Luk
Vi arbejder i øjeblikket på ny version, så der kan forekomme driftforstyrrelser
Indkøbskurv
Kurven er tom
Vi arbejder i øjeblikket på ny version, så der kan forekomme driftforstyrrelser

Vin fra Rhône

Rhône byder på nogle af de mest utæmmede vine og måske nogle af verdens bedste rødvine – alt efter dine præferencer. Det er vine med mørke, krydrede smage, der næsten synes at eksplodere i utæmmet vildskab, når du først smager på dem. Se nærmere på de mange spændende vine fra Rhône-dalen her på siden og læs mere om vin fra Rhône nederst på siden.


Nulstil alle filtre Filtrering LUK Filtre brugt:
  • Rhône X
Type
Land
Område
Vis flere
Pris
Smagsretning
Rating
Producent
Vis flere
Drue
Vis flere
Passer til
Vis flere
Årgang
Vis flere
Dyrkningsmetode
Vis:
Spar 37%
37%
Spar 19%
19%
Spar 30%
30%
Spar 24%
24%
Spar 27%
27%
Spar 28%
28%
Sortering:
Side 1 af 6 - (105 produkter)

Rhône er en 812 km lang flod, som tager sit udspring i Gotthard-massivet ved Rhônegletsjeren i de Schweiziske alper lige i nærheden af Valais, og løber gennem Genevesøen ind i Frankrig. Lige syd for Lyon tager floden et skarpt sving, og løber videre ned gennem den utroligt flotte Rhône-dal og videre syd på til flodens udmunding i Middelhavet lige vest for Marseille.

Netop Rhône-dalen byder på to fantastiske vinområder i nord og syd med flere verdenskendte vindistrikter og vinproducenter. Især det sydlige vinområde byder på kendte navne som Châteauneuf-du-Pape og Tavel. Til gengæld er det i det nordlige område, du finder de måske lidt mindre kendte, men så sandelig mere prestigefyldte distrikter og producenter.

Samtidig er Rhône-dalen et af de ældste vinområder i Frankrig. Det var her først Etruskerne for omkring 2.500 år siden og senere romerne små 500 år senere, plantede de første vindruestokke. Sidstnævnte gav ifølge den romerske skriver Plinius nogle ”excellente vine for stedet”.

Stort i løbet af 1990’erne

Det var dog først i løbet af 1990’erne, at Rhône-området for alvor blev verdenskendt. Det skete gennem et målrettet arbejde med at højne kvaliteten af vinen i området. Det medførte, at den kendte vinanmelder Robert Parker gav flere af vinhusene fra Rhône en af sine eftertragtede 100 point-anmeldelser.

Samtidig gjorde en stort anlagt markedsføringskampagne sit til, at Rhône-vinene blev kendte i hele verden – og også herhjemme, hvor skuespilleren Per Pallesen blev udnævnt til dansk ambassadør for Côtes du Rhône.

Vinproduktionen i Rhône

Rhône er Frankrigs næststørste AOC-region. Her produceres årligt lidt over 3 millioner hektoliter vin i AOC-regi fordelt på 70.365 hektar og lige omkring 5.300 producenter i henholdsvis den nordlige og sydlige del af Rhône-dalen.

Produktionen handler overvejende om rødvin. Lidt over 80 % af alle vine fra Rhône er røde, mens kun lidt over 5% er hvide. De resterende lige omkring 15 % er rosévine.

Omkring 33 % af vinen eksporteres. Mest til USA, England og Belgien. Danmark indtager dog en pæn 10. plads og aftager lige omkring 4,2 millioner flasker hvert år.

Druerne i Rhône

Mod nord er det Syrah-druen, der er den eneste tilladte drue i områdets rødvine, mens rødvinene i den sydlige del af Rhône-dalen oftest skabes af et miks af flere forskellige druesorter, oftest med Grenache Noir eller Mourvèdre som den bærende drue.

