Menade

Menade

Klichéen om at det aldrig er mørkere end umiddelbart før daggry, er ganske passende for historien om Rueda, de tre søskende som i dag står bag den økologisk drevne vingård Menade, og hele den igangværende revitalisering af området, der om nogen har oplevet en identitetskrise.

I Spanien såvel som på eksportmarkerne havde Rueda opbygget et trist ry for at fremstille billige, sprøde og relativt neutrale hvidvine, resulterende i industrielle dyrkningsformer, tårnhøje høstudbytter, samt oprykning af gamle Verdejo-vinstokke til fordel for Sauvignon Blanc, der lettere lod sig maskinhøste. I takt med prisernes fald, faldt også Ruedas renommé.

Det var der heldigvis en ung generation, som besluttede sig for at ændre radikalt på. I Rueda er Sanz-familien vidt forgrenet, og den Sanz-forgrening der i dag, på sjette generation, driver Menade, er tre dynamiske søskende som tog over i 2005, fast besluttet på at associere Menade-navnet med vine af høj kvalitet.

Menade er beliggende i den nordlige del af Rueda, nær Duero-floden. Besiddelserne er på hele 260 ha, beliggende ca. 800 meter over havets overflade. Heraf er de 160 ha i produktion, beplantede med Verdejo, Viura, Sauvignon Blanc og Tempranillo, på en jordbund bestående af sandholdig ler, kalk og grus.

Blandt de tre Sanz-søskende er der en klart defineret arbejdsfordeling. Marco varetager alt arbejde i markerne, Richard varetager arbejdet i kældrene, og Alejandra står i sidste ende bag alt hvad der vedrører salg og kommunikation.

Ønsket om, og vejen til kvalitet, handlede for de tre søskende i første omgang om en kraftig reduktion af høstudbytterne. Det naturlige omdrejningspunkt var ikke overraskende den lokale Verdejo-drue – helst høstet fra gamle vinstokke, gæret med druernes naturlige gær. Kvaliteterne steg omgående parallelt med kompleksiteten i Menade-vinene. Det førte til et ønske om, at dyrke de 160 ha vinmarker efter økologiske retningslinjer. Marco og Richard rejste rundt i verden blandt økologiske producenter, for at suge viden og erfaring til sig, og tre år senere kunne Menade smykke sig med certificeringen som Ruedas første økologiske producent.

Siden har nysgerrigheden og lysten til at eksperimentere også ført to naturvine med sig. Således har de tre Sanz-søskende tilsluttet sig det credo, der synes at gælde for mange af de nye generationer af vinproducenter rundt om i verden, at det er naturen alene som skal fremstille vinen. Den menneskelige intervention skal og bør reduceres til et absolut minimum. Af samme årsag følger sætningen ”Made by Nature” altid Menades navn.

Generelt er vinene fra Menade i dag en læskende og forfriskende nydelse, præget af sprødhed, mineralitet og renhed i en noget nær perfekt balance og harmoni. Det er vine som disse, der cementerer Ruedas potentiale som Spaniens suverænt bedste hvidvinsregion, og ikke mindst som seriøs udfordrer til mere klassiske vinvalg fra f.eks. Loire, Rhinen og Mosel.

Menade er i øvrigt navnet på den første vinmark, som de tre søskende overtog. Navnet henviser til mænaderne, der ifølge græsk mytologi var kvindelige følgere af vinguden Dionysos, som bragte sig i ekstase under natlige seancer med dans, skrig og vild musik. Dette kan eventuelt tages som en opfordring.

Bæredygtige tiltag hos Menade

For de tre søskende bag Menade, har økologi og bæredygtighed været et naturligt produktionsomdrejningspunkt. Således er samtlige Menades produkter er certificerede under det fælles europæiske European Organic Agriculture og det spanske SHC - Agricultura Ecológica.

I deres bæredygtighedsprogram arbejder de med:

Miljøområder:

 • Minimere brug af pesticider
 • Minimere vandforbrug
 • Reducere energiforbrug
 • Reducere CO2-udledning
 • Sortere affald
 • Emballage – fx FSC certifikation
 • Øge biodiversitet

Sociale områder:

 • Medarbejdersundhed og -trivsel
 • Ligestilling mellem kønnene
 • Anti-diskrimination af minoriteter
 • Menneskerettigheder

Ledelsesstyring:

 • Bæredygtighedsrapportering

Information

Menade, Rueda, Spanien

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt