Roussillon ligger i det sydvestligste Frankrig, der hvor Frankrig møder Spanien, og man hverken er fransk eller spansk, men catalansk. Geografisk er området åbent mod Middelhavet og omkranset af bjergkæder: Corbières mod nord, Pyrenæerne mod vest og Albères mod syd. Klimaet er varmt og tørt men præget af de kraftige sydfranske vinde, Mistralen f.eks., som fungerer effektivt som en slags støvsuger i vinmarkerne og holder druerne insektfri og tørre og dermed sunde og sygdomsfri. Roussillon er traditionelt kendt for de røde vine på især Grenache, Carignan, Syrah, Cinsault og Mourvedre. De er kraftige i stil og smag, varme i frugten og har ofte relativt høj alkoholprocent. De hvide er i mindretal, men bestemt værd at prøve – kraftige, lækre vine på Marsanne og Roussanne-druerne. Der findes et overflødighedshorn af lækre, umiddelbare kvalitetsvine fra Roussillon, og er man glad for f.eks. Rhône-vine, bør man ikke snyde sig selv en god Côtes du Roussillon eller Côtes du Roussillon Villages.