2025 bliver et helt særligt år
I 1875 blev Kjær & Sommerfeldt grundlagt. I 2025 har vi derfor 150 års jubilæum - og det vil vi fejre med 150 ekstraordinære aktiviteter.
Den 31. marts 1875 blev en ny vinhandel født, da Kjær & Sommerfeldt blev grundlagt af Charles Kristian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt. Om det var skæbnen eller blot tilfældet, der bragte to af det bedre borgerskabs sønner sammen om at skabe et vinfirma, skal være usagt, men i dag mere end 150 år frem i tiden, er vi her stadig.
Det er ikke mange virksomheder, der i dagens Danmark har eksisteret i 150 år. Vi er derfor stolte af vores lange historie og de værdier, som blev født den gang - og som vi i dag stadig lever efter.
2025 er derfor et helt særligt år for os, som vi vil fejre sammen med vores kunder ved at lave 150 ekstraordinære aktiviteter. Herunder nogle helt særlige smagninger, en bog om Kjær & Sommerfeldts historie, flere unikke jubilæumsvine i samarbejde med anerkendte vinhuse og meget mere. De særlige aktiviteter vil være markeret med vores runde jubilæumslogo.
Vi håber, at du vil være med til at fejre jubilæet.
Aktiviteter
I anledning af vores 150 års jubilæum, kan du deltage i en række unikke aktiviteter, der bliver offentliggjort henover året.
Ekstraordinære smagninger
Som en del af vores 150 års jubilæum vil vi i 2015 afholde en hel række unikke smagninger med særlige vine og gæster. Du kan genkende dem på vores runde jubilæumslogo.
Bæredygtighedsseminar
Den 22. januar afholder vi et Bæredygtighedsseminar med danske og internationale talere. Seminaret er for virksomheder, der vil være på forkant med den bæredygtige udvikling.
Særlige vinfestivaler
I anledningen af vores 150 års jubilæum slår vi dørene op for vores hidtil største vinfestivaler, hvor en række vinhuse og et stort hold Kjær & Sommerfeldt-medarbejdere, vil præsentere over 200 forskellige vine. En afholdes i foråret og den anden i efteråret.
Tidslinje
- 1875: Kjær & Sommerfeldt blev stiftet af Charles Christian Kjær og Wilhelm Ferdinand Sommerfeldt.
- 1901: Kong Christian IX udnævner Kjær & Sommerfeldt til Kongelig Hofleverandør.
- 1928: Kjær & Sommerfeldt flytter til Gammel Mønt, hvor der i dag stadig drives vinhandel.
- 1973: Kjær & Sommerfeldt bliver overtaget af Vingaarden A/S i Odense, ejet af Carlsberg. Sælges i 1999 til finske Marli Group, der så i 2001 bliver en del af V&S Vine Danmark.
- 2008: CEO i V&S Wine Danmark, Mads Stensgaard, køber Kjær & Sommerfeldt, sammen med en to eksterne investorer og en række ledende medarbejdere.
- 2009: Vores Horeca afdeling får branchens første B2B-webshop.
- 2012: Vinbar & Smagefaciliteter på Gammel Mønt etableres – bliver starten på oplevelsesøkonomi hos Kjær & Sommerfeldt.
- 2013: Åbning af Kjær & Sommerfeldt butik i Aarhus.
- 2014: Ny Business support i Odense med 4.000 m2 lager og 600 m2 administration.
- 2016: Første B2C-webshop.
- 2021: Ny online strategi: Den foretrukne vinrådgiver online
- 2022: Ny B2C-webshop og opstart af Live Shopping.
- 2023: Ny B2B-Webshop, Første ESG-Rapport, B Corp certificering, Ny historisk adresse i Odense med butik, vinbar og smagefaciliteter, fordobling af Aarhus lokation med vinbar og smagefaciliteter.
Nedslag i historien
Kjær & Sommerfeldt startede på Christianshavn, hvor Strandgade 28 kom til at danne rammen om den første Kjær & Sommerfeldt-forretning.
Meget tyder på, at Kjær & Sommerfeldt fra første færd var en forrygende succes, for historien beretter om hurtigt skiftende adresser forårsaget af det betydelige pladsbehov, en vinhandel har. Tilbage i 1800-tallet – og for den sags skyld langt ind i 1900-tallet – var det ikke kun et spørgsmål om at lagre flasker, men også om at skaffe plads til de tønder, som vinen blev leveret på. Man forbehandlede og tappede selv vinen, så det har krævet ekspertise at sælge vin.
I 1897 stod firmaet over for store forandringer, da den sidste af de 2 stiftere døde. Lykken ville dog, at grosserer Kjær havde en forretningsmæssigt begavet søn, Erik Kjær, der tre år før sin fars død blev ansat i firmaet. Med fuld ret kan man sige, at Erik Kjær var manden, der for alvor skabte de værdier, som kendetegner Kjær & Sommerfeldt den dag i dag.