Men rent faktisk dyrkes der hele 27 forskellige vindruesorter i Rhône. Hovedparten af disse mange sorter spiller dog kun en mindre rolle i vinproduktionen. De dyrkes primært af nostalgiske grunde, og bruges hovedsageligt til at ”tilføje tradition” til vinen, som nogle af områdets vinproducenter udtrykker det. Det de hentyder til, er den særlige franske vinlov, som nøje angiver, hvilke af de 27 druesorter der må anvendes i vinen i den enkelte appellation.

Undergrunden i Rhône

Rent jordbunds- og undergrundsmæssigt er Rhône-dalen et resultat af et sammenstød mellem de to kontinentalplader Massif Central og Alperne. Det skabte en sprækkedal, der med tiden blev oversvømmet af Middelhavet. Denne oversvømmelse skabte over tid en gradvis aflejring og opbygning af kalksten og mergel, specielt i den sydlige ende af dalen ud mod Middelhavet.

For omkring 300 millioner år siden fremkaldte vulkansk aktivitet i Massif Central de granitklipper, der er fremherskende i den nordlige del af Rhône-dalen.

I dag består jordbunden primært af granit, sandet kiseljord, kalksten og ler. Det er med til at give vinen karakter og mineralitet både i den nordlige og sydlige ende af dalen.

Vin i den nordlige del af Rhône-dalen

Som sagt finder du de mest prestigefyldte, og dermed oftest også de dyreste især rødvine i den nordlige del af Rhône-dalen. Området strækker sig omkring 80 kilometer ned langs floden. Det starter helt mod nord med Côte-Rôtie og afsluttes længst mod syd af Saint-Péray. Derimellem ligger 7 større eller mindre vindistrikter med Saint-Joseph som det største rent arealmæssigt.

Vinmarkerne i nord

I den nordlige del af Rhône-dalen ligger de bedste vinmarker på smalle, stenede terrasser på stejle bjergskråninger, der tårner sig op over flodens forløb. Undergrunden og jorden er meget granit- og skiferholdig. Jordlaget er oftest tyndt og mange steder holdes det kun akkurat lige på plads af de smalle granitterrasser og de små stenmure, som vinbønderne har bygget langs kanten, for at forhindre at regnen skyller jorden ned i floden.

Nogle gange vasker større regnskyl dog alligevel jorden ned fra en af de smalle terrasser. Hver gang bæres jorden møjsommeligt op igen, så vinmarken kan genetableres og drives videre.

Klimaet i nord

Her mod nord hersker et lidt køligere fastlandsklima. Her er vintrene hårde og somrene varme, mens klimaet mod syd er varmere året igennem og meget præget af nærheden til Middelhavet.

De fleste vinmarker ligger på de sydvendte skråninger. Det sikrer, at de får tilstrækkelig med sollys året igennem. Specielt forår og efterår, hvor der oftest lægger sig en tyk tåge langs bjergskråningerne både morgen og aften.

Druerne i nord

Den eneste blå drue der må dyrkes i de 9 nordlige vindistrikter er Syrah. Druen er opstået netop i dette område som en naturlig krydsning af den grønne Mondeuse Blanche-drue og den blå Dureza. Sidstnævnte er i øvrigt en efterkommer af Pinot Noir-druen, som er en af stamfædrene til alverdens druesorter.

Vinstokkene her er oftest meget gamle og det er ikke ualmindeligt, at de for længst har rundet mindst 50 år. Ja, de ældste har måske groet på samme sted i over 100 år. Men selv om de gamle vinstokke ikke giver mange druer, er de druer, de giver, sprængfyldte med masser af smag.

Og netop smagen er helt utrolig. Den meget granit- og skiferholdige jordbund og det lidt vanskelige klima giver de røde vine af Syrah-druen nogle meget mørke, dramatisk kødfulde smage med toner af hvid peber, mørke blommer, brombær og blåbær, samt en krudtholdig aroma (fra granitten) med eksotiske nuancer af røg, skov og læder.

