Indkøbskurv
Kurven er tom

ROSÉVIN

Fra elegante provence til frugtige oversøiske rosévine
Nulstil alle filtre
Type
Land
Vis flere
Område
Vis flere
Distrikt
Pris
Smagsretning
Rating
Producent
Vis flere
Drue
Vis flere
Passer til
Vis flere
Årgang
Økologi
Størrelse i cl
Sortering:
Side 1 af 2 - (27 produkter)
Spar 38%
38%
Sortering:
Side 1 af 2 - (27 produkter)

 


På trods af farven er rosévin ikke en blanding af rødvin og hvidvin– med et par enkelte undtagelser. For det meste rosévin skabes af blå druer, hvor skallen får lov at gære med. Dog oftest kun i ganske få timer til nogle dage, indtil vinen har fået den rigtige farve. Derefter fjernes skallerne og vinen får lov at færdiggære, indtil den er klar til at komme på flaske. Efter en kort lagring hvor vinen klares, sendes den friske rosévin på markedet.

Farve- og smagsmæssigt kan der være stor forskel på rosévine. Farven kan variere fra det sarte laksefarvede til næsten jordbærrød. Smagsmæssigt strækker rosévinene sig fra det tørre og til det helt søde. Forskellen i smag og farve skyldes naturligvis druevalget og produktionsprocessen, samt det klima druerne er dyrket i. Oftest stammer de tørre rosévine fra områder med et køligere klima, mens de mere sødmefulde rosévine for det meste kommer fra varmere himmelstrøg. Men som altid med vin er der undtagelser fra reglen.

Rosévin fra Frankrig

Franske rosévine er for det meste til den mere tørre side. De fleste kommer fra Provence og Languedoc-Roussillon, men også Loire- og Rhône-dalen byder på fantastiske rosévine – hvoraf vi er så heldige at have nogle af de allerbedste på hylderne hos Kjær & Sommerfeldt.

Roséer fra Loire

Loire byder således på nogle meget delikate rosévine. De produceres for det meste af et miks af Gamay, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec og Pineau d’Aunis druer og er kendt for et højt niveau af restsukker og forholdsvis lav alkoholprocent. De sælges bl.a. under navnet Rosé d’Anjou, men generelt er dette et kendetegn for alle rosévine fra Loire-dalen.

Blandt en af de bedre rosé-producenter fra Loire-dalen finder vi Henri Bourgeois, der stammer fra landsbyen Chavignol i Sancerre, der også er kendt for sin gedeost. De har dyrket vin i området – først nede i dalen og siden 1950’erne helt oppe på toppen – i 10 generationer og har en særlig forkærlighed for Sauvignon Blanc- og Pinot Noir-druer.

Tavel rosé fra Rhône

I Rhône-dalen finder vi den kendte Tavel Rosé fra bl.a. vinhuset M. Chapoutier, som vi har et tæt samarbejde med her hos Kjær & Sommerfeldt.

Tavel stammer fra den lille landsby af samme navn og er nok en af Frankrigs mest berømte rosévine. Den kendes af alle som har holdt ferie i Frankrig og huskes især på sin flotte og klare pink farve. Smagen overrasker de fleste på grund af sin forholdsvise tørre og robuste, krydrede smag med tydelig smag af bær. Det gør Tavel særdeles velegnet som vin til de lokale franske retter, som oftest indeholder store mængder af hvidløg, olivenolie og friske, vilde krydderurter.

Bourgogne gemmer også på rosévine

Bourgogne er nok mest kendt for sine fantastiske rødvine. Men det vidtstrakte vindistrikt gemmer også på en række rosé perler. Her er det især Pinot Noir-druen, som anvendes til rosévine. Oftest lægges vinen på stålfade i et par måneder efter endt gæring. Det fremelsker en frisk, frugtig smag og giver en flot struktur, som kendetegner rosévine fra Bourgogne-området.

Rosévin fra Spanien

Tager vi længere mod syd til Spanien finder vi rosévine fra et mere varmt klima. Det giver nogle lidt mere sødmefulde rosévine, som oftest er skabt på et miks af Cabernet Sauvignon- og Merlot-druer.

Netop denne druekombination er anvendt i de flotte, næsten jordbærrøde rosévine fra vinhuset Raimat, som er kendt for deres bæredygtige produktion og deres meget udsøgte Cava-vine. Vi har et nært forhold til Raimat og er derfor blandt de første herhjemme til at få årets rosévine på hylderne.

Rosévin til maden

Rosévine har traditionelt været anvendt til forretter og velkomstdrink herhjemme – eller til en hyggestund på terrassen med gode venner.

Men faktisk egner denne flotte vin sig også til hovedretter. Specielt til lyst fjerkræ og let krydrede fiske- og kødretter, samt som modspil til mere krydrede retter, sådan som den anvendes i f.eks. Rhône-dalen.

Rosévin drikkes bedst af et rød- eller hvidvinsglas, der kan holde på vinens aroma. Det giver den største nydelse af vinen og de bedste muligheder for at betragte dens flotte farve.

Rosévin hos Kjær & Sommerfeldt

Med denne rundtur til de franske og spanske vindistrikter, som vi har rosévine fra hos Kjær & Sommerfeldt, er du nu klædt bedre på til at rulle op til toppe af siden og finde lige præcis den rosévin, der passer til dig.

Ønsker du at prøvesmage vores rosévine før du køber, er det en god ide at holde øje med vores smage-kalender. Her kan du se, hvornår der er en prøvesmagning af rosévin i en af vores butikker landet over eller på andre spændende lokationer i det danske land.