Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom

Portugisisk rødvin


Portugisisk rødvin er noget mindre kendt end Portugals portvin og landets store korkproduktion. Men vil du have en ny og anderledes vinoplevelse af høj kvalitet, er netop portugisisk rødvin et godt bud. Se de spændende flasker her på siden og få mere at vide om, hvorfor rødvin fra Portugal er så anderledes en vinoplevelse i teksten nederst på siden.

Filtrer efter
Vis:

Esporão, Pé Tinto, Alentejo 2020

Portugal Alentejo

Let, fin, rubinrød vin - rigtig god bordvin. Læs mere
Drue
Moreto, Castelão & Trincadeira.
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Allround . Grill og barbecue. Tapas. Vegetariske retter.

79,00kr./stk

Prats & Symington, Prazo de Roriz, Douro 2016

Portugal Douro

Skøn rødvin med friske frugtaromaer med en anelse krydderi samt eukalyptus. Læs mere
Oldenburgs Vinguide:
17 Point
Oldenburgs Vinguide
17 Point
Drue
39 %Tinta Barroca, 15 % Touriga Nacional, 15 %Touriga Franca, 12 % Tinta Roriz, 9 % Tinta Amarela samt øvrige 10 %.
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Grill og barbecue. Lam. Okse. Vildt.

149,00kr./stk

Esporão, Quatro Castas, Alentejo 2017

Portugal Alentejo

Imponerende frugtbombe med masser af smag. Læs mere
Drue
Aragonês, Alicante Bouschet, Petit Verdot & Syrah.
Smag
Frugtrig og fyldig
Oplagt til
Flødebaserede retter. Grill og barbecue. Lam. Mørkt fjerkræ. Nordisk køkken.

149,00kr./stk

Prats & Symington, Post Scriptum, Douro 2019

Portugal Douro

Blomsteragtig bouquet med antydning af eukalyptus samt en kraftig og fyldig smag med spor af mørke frugter som kirsebær og blommer. Læs mere
Drue
53 % Touriga Franca, 45 %Touriga National samt øvrige 2 %.
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Grill og barbecue. Lam. Okse. Vildt.

199,00kr./stk

Prats & Symington, Chryseia, Douro 2016

Portugal Douro

Kultvin fra Prats & Symington. Læs mere
Drue
72 %Touriga Nacional & 28 % Touriga Franca.
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Grill og barbecue. Lam. Okse. Vildt.

579,00kr./stk

Prats & Symington, Chryseia, Douro 2017

Portugal Douro

Kultvin fra Prats & Symington. Læs mere
Wine Spectator:
95 Point
Wine Enthusiast:
96 Point
Wine Spectator
95 Point
Wine Enthusiast
96 Point
Drue
72 %Touriga Nacional & 28 % Touriga Franca.
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Grill og barbecue. Lam. Okse. Vildt.

579,00kr./stk

Prats & Symington, Chryseia, Douro 2018

Portugal Douro

Kultvin fra Prats & Symington. Læs mere
Drue
72 %Touriga Nacional & 28 % Touriga Franca.
Smag
Kraftig og intens
Oplagt til
Grill og barbecue. Lam. Okse. Vildt.

579,00kr./stk


Portugal har næsten altid gået enegang i Europa og frem til 1986, hvor landet kom med i EU, har Portugal levet meget isoleret fra omverdenen. Dog har de hele vejen op gennem historien haft utroligt tætte relationer til England. Det førte bl.a. til en stor eksport af først vin og senere den berømte portvin, som Portugal er blevet verdenskendt for. Det er også årsagen til, at de fleste portvine har engelske navne.

Men i alt stilhed – overdøvet af den kommercielle larm fra den populære portvin – har landet også fået fremelsket nogle helt fantastiske rødvine. Det er typisk blandingsvine skabt af landets mange lokale druesorter, der kun sjældent er blevet blandet med nogle af de kendte, internationale druesorter. At mange af de lokale druer oftest er kloner af især spanske druesorter, mener portugiserne ikke har nogen større betydning i dag.

Den politiske og ønologiske enegang har betydet, at portugisisk rødvin har sin helt egen stil og sit eget udtryk, selv om de dyreste af vinene klart sigter efter den franske tradition. Samtidig oplever du nogle helt andre aromaer ved portugisisk rødvin, end du finder andre steder i verden.

Vores tips til portugisisk rødvin: Vil du have en ny og anderledes vinoplevelse af høj kvalitet med en stor mangfoldighed i stilarterne, så er portugisisk rødvin et rigtigt spændende valg. Den lave efterspørgsel på landets bordvine betyder samtidig, at du får rigtig meget kvalitetsvin for pengene.

