Østrig er nok mere kendt for kvaliteten end kvantiteten på deres vinproduktion. Landets vinproduktion udgør under 1 % af den samlede verdensproduktion. Årligt produceres der 2,5 millioner hektoliter, hovedsagelig tørre og søde hvidvine. En tredjedel af Østrigs vinmarker er dog tilplantede med rødvinsdruer, som giver nogle helt utroligt flotte, tørre rødvine i fransk stil. Her er masser af finesse, syre og mineralitet – egenskaber som også kendes fra de østrigske hvidvine.
Vores tip til østrigske vine: Er du glad for Pinot Noir-vine fra Bourgogne, kan du med stor sandsynlighed finde et billigt alternativ i de østrigske Pinot Noir-vine. De har mange af de samme kvaliteter, blot til en væsentligt billigere pris.
Her byder f.eks. vores østrigske samarbejdspartner Domaine Wachau på flere gode Pinot Noir-vine. De er fremelsket af de nye friske ideer, som det nye team af vinmagere hos Domaine Washau står for.
Druerne i Østrig
Som sagt er Østrig nok mest kendt for deres hvidvine produceret af Grüner Veltliner, Riesling og en lang række andre grønne druesorter. For hvad Østrig ikke har i mængden af vinproduktion, har de så sandelig i antallet af druesorter. Her er masser og mange af dem kendes slet ikke uden for Østrigs grænser – enten fordi de enten er fremavlet lokalt eller de sidste eksemplarer af gamle druesorter, der er blevet bragt til landet af enten kelterne eller romerne.
Rigdommen på druesorter – taget landets størrelse i betragtning – er også stort på rødvinssiden. I alt dyrkes der 13 forskellige blå druesorter, hvoraf de 6 største udgør 90-95 procent af hele produktionen. De største blå druesorter udgør sjældent mere end 2-3 % af det samlede vinareal. Blandt dem er Pinot Noir (oftest kaldet Blauburgunder), Cabernet Sauvignon og de lokale Blaufränkisch (også kendt som Lemberger), Zweigelt og Skt. Laurent.
Sidstnævnte udgør under 2 % af dyrkningsarealet, måske fordi den har arvet Pinot Noirs sarte og lidt kræsne temperament for jordbund og klima. Til gengæld har de bedste Skt. Laurent vine en federe tekstur og større frugtighed end Pinot Noir. Derfor er de absolut værd at smage, hvis du i forvejen er glad for Pinot Noir-vine og gerne vil have mere af det gode.
Det østrigske vinklima
Det østrigske ”vinklima” er præget af, at Østrig er omgivet af land til alle sider Den østlige del har kolde vintre og varme somrer, mens den vestlige del har mildere vintre og samme varme om sommeren. Til gengæld falder her mere regn, er flere bjerge og store skovområder.