Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom

AUSTRALSK RØDVIN

Fantastiske vine fra Australien
Filtrering LUK
Type
Land
Område
Pris
Smagsretning
Rating
Producent
Drue
Passer til
Vis flere
Vis flere
Årgang
Vis flere
Vis flere
Dyrkningsmetode
Vis:
Sortering:
Side 1 af 1 - (20 produkter)

Den australske tilgang til vinproduktion er på mange måder lige så karismatisk, som australierne selv. Tit går de direkte imod, hvad der har været god skik og brug i den gamle verden og visse af de metoder, australierne har forsøgt har mildest talt grænset til noget, som franske vinbønder ville kalde direkte respektløst.

Alt er blevet forsøgt, og alle tænkelige parametre har australierne prøvet at skrue på. Helt ned i spøjse detaljer som at bruge firkantede fade i stedet for runde, så pladsen på lageret kunne udnyttes mere effektivt. Australierne har også eksperimenteret en del med at bruge såkaldt teabacking, så de kunne tilføje smagsnoter af forskellige træsorter til den vin, der var lagret i ståltanke. Det foregik helt lavpraktisk ved at sænke en sæk med træspåner ned i ståltanken, som så kunne afgive smagsstoffer til vinen.

Jagten på den ensartede smag

Et andet sted hvor australierne er kendt for at bryde med traditionel vinproduktion, er deres tilgang til terroir – eller rettere manglende brug af terroir. For i modsætning til hvad der er god skik i Frankrig og de fleste andre vinproducerende lande, kan australsk rødvin sagtens være skabt af druer fra mange forskellige og oftest vidtspredte lokationer.

Australierne blander nemlig gerne både druer og druesorter fra mange forskellige terroirs i jagten på den helt perfekte rødvin. Så en rødvin hvor der står på etiketten, at den er produceret i South Eastern Australia kan sagtens være produceret af et mix af druer fra hele den sydøstlige del af Australien – lige fra Queensland i nord til Victoria i syd.

De fleste vinbønder i Australien har oftest også såkaldte ”nurseries”, hvor de dyrker forskellige druesorter under forskellige forhold. Disse druer mikser de så på forskellig vis med andre af deres egne eller druer fra andre producenter andre steder i Australien, for at finde frem til en god og karakteristisk rødvin, som det vil være nemt at genkende for forbrugerne.

Formålet er at skabe specifikke brands og vine, der er kendt for en ensartet og konsistent smag uanset årgang, ganske som det kendes fra ølproduktionen. Øl smager jo altid ens, uanset hvornår og hvor i verden, den er brygget.

Fremgangsmåden giver især nogle billige hverdagsvine, der kan købes for små penge. Men det interessante i den her sammenhæng er, at også nogle af de mere præstigefyldte australske rødvine er produceret på den måde. For ud over at miste sin tilknytning til smagsnoterne fra et bestemt terroir, skaber blandingen af druer og druetyper fra mange lokationer også tit nogle mere komplekse vine.

Rødvin fra Australien

Vin produceres primært i tre forskellige områder på den sydlige del af på det store australske kontinent. Mod vest i området omkring Perth, mere centralt mod syd i området omkring Adelaide og helt mod øst i tre områder omkring henholdsvis Melbourne og øen Tasmanien helt mod syd, i et område lige nord for Sydney og i et forholdsvis lille geografisk område endnu længere mod nord i Queensland.

Området omkring Perth mod vest er nok mest kendt for sine hvide Chardonnay-vine og nogle elegante, lette Carbernet Sauvignon- og Merlot-baserede rødvine. Her er klimaet varmt og vinene smager derfor af moden frugt og har oftest smagsnoter af violer og en vedholdende surhed.

Vinområderne mod øst er delt op i de sydlige og centrale dele og de helt sydlige dele. I de sydlige og centrale vinområder (som ligger længst mod nord) er klimaet endnu varmere end mod vest. Herfra kommer nogle virkelig fyldige rødvine af Shiraz-druer. De er kendt for deres mere røgfyldte smagsnoter.

Vinområdet helt mod syd omfatter Victoria, den allersydligste spids af Australien og øen Tasmanien endnu længere mod syd. Det er det mest kølige vinområde i Australien og her dyrkes primært Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir. Det køligere klima giver nogle vine med en meget fin syrebalance i stil med den, der kendes fra nordeuropæisk vin. Det giver mulighed for at skabe nogle meget forfinede, slanke og mere elegante rødvine.

Fremragende rødvinsproducenter fra Australien

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi et tæt samarbejde med et par af Australiens mest fremragende rødvinsproducenter. Det gælder f.eks. firmaet Peter Lehmann. Stifteren var på mange måder ham, der indledte det moderne, australske vineventyr tilbage i slutningen af 1970’erne. I Australien er han således noget af en nationalhelt inden for vindyrkningen og på verdensplan er firmaet kendt for deres udsøgte vine, der har vundet flotte, internationale priser og udmærkelser flere gange – og som tilmed kan tilbyde vin i ethvert prisleje.

I vores sortiment af australsk rødvin har vi også vinhuset Tournon M. Chapoutier, der er stiftet af Michel Chapoutier – en af de dygtigste franske vinmagere fra Rhône-dalen. Siden 2009 har han produceret vin fra en række nøje udvalgte vinmarker i det sydøstlige Australien lige nord for storbyen Melbourne.

I modsætning til andre australske vinbønder har Michel Chapoutier holdt fast i de traditionelle franske værdier i sin vinproduktion. Han respekterer således den franske terroir-model, hvor det er respekten for jordbunden, klimaet og de folk, som arbejder med vinen, der er i højsædet. Det har givet nogle helt fantastiske Shiraz-vine, der ikke findes magen til andre steder i verden.

Smag på rødvin fra Australien

Hos Kjær & Sommerfeldt har vi nøje udvalgt cremen af rødvin fra Australien. Det giver dig nogle af de bedste smagsoplevelser fra det store kontinent helt mod syd – både i form af de blandede rødvine efter australsk ”tradition” og rødvine produceret efter franske traditioner.

Så tag turen tilbage til toppen af siden og gå på jagt efter din næste rødvinsoplevelse fra ”down under”. Vi har hurtig levering og betaler fragten, hvis du køber for mere end 500 kroner i samme ordre.