Hvidvine fra det nordlige område af Rhône-dalen er lidt mere sjældne. I de to vindistrikter Condrieu og Château-Grillet produceres hvidvin af Viognier-druen, der også nedstammer fra Mondeuse Blanche. De øvrige hvidvine fra det nordlige område producers af enten Marsanne eller Roussanne-druer – oftest blandet til en vin der har forfinede eksotiske aromaer og smag af kvæde, ferskner og lime-blomster.

Vin i den sydlige del af Rhône-dalen

En times kørsel fra det sydligste af de nordlige vindistrikter i Rhône-dalen, finder vi det første vindistrikt i den sydlige del af dalen. Det kendteste vindistrikt mod syd er uden tvivl Châteauneuf-du-pape og så det helt specielle rosé-distrikt Tavel, som byder på nogle helt enestående rosévine. Derudover er der også Côtes du Rhône, der ligger lidt for sig selv helt mod nord, og så det store Côtes-du-Rhône Villages.

Sidstnævnte område strækker sig over 95 forskellige landsbykommuner i et større område øst og vest for byen Orange. Det er dog kun lige omkring 20 af disse, der er officielle AOC-appellationer endnu. I de øvrige arbejdes der intenst med at forbedre vinproduktionen, hvorfor det må ventes, at flere af kommunerne med tiden også bliver til navngivne AOC-appellationer.

Vinmarkerne i syd

Hvor vinmarkerne mod nord hænger på smalle afsatser op langs bjergskråningerne helt ud til Rhône-floden, ligger vinmarkerne mod syd mere vidtstrakte på hver side af floden i et mere fladt landskab med blødere bjergskråninger.

Her finder du vinmarker, der ser ud som om, de er plantet i dynger af sten fra et gammelt flodleje eller i sandholdige kalksten eller et gruslag. Men du finder også vinmarker med fed lerjord. Nogle steder ser det nærmest naturstridigt ud, at det er muligt at dyrke vin i den form for ”jordbund”.

Klimaet i syd

Også klimaet i syd er et helt, helt andet. Her er det varmen, solen og det nærtliggende Middelhav, der sætter dagsordenen for årstiderne. Men selv på de varmeste dage svales området af den kølige Mistral-vind, der kommer ned fra alperne og blæser langs Rhône-floden, alt imens den tager til i styrke, jo længere mod syd den kommer.

Samtidig kommer Scirocco-vinden fra det varme Sahara og hen over Middelhavet, hvor den blæser ind i Rhône-dalen fra syd. De to vinde kan vokse sig så kraftige, at de kan ødelægge hele vinmarker. Tit blæser vinden vinstokkene skæve eller vælter dem helt. En middelvind på omkring 16 m/s er ikke ualmindelig.

Men alligevel er vindene stadig vindyrkernes ven. For uden den kølige Mistral-vind, ville druerne modne alt for hurtigt og det ville fjerne ethvert spor af syre fra druerne. Men nu hjælper vinden med til at druerne kan beholde deres syrlighed, samtidig med at den varme Scirocco-vind virker som en kæmpe tørretumbler nær høsttiden. Den tørrer druerne ud og holder dem fri for mug.

Druerne i syd

I den sydlige Rhône-dal er det Grenache Noir, som er den førende drue. Men selv om du sagtens kan finde vine udelukkende produceret på Grenache Noir, skabes langt hovedparten af områdets vine på en blanding af mange forskellige druesorter.

Derved kan vinproducenterne blande Grenache Noir med en række mindre kendte, lokale druer, der trives godt i områdets varme. Men desværre har de ikke karakter nok til at give en god vin. Men ved at blande med mere karakterfaste druer som netop Grenache Noir, fås en vin, hvor resultatet er meget bedre tilsammen end af hver af de enkelte druetyper for sig – og igen afgør den franske vinlovgivning, hvilke drueblandinger der må anvendes i de enkelte appellationer.

