Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessert/Apéritif

Dessert/Apéritif

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris
Tilbud
Smagsretning
Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Se alle filtre
Mest populære
    Botrytis Semillon - Masters - Havlflaske 2021
    Peter Lehmann
    Australien
    Australien
    Barossa Valley

    Flot dessertvin på sent høstede druer med fin bouquet af tropiske frugter, honning og en anelse citrus. Harmonisk og elegant sødmefuld smag med en frisk frugtagtig syre.

    Læs mere
    199
    kr. /stk
    • Sustainable
    Riesling - Goldtröpfchen - Black Label - Auslese -  Halvflaske 2019
    Nik Weis
    Tyskland
    Tyskland
    Mosel

    Koncentreret med påmindelser om rosiner og tørrede abrikoser, holdt på den forfriskende side af smagsspektret grundet Riesling-druens retningsgivende og afbalancerende syre.

    Læs mere
    275
    kr. /stk
      Maury - Vin Doux Natural - 50 cl. 2017
      Christophe Marin
      Frankrig
      Frankrig
      Languedoc-Roussillon

      Dejlig afstemt vin med tilpas sødme bag den tætpakkede duft og smag af blommer, lakrids, svesker og kandiserede frugter. En ren vinder til klassiske desserter.

      Læs mere
      235
      kr. /stk
      • Ecological
      Les Remparts de Bastor-Lamontagne 2017
      Bastor-Lamontagne
      Frankrig
      Frankrig
      Bordeaux
      Sauternes

      Tæt og intens smag med en fin friskhed, der gør vinen fantastisk sammen med mad. Vidunderlig duft med friske, frugtige nuancer.

      Læs mere
      245
      kr. /stk
        Banyuls - 50 cl 2018
        M. Chapoutier
        Frankrig
        Frankrig
        Languedoc-Roussillon
        Côtes de Roussillon

        Kraftfuld dessert/apéritifvin med en sødmefuld, "fed" og frisk smag.

        • Lorang & Co.
        • Gastromand
        159
        kr. /stk
          Beerenauslese Terrassen - Halvflaske 2017
          Domäne Wachau
          Østrig
          Østrig
          Wachau

          Skøn specialitet fra Domäne Wachau i en flot, ravgul farve med en frugtig og eksotisk bouquet af passion, ananas, honning og hvide ferskner.

          Læs mere
          • Wine Enthusiast
            95 Point
          • Gastromand
          215
          kr. /stk
            Bonnezeaux - 50 cl. 2013
            Château De Fesles
            Frankrig
            Frankrig
            Loire

            Vanedannende vin, med et nærmest eksplosive eksotiske udtryk og mange, lange komplekse lag. En sand meditationsvin, men den favner naturligvis også salte, søde og fede madmæssige modspil.

            Læs mere
            • Gastromand
            • Gastromand
              Bedst i test
            379
            kr. /stk
            • Ecological
            Tokaji Aszú 5 Puttonyos - 50 cl. 2008
            Tokaj Hétszolo
            Ungarn
            Ungarn
            Tokaji

            Koncentreret, rund og fyldig nektar med exceptionel smagsrigdom og en høj sødme, der balanceres perfekt af en sprød, retningsgivende syre.

            Læs mere
            425
            kr. /stk
              Moscato Blanc
              Cala Del Mar
              Spanien
              Spanien
              Valencia

              Frisk, imødekommende og let perlende. Vinen er lavet på Moscato-druer så den har en meget behagelig sødme men fremstår stadig dejlig frisk.

              Læs mere
              85
              kr. /stk
              • Sustainable
              Late Harvest Riesling - Ethos Reserve - Halvflaske 2016
              Château Ste. Michelle
              USA
              USA
              Washington State

              Ren nektar med aromaer af orangemarmelade, tørrede abrikoser og honning. Den naturlige syre sørger for at vinen i al sin koncentrerede sødme står rank og flot.

              Læs mere
              299
              kr. /stk
                Marsala Vecchioflorio Dolce, Sicilien
                Florio
                Italien
                Italien

                Florio er sandsynligvis verdens mest berømte Marsala. Produceret på Sicilien med elegante sødmefulde noter og er fremragende med mange desserter.

