Amerikansk hvidvin

De mest kendte amerikanske hvidvine er de californiske fedmefulde hvidvine fremelsket på Chardonnay-druer og de mere franskinspirerede hvidvine fra Washington State helt mod nord. Gå på opdagelse i vores mange fantastiske, amerikanske hvidvine.

Hvidvin fra USA? Så tænker de fleste nok først og fremmest på de flotte Chardonnay-hvidvine fra Californien. Men faktisk er mange andre gode bud på hvidvine fra det store, vidtstrakte land. Primært fra vest i de tre stater, der ligger lige ud til Stillehavet: Californien mod syd, Oregon i midten og Washington State helt mod nord.

Der skabes dog også rigtig gode hvidvine mod øst i f.eks. New York State. Det køligere, nordlige klima er velegnet til hvidvin og her produceres især vine af Chardonnay og Riesling. Men desværre er disse sjældent repræsenteret herhjemme. I hvert fald i øjeblikket.

Hvidvin fra Californien

Med over 38.000 dyrkede hektar er Chardonnay den førende drue i Californien. Det forholdsvist varme klima giver en bred vifte af forskellige typer af Chardonnay-vine, som oplevelsesmæssigt strækker fra det mere sødmefulde over vine med lavt syreindhold og til mere cremede typer. Den megen sol og mere varme giver en mere fedmefuld hvidvin med smag af moden frugt, samt oftest også en højere alkoholprocent.

De bedste og mest velafbalancerede californiske Chardonnay-vine kommer dog oftest fra de mere kølige dele af staten og udmærker sig især ved fedmen og ved at være mere europæiske i sin inspiration.

Der dyrkes dog også andre grønne druer end Chardonnay i Californien. Også Pinot Gris og Sauvignon Blanc er meget udbredte druetyper, selv om de optræder sjældnere i de californiske hvidvine, der finder vej her til landet.

I Californien finder vi en af vores tætte amerikanske samarbejdspartnere, nemlig Stag’s Leap Wine Cellars, der nok mest er kendt for at levere den Cabernet Sauvignon, som vandt den berømte blindsmagning i Frankrig i 1976. Det var den, hvor amerikansk vin gav de store franske distrikter og producenter baghjul.

Stag’s Leap Wine Cellars byder dog også på rigtig gode hvidvine af netop føromtalte Chardonnay og så den lidt sjældnere Sauvignon Blanc. Det er nogle af de mest ypperlige hvidvine, der er til at opdrive fra Napa Valley.

Hvidvin fra Oregon

Bevæger vi os længere mod nord lander vi i staten Oregon. Her er det især Pinot Gris og derudover også Chardonnay og Riesling, der er de store druer på hvidvinssiden. Klimaet er lidt køligere og det giver en vis elegance til især hvidvinene fra den midterste af de tre Stillehavs-stater.

Pinot Gris er den førende af de tre grønne druer. Den giver en ret crisp hvidvin, som er nem at holde af. Chardonnay kommer dernæst og har netop på grund af klimaet et meget stort potentiale. Endelig giver Riesling-druen et bredt spektrum af hvidvine, der strækker sig fra det helt friske og tørre og til nogle helt fantastiske, søde dessertvine.

Hvidvin fra Washington State

Helt mod nord kommer vi til Washington State, der nok er mest kendt for regnfulde Seattle. Men længere inde i landet på den anden side af bjergene, finder vi et meget mere behageligt klima, hvor der dyrkes vin i stor stil.

Her dyrkes Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Gris side om side med blå druer i et klima, der minder meget om det franske. Derfor er de fleste hvidvine fra Washington State meget fransk inspirerede i deres stil.

Fadlagring er meget udbredt. Men fordi der anvendes amerikansk frem for fransk eg, bliver hvidvinene lidt mere bløde i det med noter af vanilje og nelliker frem for de hårde tanninrige aromaer, som kendes fra de franske hvidvine.

Hos Chateau Ste. Michelle, som er en anden amerikansk vinproducenter, vi samarbejder med, produceres husets hvidvine på det fantastisk smukke slot, der også tjener som deres hovedsæde. Slottet ligger vest for bjergene, mens selve vindruerne bliver dyrket øst for bjergene.

Chateau Ste. Michelle er især store på Riesling-vine og de er tidligere blevet udnævnt til ”the rock star of Riesling” af den kendte, tyske Riesling-ekspert Dr. Loosen. Så vil du prøve en exceptionel Riesling-hvidvin fra USA, er det Chateau Ste. Michelle, du skal gå efter.

Klar til en amerikanske rejse i hvidvin?

Selv om du måske ikke har hørt så meget om amerikansk hvidvin, gemmer der sig masser af store hvidvinsoplevelser rundt om i det store land. Så rul op til toppen af siden og gå på jagt efter den amerikanske hvidvin, der passer lige til dig og de kvaliteter, som du værdsætter. Bestiller du for over 500 kroner på samme ordre, betaler vi fragten.

Læs også vores blog, hvor vi skriver om nyheder fra vores og vinens spændende verden. Her finder du også svar på en række interessante spørgsmål om vin, og kan bl.a. blive klogere på, hvordan du opbevarer hvidvin, rødvin og andre vine, samt hvilken temperatur de bør serveres med – og meget, meget mere.

Se alle vores amerikanske hvidvine

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt