Indkøbskurv
Kurven er tom

François Millet & Fils

François Millet er ubetinget et af Bourgognes mest velanskrevne og respekterede navne, om end han ikke selv ynder at komme frem i rampelyset. Hans uplettede renommé skyldes hans utrættelige kvalitetsarbejde hos Domaine Comte Georges de Vogüé, hvortil han kom som kældermester i 1986. Ydmyg og elskværdig af natur, lyttende og analyserende, men frem for alt en gudsbenådet perfektionist – helt ud til fingerspidserne.

Fra sin private bolig i Chambolle-Musigny startede han i 2016 et familieeventyr, helt adskilt fra sit daglige virke hos Domaine Comte Georges de Vogüé. Sammen med sine to sønner, Julien og Adrien – den ene har et dagligt virke som kældermester og den anden som markforvalter – ville de i fællesskab producere vine under navnet François Millet & Fils. Husets garage blev hastigt omdannet til en modtagestation, og kælderen blev ryddet og tilpasset, så der kunne klemmes enkelte, små gæringstanke ind foruden en række fade. Det var helt i tråd med den pionerånd, der herskede på Bordeaux’ højre bred i 1990’erne, da de første såkaldte mikro-châteauer eller garagevine så dagens lys.

Alle druerne skulle indkøbes fra særligt udvalgte parceller hos gode venner af familien, men trioen ville selv forestå samtlige processer. Årgang 2016 viste sig imidlertid ikke fra sin mest gavmilde side, da frost i det tidlige forår nødvendiggjorde udsættelse af projektet til årgang 2017, men så blev drømmen langt om længe til virkelighed.

Det er fristende at kalde François Millet for både vinmager og filosof. Han gør sig i hvert fald mange tanker om, hvordan han kan transformere druernes dyrkningssted og egentlige karakter til vin med så beskeden en menneskelig intervention, som overhovedet muligt. Han benytter sig derfor gerne af komponistens Claude Debussys udsagn om, at musikken er stilheden mellem tonerne, med henvisning til sin egen minimale indgriben under fremstillingsprocessen. Han kunne således aldrig drømme om at presse vinene op i ”det røde felt” med ekstraktion og lignende, da det vil udviske vinens terroir-henvisning og naturlige skønhed.

Vinene fremstilles selvsagt i begrædelige små mængder, hvoraf blot en brøkdel finder vej til Danmark. François anbefaler, at vinene iltes en times tid, inden de nydes – selvsagt i store Bourgogneglas.

Galleri