senere og sandsynligvis først omkring 1000 til 500 år før Kristi fødsel. Her kunne velhavende romere imponere deres gæster med denne klare og meget anderledes udseende vin.

Både rød- og hvidvinen fulgte med romerne ud i resten af Europa og specielt de grønne druer til hvidvin blev populære i de allernordligste provinser i det store Romerrige – det som i dag er Nordfrankrig og Tyskland. Her var jordbunden særlig fordelagtig for smagen af de grønne druer og den hvidvin, de resulterede i. Herfra lagde de grønne druer senere grundlaget for Champagnen og alle de andre mousserende vine, der er så populære i dag.

De grønne druer tog også turen med ud til de nye verdener og dyrkes derfor i dag over hele verden. Her byder især USAAustralien og Sydafrika på spændende hvidvine, som du også kan finde på hylderne her hos Kjær og Sommerfeldt.

Druerne til hvidvin

Produktionen af hvidvin adskiller sig ved, at drueskallerne for det meste fjernes, før vinen sættes til gæring. Derudover foregår gæringen oftest ved lav temperatur for at trække processen ud, og dermed give hvidvinen så mange nuancer som muligt.

Den samme druesort kan give meget forskellig hvidvin, alt efter hvor den er dyrket. For druerne tager som regel smag efter den jord og det klima, de har vokset i. Det betyder, at den samme druetype kan give en let og frugtagtig vin et sted og en mere sødmefyldt og krydret hvidvin et andet. Typisk vil den færdige vin være mere tør, hvis druerne har vokset i et køligt klima, mens hvidvinen bliver mere sødmefuld, hvis druerne er dyrket i et varmere og mere solrigt klima.

Chardonnay

Når talen falder på hvidvin, tænker de fleste nok først på Chardonnay-druen. Det er den mest kendte hvidvinsdrue og nok også den mest dyrkede grønne drue til hvidvin overhovedet. Druen indgår i de mere fyldige hvidvine og anvendes også i Champagne og mange andre mousserende vine.

Chardonnay-druen er hoveddruen i en lang række franske hvidvine fra især Bourgogne-området. Her smager Chardonnay-druen i retning af kvæde og stjernefrugt, hvilket også er de fremtrædende smagsnoter i Chardonnay-vine fra det nordlige Italien, New Zealand, Oregon i USA og de kystnære vindistrikter i Chile.

Men når det kommer til de californiske Chardonnay-vine, kommer der noget mere ananas- og æbleagtigt over smagen. Det gælder også Chardonnay-vine fra Argentina, det sydlige Australien, det sydlige ItalienSydafrika og andre steder, hvor Chardonnay-druen har fået varme.

Det som nok især har gjort Chardonnay-druen populær, er, at den går godt til alt lige fra fisk over fjerkræ, og også passer godt til oste og krydret mad. Det gør den meget anvendelig.

Sauvignon Blanc

En anden populær hvidvinsdrue er Sauvignon Blanc. Den bruges til mellemfyldige hvidvine og indgår i mange af hvidvinene fra Loire-dalen i Frankrig. Her er Lime-frugt den mest fremtrædende smagsnote. Kommer vi til den noget varmere californiske nordkyst drejer smagen mere over i retning af ferskner, mens den slår helt over i en passionsfrugtsagtig nuance i New Zealandske hvidvine af Sauvignon Blanc druen.

Sauvignon Blanc kendes også under navnet Fumé Blanc. Det betegner en særlig lagret variant af druen, der har en mere cremet smag og konsistens. Metoden blev ”opfundet” af Robert Mondavi i 1970’erne, hvor den blev brugt som en markedsføringsgimmick for hans vinhus.

Sauvignon Blanc drikkes helst ung og er meget velegnet til retter med fisk og skaldyr.

Pinot Gris

Den tredjemest kendte drue til hvidvin er Pinot Gris, som er det franske navn for den drue, som italienerne kalder for Pinot Grigio. Druen var også tidligere kendt under navnet Tokay d'Alsace. Den bruges til mellemfyldige hvidvine og anvendes også til en række rosévine.

Smagsnoterne strækker sig fra det citronagtige over lemon og til fersken og nektarin. Her er de mere søde og frugtagtige smage mest fremtrædende i hvidvine fra Alsace, mens de amerikanske og australske Pinot Gris-vine har en lidt mere tør smag, men stadig med tydelig frugtagtighed.

Vælger du i stedet en hvidvin af den italienske Pinot Grigio, får du en mere mineralagtig og tør, saltholdig smag med tydelige noter af citrus, især fra de Norditalienske vindistrikter.

Mange andre druesorter

Derudover findes der et hav af andre druesorter, som anvendes til hvidvin. For eksempel Gewürztraminer, Chenin Blanc, Muscat Blanc og Riesling, der oftest anvendes i de såkaldte aromatiske hvidvine. De er kendetegnet ved en mere parfumeret og frugtsød aroma, og kan fås i både tørre og mere sødmefulde smagsnuancer.

De er særligt velegnede til asiatiske, indiske og andre meget krydrede retter, fordi de går godt til med de sursøde og krydrede smage, som disse retter oftest har.

Hvor længe kan hvidvin ligge?

Hvidvin skal helst drikkes helt ung uden den store lagring. Selvfølgelig findes der undtagelser fra denne regel, ikke mindst når det gælder hvidvin med et højt sukkerindhold. Men de fleste hvidvine gør sig bedst i deres helt unge år og skal derfor helst ikke ligge for længe, før du nyder dem.

Find den rigtige hvidvin til dig

Nu er du klar til at rulle op til toppen af siden og gå i gang med din jordomrejse til de mange skønne hvidvine fra hele verden, som vi har på hylderne hos Kjær og Sommerfeldt. Her finder hvidvine til alle anledninger, til alle former for mad og til en hyggelig stund i gode venners selskab.

Vi har det hele og giver dig gerne gode råd og ideer til, hvilken hvidvin der er den mest ideelle til dig og det, du skal bruge hvidvinen til.

Velkommen til.