Spansk vin er på vej frem og bliver mere og mere populær. En helt ny generation af vinproducenter – eller vinudviklere, som de ynder at kalde sig – er hastigt på vej med nye spændende rødvine. Det sker gennem brugen af nye innovative produktionsmetoder, nye eksperimenter med drueblandinger og nye druesorter. Det giver en række spændende og interessante vine, der har rystet støvet af spansk rødvin.
Ny vingeneration skaber nye spanske rødvine
Traditionelt tænker de fleste danskere på Rioja, når talen falder på spansk vin. Den er skabt på den spanske nationaldrue Tempranillo og er kendt for sin mørkerøde farve, sin fyrighed, høje alkoholprocent og de krydrede, kraftige smagsnoter, der stammer fra fadlagringen. Både spanske rødvine og hvidvine har nemlig en lang tradition for at blive lagret på fade i mange år, før de bliver sat til salg. Tilmed bliver de fleste endnu bedre af at ligge i måske både 10 og 20 år, før de bliver drukket. Samtidig gør landets varmere klima sit til, at spanske rødvine opleves meget kraftigere og mere intense end rødvine fra andre europæiske lande.
Denne mere amerikanske type vin var populær op gennem 1990’erne og ind i 00’erne. Men den nye generation af vinbønder har vendt op og ned på de gamle traditioner. Så nu bliver der anvendt ståltanke og den spanske nationaldrue Tempranillo mikses med druesorter som Grenache, Cabernet Sauvignon, Syrah og andre druesorter, der trives godt i det varme, spanske klima.
Det giver mere raffinerede og forfinede rødvine, der er mere i tråd med den stil, der er blevet populær her i Europa siden årtusindeskiftet.
Spændende spanske vindistrikter du bør holde øje med
Vil du opleve disse spændende, nye spanske rødvine, skal du holde øje med vine fra f.eks. Priorat og Terra Alta i Catalonien, Toro-distriktet nordvest for Madrid, og et område som Navarra, som ligger lige nord for det kendte Rioja-område.
Det du skal holde øje med, er de producenter, som producerer rødvine, der er skabt til at blive drukket unge og som derfor ikke har lagret i flere år, sådan som det er normalt for de traditionelle spanske rødvine.
Det som gør de nye, spanske rødvine ekstra interessante, er, at de oftest kan erhverves til en væsentlig bedre pris end f.eks. de meget dyrere Reserva og Gran Reserva Rioja-vine.
Spansk rødvin fra nord til syd
Spanien er et af de lande i verden, hvor den største del af landets landbrugsareal er beplantet med vin. Det giver både en stor vinproduktion og en stor variation, der skyldes de meget forskellige jordbundsforhold og andre klimatiske påvirkninger, som vinen dyrkes under.
Mod nord finder vi de nordvestlige vinområder ud mod Atlanterhavet. De er kendetegnet ved en stringent syre og en næsten Bordeaux'sk elegance.
Lidt mere mod nordøst ind under den franske grænse finder vi det kendte Rioja-område og mod nordøst ud mod middelhavsområdet, finder vi Catalonien, der nok mest er kendt for deres Cava, men også huser nogle helt fantastiske rødvine.
Sammen med vinområderne omkring Valladolid nordvest for Madrid udgør disse områder de nordlige vinområder i Spanien. De er kendetegnet ved en mindre markant syre og mere moden frugtsmag, ligesom de stadig har tydelige mineralske smagsnoter.
Syd for dette område og helt ned til Middelhavet helt mod syd, finder vi de store vinområder inde i landet syd for Madrid og over mod Valencia mod øst, samt vinområderne syd for Catalonien og hele vejen rundt langs Middelhavskysten ned mod og videre vest for Gibraltar. Her får rødvinen en mere sødlig frugtsmag, ligesom smagsnoterne i vinen går mere i retning af det rustikke. Syreniveauet er det samme eller lidt mindre end i vinene nord for Madrid.