Veneto-området kaldes også for ”de tre venediger” efter de tre vindistrikter Friuli, Veneto og Trentino-Alto Adiage, der ligger i det nordøstlige hjørne af Italien, og strækker sig fra Venedig i sydvest, Gardasøen mod vest og op til Alperne i nord.
Veneto-området og Venedig har spillet en central rolle op gennem verdenshistorien, siden Veneti-stammen kom til området omkring 1.000 år før Kristi. Her grundlagde de Venedig, der hurtigt blev en vigtig havneby på grund af dens gunstige placering på krydderiruten mellem det byzantinske rige mod øst og de fremvoksende storbyer og lande i Europa mod nord og vest.
Gennem historien har området været skiftevis under forskelligt overherredømme og i lange perioder været henholdsvis både kongedømme og selvstændig republik. Med tiden blev området indlemmet i først det italienske kongedømme og fra 1946 republikken Italien.
Vinen fra Veneto
Veneto er det mest producerende vinområde i Italien. Det skyldes især, at området huser nogle af de mest hypede vine fra Italien, som storsælger verden over, herunder også i Danmark. Det har fået efterspørgslen til at eksplodere, og har medført, at vinmarkerne i området i dag har overtaget en del af de jorde, hvor der tidligere blev dyrket andre landbrugsafgrøder på.
Områdets rødvine er kendt for deres høje alkoholprocent og kraftige fylde. Men tendensen går nu mod mere friske vine med mindre alkohol, men stadig med en vis fylde.
Mest kendt er nok den voldsomt populære Amarone-vin og dens nære slægtning Ripasso’en, samt de flotte Soave-hvidvine, de smukke Bardolino rosé-vine og de mousserende Prosecco-vine. Men området byder også på mange andre spændende vine, der spænder lige fra nogle interessante terroir-baserede vine på lokale druer og til meget dyre dessertvine.
Er du til meget søde vine, kan du også prøve de lækre Recioto della Valpolicella-vine, der fås til en rigtig god pris i forhold til de føromtalte, ekstremt dyre dessertvine. Recioto’en er en yderst intense og kraftig, sød vin, der går godt til chokolade og søde desserter.
Druerne i Veneto
Veneto-området byder på en stor variation af lokale druesorter, hvoraf den røde Corvina nok er den mest kendte. Det skyldes, at det er den mest almindelige drue i den vinblanding, som bliver til bl.a. Amarone, Ripasso og andre Valpolicella-rødvine.
På hvidvinssiden er det især Garganega-druen, som kendes fra Soave-vinene, samt Pinot Grigio – det italienske navn for Pinot Gris – der bl.a. bruges til den spændende, kobberrøde vin Ramato fra Friuli, det ene af de tre store vindistrikter i Veneto. Farven kommer af, at skallerne gærer med. Endvidere anvendes druen også til en række mere almindelige hvidvine i området.