                Læs mere
                149
                kr. /stk
                • Sustainable
                Eroica Riesling - Ice Wine - Halvflaske 2014
                Château Ste. Michelle / Dr. Loosen
                USA
                USA
                Washington State

                Eroica Riesling Ice Wine er en saftig, fuldmoden vin med koncentrerede duftaromaer og smag af eksotiske frugter, abrikoser og honning.

                Læs mere
                679
                kr. /stk
                  I Capitelli - Halvflaske 2015
                  Anselmi
                  Italien
                  Italien
                  Veneto

                  Dejlig dessertvin med fin bouquet af fersken, pærer og friske æbler og en snert af abrikos. Smagen er fed og cremet understøttet af en fin frugtsyre.

                  Læs mere
                  255
                  kr. /stk
                    Riesling - Auslese - Halvflaske 2015
                    Villa Huesgen
                    Tyskland
                    Tyskland
                    Mosel

                    Koncentreret, harmonisk og elegant Auslese. Denne ædle dessertvin har flotte toner af fersken og eksotisk frugt og en perfekt integreret syre, der spiller op mod det honningsøde.

                    Læs mere
                    329
                    kr. /stk
                      Château d'Yquem - 1. Cru Classé - Magnum 2016
                      Château d'Yquem
                      Frankrig
                      Frankrig
                      Bordeaux
                      Sauternes
                      6.500
                      kr. /stk
                        Albana Passito - Colle del Re - Halvflaske 2012
                        Umberto Cesari
                        Italien
                        Italien
                        Emilia-Romagna

                        Intens rødgylden –”botrytiseret” dessertvin med delikate noter af puddersukker, appelsinskal og figen.

                        209
                        kr. /stk
                          Symphonie de Fleurs 2020
                          Symphonie
                          Frankrig
                          Frankrig

                          Frugtrig og lækker sødmefuld med aromatisk bouquet af grapefrugt og ananas med forfriskende noter af citrus og grønne æbler.

                          Læs mere
                          95
                          kr. /stk
                            Moscato d'Asti 2020
                            Coppo
                            Italien
                            Italien
                            Piemonte

                            Den aromatiske, fersken- og pæreduftende Moncalvina Moscato d’Asti er forsynet med fine små, forfriskende bobler, og en elegant afstemt sødme.

                            Læs mere
                            169
                            kr. /stk
                              Maury - Vin Doux Natural - 50 cl. 2011
                              Christophe Marin
                              Frankrig
                              Frankrig
                              Languedoc-Roussillon

                              Kompleks og spændende Maury, hvor den kompakte og søde frugt sætter sig herligt i hele munden. Flot balance i sødme og syre - perfekt til f.eks. tungere kager og chokolade.

                              Læs mere
                              305
                              kr. /stk
                                Ca' Togni - Sweet Red Wine - Halvflaske 2010
                                Philip Togni Vineyar
                                USA
                                USA
                                Californien

                                Sjælden og eksklusiv sød vin skabt med inspiration fra sydafrikanske Constantia. Perfekt til desserter med bær eller som eksklusiv afslutning på et måltid - helt som den er.

                                Læs mere
                                369
                                kr. /stk

                                Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                                Hvad er dessertvin?

                                Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                                Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                                Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                                Mange veje til den perfekte dessertvin

                                Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                                Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                                Muscat dessertvine

                                Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                                Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                                Forstærkning

                                En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                                Tyske dessertvine

                                Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                                Eiswein

                                Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                                Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                                Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                                Süssreserve

                                Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                                Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                                Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                                Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                                I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                                Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                                Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                                Chaptalisering

                                Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                                Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                                Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                                Ædel råddenskab

                                Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                                Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                                Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                                Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                                Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                                Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                                Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                                Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                                Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                                Passion for mennesker og vin siden 1875

                                Tilbud på
                                enkeltstyk

                                Smag dig nemt igennem
                                vores sortiment

                                Fri fragt ved
                                køb over 500 kr.

                                Dag-til-dag levering
                                og aftenlevering

                                Kongelig
                                Hofleverandør

                                Passion for vin
                                siden 1875

                                Afhentning i Kbh,
                                Aarhus & Odense

                                Afhent gratis din
                                ordre lokalt