Her mod syd er det især de store kooperativer, der hersker. I alt kommer 60 % af alt vin fra Rhône-dalen fra kooperativer og mange af dem er særdeles omfattende. De producerer oftest mange – de største over hundrede – forskellige blandingsvine. De sælges tit under navne, der lyder som om, de kommer fra et vinslot, endskønt de stammer fra mange forskellige små og store producenter i området.

Mest kendt er nok rødvinene fra Châteauneuf-du-Pape – pavens nye slot – som ligger tæt på byen Avignon. Her produceres mere vin i dette ene sydlige vindistrikt, end der gør i hele den nordlige del af Rhône-dalen tilsammen. Herfra kommer nok nogle af de bedste vine fra den sydlige del af Rhône-dalen.

Af andre fremtrædende vindistrikter skal også nævnes Tavel, der som nævnt er kendt for deres fremragende rosévine, der er kendt verden rundt. Stor set alt rosé-produktion i Rhône-dalen sker her. Endvidere giver det varme klima også nogle fantastiske søde vine, f.eks. den kendte Muscat de Beaumes-de-Venise, ligesom der produceres en del Cremant'er i hele dalen.

Maison M. Chapoutier – det store vinhus fra Rhône-dalen

Et af de største og mest kendte vinhuse i Rhône-dalen er nok Maison M. Chapoutier, der blev grundlagt af Polydor Chapoutier i 1808. Vinhuset har sit hovedkvarter i byen Tain i nærheden af den kendte Hermitage-høj i den nordlige ende af Rhône-dalen. Her har vinhuset 34 hektar vinmarker.

I alt har de i dag 240 hektar fordelt over hele Rhône-dalen, ligesom de har vinmarker i mange andre franske vindistrikter, samt har vinmarker i både Tyskland, Portugal og så langt væk som i Australien.

Firmaet ledes i dag af Michel Chapoutier, der siden 1991 har brugt biodynamiske dyrkningsmetoder på mange af sine vinmarker. Firmaet menes således at være verdens største biodynamiske producent af vin, og har da også høstet flere 100-point anmeldelser fra Robert Parker.

Michel Chapoutier tilstræber at skabe vine, hvor det er terroir’et, der taler for sig selv. Han skaber derfor ikke ”hus-vine”, sådan som man tit ser det hos andre vinhuse.

En spøjs detalje ved vine fra Maison M. Chapoutier er, at alle vinetiketter udover almindelig tekst også har vinens appellation, navn, farve og årgang stående med Braille-skrift. Da der ikke er nogen blinde i Chapoutier-familien, gik der i mange år et rygte om, at den påtrykte Braille-tekst skyldes, at vine fra Maison M. Chapoutier hørte til Stevie Wonders yndlingsvine. Men den historie skulle ikke have noget på sig. Braille-teksten skal i stedet ses som husets ønske om at gøre sin vin tilgængelig for alle – også blinde.

Lad dig forføre af Rhône-dalens vine

Som du kan se, finder du nogle af de mest fantastiske vine i vindistrikterne langs Rhône-dalens breder. Fra de vilde, fyrige rødvine i den nordlige del og til de velkendte, vidunderlige blandingsvine mod syd.

Gå nu tilbage til produktoversigten øverst på siden og find de Rhône-vine, du synes bedst om. Vi har samlet et skønsomt udvalg fra både nord og syd, som ligger klar til at forføre dine smagsløg. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, sender vi tilmed vinen helt gratis.

Tjek også vores blog ud, hvor du kan få svar på alle dine spørgsmål om vin, samt få nyheder fra både vinens fantastiske verden og vores egen verden af vin. Kig desuden efter den næste prøvesmagning af Rhône-vine i vores arrangementskalender over vinsmagninger.