Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Aperitif
Dessert
Foie Gras
Ost
Smagsnoter
Æble
Pære
Honning
Kamille
Kvæde
Druer
Chenin Blanc
Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Den vestlige del af Anjou er hjemsted for nogle af verdens bedste søde vine, hvis du skulle være i tvivl. Med navne som Coteaux du Layon og Bonnezeaux demonstrerer Chenin Blanc-druen her, at den egner sig lige glimrende til tørre som til søde vine. Château de Fesles Coteaux du Layon ligger i den søde ende af smagsspektret, og er en sjælden lille perle. Det bærer skimmelsvampen botrytis cinerea en stor del af æren for. Bedre kendt under navnet ædel råddenskab, angriber og perforerer skimmelsvampen druens skind, forøger dermed druens fordampning og koncentrerer således blandt andet sukker- og syreindhold. Det siger næsten sig selv, at høsten foregår over flere omgange, og at al arbejde foregår ved håndkraft og med stor tålmodighed.
Det færdige resultat af disse anstrengelser er en yderst ekspressiv vin, med mange komplekse duft- og smagsindtryk, i en noget nær perfekt balance. På en og samme tid både intens og elegant. At vi i Danmark generaliserende har sat lighedstegn mellem søde vine og desserter, bliver alvorligt udfordret af en vin som denne, der også fungerer fint til den politisk ukorrekte foie gras, salte blåskimmeloste eller kort og godt som aperitif.
Læs hele beskrivelsen
Produceret af Château de Fesles
Château de Fesles i Anjou er i en kategori helt for sig selv. Berømmelsen, der rækker langt ud over Frankrigs grænser, skyldes primært deres imponerende, ædelsøde Bonnezeaux, der af selveste Robert Parker er blevet kaldt Loiredalens Yquem. Château de Fesles er dog andet og mere end ædelsøde vine. Château de Fesles ligger i Thouarcé, 30 km syd for Angers og 300 km sydvest for Paris, og er opført på det tredje højeste punkt i Loiredalen. Produktionen af Bonnezeaux kan spores helt tilbage til 1055, hvor fremstillingen blev varetaget af munken Gué de Berge. Alle Château de Fesles vine er i dag økologisk dyrkede, om end de ikke er certificeret som sådan. Vinstokkenes gennemsnitsalder ligger omkring 50 år. Høsten foregår manuelt, med en streng selektering, og stort set alle vine fra Château de Fesles lagres i kortere eller længere tid i egefade.