Druerne i Portugal

Ligesom Portugal altid har gået politisk enegang, har landets druesorter også udviklet sig i isolation. Det har medført, at der findes ikke mindre end 248 forskellige, registrerede druesorter i landet, der arealmæssigt ikke er særligt stort.

Rødvinsdruerne udgør omkring to tredjedele af produktionen. De fleste går dog til portvinsproduktion. Her er en af de mest anerkendte sorter Touriga Nacional, der stammer fra Douro-dalen, som er en af de førende rødvinsdistrikter i landet.

Lidt påvirkning udefra kan som allerede nævnt spores. For den spanske nationaldrue Tempranillo er også meget udbredt i landet, men går under andre navne som f.eks. Tinta Roriz og Aragonez. Af de internationale druesorter har især Cabernet Sauvignon, Petit Verdot og Syrah fundet vej til landet i de seneste årtier. Her indgår de oftest i blandingsvine med de lokale sorter, specielt fra vindistrikterne i Alentejo-området.

Generelt holder portugiserne sig dog mest til deres egne druesorter, som de er meget stolte af og som der står meget stor respekt om. For som altid går portugiserne efter af være deres egne og påskønner de fordele, det giver, at være anerledens i en så ensrettet verden, som vinens verden meget oftest er.

Sjovt nok er landets vinlovgivning en af Europas ældste. Kun Ungarn har en ældre vinlov. Den portugisiske vinlovgivning blev etableret i 1756 og påbød bl.a. grænser omkring vinmarkerne i Douro-dalen, for at beskytte de forskellige portvines egenart. Det var første gang, at der blev lovgivet om vindistrikter i verden.

Portugals vinklima

Portugal kan fremvise en meget stor forskel i især klima, men også jordbund. Det flade kystland ud mod Atlanterhavet er meget påvirket af havvindene derfra. Det giver varme somre og kølige vintre. Værst er varmen helt mod syd, hvor sommertemperaturen oftest overstiger 35 grader om dagen. Til sammenligning ligger den årlige gennemsnitstemperatur i de nordlige, mere bjergrige egne, ikke meget over 10 grader.

Også regnmængden er meget forskellig. I de kystnære områder, samt i bjergene, kommer der mest, og inde i landet kommer der mindst.

Rent geologisk er der meget granit og grundfjeld under vindistrikterne ud mod havet, mens jordbunden bliver mere leret og fed inde i landet.

Det betyder alt i alt, at der kan være meget store regionale forskelle på de enkelte vine. Helt mod nord produceres der næsten udelukkende hvidvine på grund af det kølige klima. Men så snart vi kommer en anelse mod sydøst, kommer vi ind i et af de bedste rødvins- og portvinsdistrikter i landet: Douro.

Helt mod syd finder vi mere kraftige, alkoholtunge og søde vine, skabt af det varme, tørre og solrige klima, som druerne er modnet i.

Er du klar til en anderledes vinoplevelse?

Den høje grad af isolation, som Portugal har eksisteret i op gennem historien, har givet nogle spændende og meget anderledes rødvine. Disse eksporteres i stigende grad, selv om de er nærmest ubemærkede i forhold til landets portvinsproduktion.

Selv om mange betragter portugisisk rødvin som lidt af et wildcard, har vi fundet en række spændende, portugisiske rødvine frem til dig, som vil overraske dig positivt. Det gælder f.eks. de spændende Prazo de Roriz-vine fra vores portugisiske samarbejdspartner Prats & Symington. Eller de fyldige, frugtrige rødvine fra vores anden portugisiske samarbejdspartner Esporão, der går op i bæredygtig vinproduktion.

Alle rødvinene er blandingsvine af primært lokale druesorter. Det giver den egenart, som portugisiske rødvine har, som portugiserne er så stolte af og som du også vil komme til at sætte pris på. Så rul op til toppen af siden og gå på opdagelse i den spændende og meget anerledens rødvin fra Portugal.

Har du spørgsmål om vin eller er du interesseret i at læse de seneste nyheder for vores og resten af vinens verden? Så besøg vores blog. Her finder du også Passion for Vin, vores egen videoserie om vin.

Synes du, det kunne være spændende at smage en portugisisk rødvin, kan du besøge vores vinbar, eller holde øje med vores populære vinsmagninger. Her præsenterer vi også portugisisk rødvin.

Er du allerede overbevist om kvaliteterne ved rødvin fra Portugal, og vil du også overbevise venner, familie, forretningsforbindelser og andre i din omgangskreds? Så kan du afholde din egen vinsmagning, hvor vi kan præsentere portugisisk og andre spændende vine for dig og dine gæster.