Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom

M. Chapoutier

Familien startede i en lille sidegade i Tain i 1808. Herfra kan man se op på højen, og holde øje med de 30 hektar, som vinhuset råder over. Det er sådan ca. en tredjedel af hele Hermitage høsten. Alle druerne blev bragt til sidegaden i Tain, hvor intet blev ændret i seks generationer. Det lignede et arbejdende museum. Vinen gærede i store åbne trækar, og skallerne blev fodtrådt i mosten. Gamle kastanjefade blev brugt til lagring, og spindelvævene fik lov at vokse sig store.
Når det gik godt, var resultatet fremragende, og det var historiske store vine. Men for tit gik det også mindre godt. Sådan var det bare hos Chapoutier og hos alle andre vinproducenter. Det havde den ældre generation af vindrikkere vænnet sig til. Men det ville den nye generation af vinnydere ikke finde sig i. Derfor bestemte Chapoutier sig til, at de måtte følge med tiden.

DEN NYE GENERATION
Det skete med brask og bram i 1988, da Michel og Marc Chapoutier fik overdraget ansvaret for virksomheden. De gamle kastanjefade blev skiftet ud med barriques af fransk eg, og på markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen. De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. De gav ordre til, at der kun måtte benyttes organisk gødning og udelukkende druernes naturlige gærceller, og at rødvinene ikke måtte filtreres før tapningen.
De fik masser af omtale alle relevante steder, og på få år var Chapoutier igen fremme på førersædet. En position som selvfølgelig kun kan holdes, fordi vinenes kvalitet er til det. Allerede i 1991 fik de den eftertragtede guldmedalje ved vinolympiaden i Bordeaux.

MICHEL CHAPOUTIER
I dag er det kun den ene af brødrene, nemlig Michel, der kører firmaet videre. Michel har hele tiden været den vinkyndige og den person, der har været den vigtige brik i renæssancen af de store Rhône vine og for succesen på verdensplan. Han vil først og fremmest lade naturen bestemme vinens karakter.
Michel vil have, at hans vine udtrykker terroir, der er samspillet mellem jordbunden og klimaet. Michels mesterværker er hans enkeltmarksvine, som han benævner Sélection Parcellaires. Han har udvalgt de bedste markstykker og laver her vine i verdensklasse, og med så stor succes, at huset i dag er det, der har fået flest gange 100 point af vinanmelderen Robert Parker.

Galleri