Når det kom til vine, så var det dengang de klassiske Bordeauxdistrikter, der vejede tungt med navne som Margaux, Saint Estephe og Sauternes som topscorere, men Bourgogne var også repræsenteret, primært med Pommard.
Kong Christian den Niende var så glad for Kjær & Sommerfeldts vine, at han i 1901 gav Kjær & Sommerfeldt prædikatet ‘Kongelig Hofvinhandler’. Udnævnelsen skete efter behørig ansøgning, hvor Erik Kjær formulerede sig med udsøgt høflighed: ”De sidste syv år har Kjær & Sommerfeldt haft den ære at levere vine i endog meget betydelige kvantiteter til Deres Majestæts hofholdning, og vi smigrer os ved igennem de stadig tilbagevendende bestillinger at turde vide os overtydet om Deres tilfredshed”.
Under Erik Kjærs ledelse steg pladsbehovet yderligere og det var bydende nødvendigt at finde en langtidsholdbar løsning. I 1919 tog Erik Kjær derfor firmaets måske vigtigste beslutning: Han anskaffede et nærtliggende større bygningskompleks beliggende på Gammel Mønt, hvor Kjær & Sommerfeldts butik i København åbnede i 1928 og stadig ligger. I dag er Gammel Mønt langt mere end en butik – det er et samlingspunkt for vinoplevelser. Hvert år afholdes der mere end 300 smagninger og events alene i København.
Erik Kjær ledede virksomheden helt frem til sin død i 1957 – altså i hele 60 år. Derefter overtog Grosserer Torben Ingemann fra 1957 til sin død i 1969. Det var Torben Ingemann, der tegnede personalepolitikken på sin helt egen måde i årene frem – en personalepolitik, der fik afgørende betydning for den ubrydelige medarbejderloyalitet og klare korpsånd, der gjorde Kjær & Sommerfeldt til en vellidt arbejdsplads.
I 1969 sluttede ’den gamle epoke’ reelt, da direktør Torben Ingemann dør og virksomheden står uden arvtager. Et nyt kapitel begynder, da Torben Kargaard Poulsen bliver administrerende direktør og Erik Kjærs enke, Camilla Kjær, beslutter at finde en større vinvirksomhed, der vil overtage firmaet. Valget faldt i 1973 på Vingaarden A/S, der selv i 1988 efterfølgende blev overtaget af Carlsberg. Det og efterfølgende videresalg til en større udenlandsk koncern satte sig klare spor i Kjær & Sommerfeldt.
I 2008 var Kjær & Sommerfeldt kørt træt i en ulykkelig cocktail af globalisering og hårdhændet forretningstilpasning uden skelen til virksomhedens centrale værdier. Det var, som Søren Kierkegaard ville sige ”En Sygdom til Døden” – en manglende tro på sig selv og på fremtiden. Men 2008 endte også som skuepladsen for en mindre revolution. Firmaet blev endnu en gang handlet, men denne gang var køberen ikke en storkoncern, men en engageret kreds af private. Personer, der turde binde an med at vitalisere det hæderkronede, men skrantende firma og ville prioritere, at firmasjælen blev genoplivet.
Den 15. september 2008 satte Mads Stensgaard derfor sin underskrift på købskontrakten og sikrede, at Kjær & Sommerfeldt kom tilbage på danske hænder. Men knap havde han forladt advokatkontoret, før radioen meddelte, at den internationale bank og finanskoncern Lehman Brothers var gået konkurs. Finanskrisen var brudt ud. Kontrasten mellem glæden ved at tage springet som ejer af en traditionsrig vinvirksomhed og den globale krises ubønhørlige virkelighed kunne næppe have været større. Det blev begyndelsen på en udfordrende rejse, hvor man måtte have is i maven og holde fast i troen på, at forretningskonceptet ville holde.
Tradition og troværdighed blev udgangspunktet for en transformation, der ikke kun handlede om at overleve, men om at skabe langsigtet vækst. Der blev lagt en klar strategi for fremtiden, hvor virksomhedens værdier – tillid, ordentlighed, fokus, passion og dynamik – skulle omsættes til handling og det blev det, så Kjær & Sommerfeldt siden har haft 15 år med fremgang og står stærkere end nogensinde.
Vores 3 butikker & vinbarer
København
I 1928 flyttede Kjær & Sommerfeldt ind i de imponerende lokaler på Gammel Mønt 4. Når man træder ind i butikken for at købe vin, deltage i smagninger eller besøge vinbaren, fornemmer man stadig de smukke lokalers lange historie.
Læs mereAarhus
I 2013 åbnede vi vores butik i Aarhus i det knap 120-år gamle Østbanepakhus på Skovvejen 2A. I 2023 udvidede vi lokationen til dobbelt størrelse, så der helt nye og flotte smagelokaler.
Læs mereOdense
I 2023 åbnede vi vores butik og vinbar i midten af Odense på Fisketorvet 8. Butikken er etableret med respekt for bygningens historie.
Læs mere