Argentinsk rødvin

Argentina er kendt for deres unikke og spændende rødvine.

Selv om det først for alvor er i løbet af de sidste 20 år, at Argentina har gjort sig bemærket med sin vinproduktion, har landet altid haft en meget stor produktion af vin. Men frem til udgangen af 1990’erne drak argentinerne stort set alt deres vin selv – og de drak i rigelige mængder. Faktisk konsumerede hver eneste argentiner i gennemsnit tæt på 100 liter vin om året! Det var billig og ordinær rødvin, der smagte stort set ens, ligegyldig hvilken producent som stod bag.

Men med indgangen til det nye århundrede skete der noget med vinproduktionen i Argentina. Dels tog det politiske klima en ny drejning, der gjorde det mere interessant at skabe nye virksomheder og dels havde argentinske vinbønder op gennem 1990’erne fulgt nøje med i det vineventyr, der var i gang i nabolandet Chile. Her genopfandt chilenerne den måde, de producerede vin på og blev i løbet af kort tid verdenskendte for det.

Argentinske vinbønder indførte derfor også nogle af disse produktionsændringer i deres egen vinproduktion. Det førte samtidig til en stadig større diversitet i vinene, fordi vinproducenterne begyndte at udnytte de særlige kendetegn, som de lokale dyrkningsforhold gav druerne.

Så fra at producere hvid- og rødvin der smagte stort set ens, blev vinene forfinede, raffinerede og forskelligartede i både smag og aroma. Argentinske rødvine er oftest meget mørke og lidt mere ”mandhaftige” vine, der har en kraftig og frugtrig smag med en tydelig rygrad af syre.

Generelt egner mange af de bedste argentinske rødvine sig godt til at blive gemt. Lagringen giver dem mere elegance og finesse og vi har muligvis stadig det bedste i vente, når mange af de yngre argentinske rødvine har lagret i 10, 20 eller måske 30 år.

Vinmarkerne ligger højt i Argentina

De fleste af vindistrikterne i Argentina ligger højt og er for det meste placeret langs ved eller direkte i Andesbjergene. Oftest ligger vinmarkerne over 1.000 meter over havet og en af de højeste – hvis ikke verdens højeste placerede vinmark – ligger i hele 3.111 meters højde.

Den høje placering af vinmarkerne bringer bogstavelig talt druerne tættere på solen. Det giver en højere koncentration af ultraviolette stråler – især i de højst placerede vinmarker. Det tvinger druerne til at danne en tykkere og meget mørkere skal, for at beskytte druerne mod det høje indfald af UV-lys. Det er med til at give rødvinen fra disse højtplacerede vinmarker en meget mørkere farve, ligesom vinen får en større koncentration af smagsnuancer og aroma. Derudover producerer druerne flere antioxidanter.

De helt unikke dyrkningsforhold tilfører et særligt karakteristikum til argentinske rødvine og er med til at give den mere intense, frugtrige smag og den meget mørke farve, som mange rødvine fra Argentina har.

I vindistrikterne omkring storbyen Mendoza finder den største del af vinproduktion i Argentina sted. Her finder vi bl.a. det argentinske vinhus Finca SOPHENIA, som er en vigtig samarbejdspartner for Kjær & Sommerfeldt. Deres vinmarker ligger som de fleste andre over 1.000 meter over havets overflade i Tupungato, som ligger i den østlige del af det store vinområde omkring Mendoza.

Druerne i rødvine fra Argentina

Den mest anvendte druesort i argentinske rødvine er Malbec-druen. Den blev indført til Argentina fra Frankrig helt tilbage i 1830’erne og har således dannet rygraden i den argentinske rødvinsproduktion i snart 200 år.

Den næststørste rødvinsdrue i Argentina er Bonarda, der ikke – som man skulle tro ud fra navnet – stammer fra Italien men i stedet fra Savoie-regionen i Frankrig. Det var faktisk først, da der blev gennemført en DNA-analyse af samtlige argentinske druesorter, at man blev bekendt med at oprindelseslandet var et andet, end man skulle forvente.

Også de franske Syrah-, Merlot- og Cabernet Sauvignon-druer er repræsenteret på de argentinske vinmarker, ligesom naturligvis en række spanske druetyper som f.eks. den spanske nationaldrue Tempranillo og de lidt mindre kendte druesorter Criolla Chica og Criolla Grande også anvendes i argentinske rødvine. Sidstnævnte anvendes især i meget af den rødvin, der produceres til det lokale, argentinske marked.

Er du klar til en argentinsk rødvinsoplevelse?

Som du kan se, er Argentina på mange måder et underseedet vinland, der altid har stået i skyggen af nabolandet Chile. Men især på grund af de højtliggende vinmarker og den store modernisering som vinproducenterne har gennemført over de seneste 20 år, byder Argentina på en lang række spændende smagsoplevelser, der inkluderer helt unikke rødvine, skabt af netop de særlige forhold der hersker i det argentinske højland.

Se alle vores argentinske rødvine →

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt