Moderne amerikansk vinproduktion tog for alvor fart efter anden verdenskrig. Forud for dette var en ellers stolt og voksende vinproduktion gennem århundreder blevet ødelagt af to verdenskrige og forbudstiden op gennem 1920’erne og depressionen i 1930’erne. Så efter anden verdenskrig stod amerikanerne tilbage med en rødvin, der var trist, sødelig og smagte stor set ens, uanset hvilken producent vinen kom fra.
Amerikansk rødvin efter anden verdenskrig
Men efter anden verdenskrig begyndte den amerikanske økonomi atter at blomstre og en række rigmænd inden for finans- og underholdningsbranchen kastede sig snart over vinproduktion. Det skete gennem opkøb af og investeringer i især californiske vinproducenter.
Delstatens varme klima og allerede eksisterende vinmarker var oplagte at sætte penge i. Her var der ingen vinbønder, der skulle frygte for, om druerne fik frost og antallet af solskinstimer var dengang som nu ekstremt højt i de centrale vindistrikter i og omkring Napa Vally. Det gjorde californisk vin til en sikker investering.
Snart begyndte vin fra Californien da også at gøre sig bemærket – ikke bare inden for USA's grænser, men også i resten af verden. Det blev startskuddet til en modernisering og optimering af vinproduktionen i andre amerikanske delstater og i dag produceres der således vin i stort set alle delstater over hele USA, selv om især staterne på den amerikanske vestkyst skiller sig ud, når det kommer til rødvin.
Rødvin fra Californien
Californien står for omkring 90 % af den amerikanske vinproduktion og delstaten byder på en række spændende rødvine fra såvel store som små producenter. Staten står således både for en masse af den såkaldte bulk-vin, der produceres til hotel-, dagligvare- og restaurantkæder og for nogle af de bedste rødvine, der kan opdrives på det amerikanske kontinent – og på topvinene er priserne derefter.
Vinproduktionen i Californien er som allerede nævnt centreret i et bælte fra Santa Barbara i syd, op gennem Napa Valley og til Sonoma og Mendocino County i nord. Her er stort set alle de kendte rødvinsdruer repræsenteret. De mest udbredte er de klassiske, franske druesorter Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir og Syrah, samt den italienske Zinfandel-drue, der er den næstmest dyrkede efter Cabernet Sauvignon.
En særlig spændende rødvinsproducent fra Californien er Stag’s Leap Wine Cellars, som vi har et nært samarbejde med hos Kjær & Sommerfeldt. Det var dem, som vandt den berømte blindsmagning i Frankrig tilbage i 1976, hvor rødvin fra Californien vandt over alle de førende franske vinhuse. Det gjorde Steg’s Leap Wine Cellars til en international stjerne fra den ene dag til den anden og i dag anses vinhuset stadig for at være en af de dygtigste rødvinsproducenter i Californien.
Oregon – rødvin siden middelalderen
Lidt længere mod nord finder vi delstaten Oregon. Her har der været dyrket vin siden middelalderen, primært af munkene på de kristne missioner, der blev oprettet flere steder i delstaten op gennem det 16., 17. og 18. århundrede.
Her er klimaet lidt koldere end i Californien og både regn og frost kan udfordre vinhøsten. Rødvinene herfra skabes primært på Pinot Noir og er mere Bourgogne-agtige i det, sammenlignet med andre amerikanske rødvine. Samtidig er de mere rige på frugtsmag og knapt så sødmefulde i smagen, som f.eks. australske og traditionelle amerikanske rødvine.