Fransk rødvin

Frankrig er hjemland for dit mest berømte rødvine i verden.

Alle kender Frankrig som landet med den gode mad og den gode vin. Især rødvinen er berømmet og vi husker den fra vores ferier, hvor den franske stemning og kultur tilfører rødvinen et ekstra krydderi.

Franskmændene tager vin og mad alvorligt. Således er besøg hos lokale gourmetrestauranter og vinbønder et fast indslag på skoleskemaet. Her lærer franske børn fra helt små glæderne ved god, fransk mad og med alderen, lærer de også at værdsætte de lokale franske vine. Således findes der stadig franskmænd, der er så fanatiske, at de aldrig har smagt andre vine end de lokale – og ikke ønsker at gøre det. Vin er lige så indgroet en del af deres identitet, som det lokale fodboldhold er for mange englændere.

Frankrig er en stormagt inden for vin

Stort set al lovgivning, klassifikation og måden at dyrke vin på i dag, stammer fra Frankrig. Franskmændenes erfaring med vindyrkning har således dannet grundlaget for vindyrkningen i mange andre lande, ligesom vin de fleste steder navngives på samme måde som i Frankrig.

Navngivningen skyldes en særlig forordning kaldet Appellation d’Orgine Contrôlée (AOC), der blev indført efter omfattende snyd med at sælge billig vin som dyre mærker tilbage i 1930’erne. AOC definerer de forskellige vindistrikter i Frankrig og hvordan vinen skal produceres på det sted. Det er årsagen til, at franske vine i dag kendes på oprindelsesstedet og ikke på de druer, der indgår i vinen.

Det franske rødvinskompas

Områder som Bordeaux og Bourgogne og til dels Beaujolais er indprentet som nogle af de bedste rødvinsdistrikter overhovedet i verden. Men også i mange andre af de franske vindistrikter, finder vi spændende rødvine, der er værd at lære nærmere at kende. Lad os tage en tur kompasset rundt til nogle af de mest kendte rødvinsdistrikter i Frankrig.

Bordeaux – rødvinens mekka mod sydvest

Mod sydvest ud mod Atlanterhavet, finder vi Bordeaux. Området er placeret lige omkring halvvejs mellem Nordpolen og Ækvator og er et af de største vindistrikter i verden. Med 117.500 hektarer vinmarker er det fire gange større end Bourgogne og større end de samlede vinarealer i hele Tyskland.

Bare navnet i sig selv bringer straks tankerne hen på de gode rødvine, der er skabt af de to fremtrædende druesorter i området: Cabernet Sauvignon og Merlot. De anvendes i forskellige blandingsforhold til de fleste rødvine fra Bordeaux. Undertiden iblandet Cabernet Franc, der siges at give Bordeaux-rødvine deres særlige aroma og smagsnoter af violer og krydderier. Andre valg er druer som Malbec og Petit Verdot, der begge er mindre udbredt rent dyrkningsmæssigt, men meget værdsat for deres særlige smagsmæssige karakteristika i en række rødvine fra Bordeaux-området.

Lokalt spiller rødvinen også en meget vigtig rolle i maden. De røde Bordeaux-vine smager fantastisk til okse- og lammekød, samt til and. Særlig yndet er den såkaldte à la bordelaise-tilberedning af okse- og lammekød. Det betyder, at kødet er tilberedt som en simreret i en sauce af rødvin, skinke, smør, skalotteløg, timian og persille.

Bourgogne – hjemstedet for Pinot Noir mod øst

Hvor det er vinslottet, arrogancen og aristokratiet, der er i centrum i Bordeaux, er det landarbejderen og ydmygheden, der er det i Bourgogne. Det ses også på ejerskabet af vinmarkerne. For i Bourgogne er den enkelte vinmark fordelt ligeligt mellem alle de lokale vinproducenter helt ned på vinstok-niveau. Sådan har det været siden den franske revolution. Derfor er det også stedet og ikke slottet eller ejeren, der fremgår af etiketterne på vinen.

Blandt vinkendere hedder det sig, at rødvine fra Bourgogne sjældent hører til ens favoritvine fra starten, men at de oftest ender med at blive det. For vinene fra Bourgogne er væsentligt mere sensuelle, komplekse og raffinerede end andre rødvine – og det værdsættes oftest først, når du har fået mere erfaring med at identificere smagsnuancerne i rødvinen.

Bourgogne er opdelt i fem underregioner, der hver er kendt for deres særlige vine og druesorter. Her er Chablis og Mâconnais mest kendt for hvidvine skabt af Chardonnay-druer, mens Côte D’or er hjemstedet for nogle af Bourgogne’s mest legendariske rødvine, der er dyrket på Pinot Noir-druen. Især i den nordlige del af området, kaldet Côte de Nuits, finder du nogle af de bedste Pinot Noir-rødvine. Mod syd i Côte de Beaune dyrkes også Chardonnay-druer, hvorfor dette område både byder på rød- og hvidvine.

Lige syd for Côte D’or ligger Côte Chalonnaise. Området er ikke så kendt, men gemmer på flere gode hvid- og rødvine. Endelig helt mod syd ligger Plus Beaujolais, der rent administrativt regnes for en underregion til Bourgogne, men i mange vinkenderes øjne er et vindistrikt helt for sig selv. Sådan er det også hos Kjær og Sommerfeldt.

På den gastronomiske front er Bourgogne kendt for retter som Boeuf Bourgogne og coq au vin, der begge har den lokale rødvin som et centralt omdrejningspunkt. Det er også fra dette område, den kendte og meget stærke Dijon-sennep kommer fra. Området har endvidere en stor produktion af kirsebær. Lokalt er and med kirsebærsovs og en god flaske Bourgogne-rødvin derfor en klassisk og elsket ret.

Beaujolais – det lille, store vindistrikt

Beaujolais er et forholdsvist lille distrikt, der ligger på nogle lave bjerge med granitundergrund i den sydligste del af Bourgogne. Mest kendt er nok den særlige Beaujolais Nouveau, der er en helt ung rødvin, der sælges som et PR-stunt hvert år i november i vinbutikker verden over. Den har en lidt kunstig smag af bobletyggegummi, der slet ikke kommer smagsnuancemæssigt nær de ældre, traditionelle Beaujolais-vine, som du ellers finder hos os.

På grund af friskheden og dens tørstslukkende effekt, kalder mange Beaujolais for den eneste hvidvin, der kun fås som rødvin. Beaujolais-rødvinens særlige kendetegn fås fra Gamay Noir-druen, der stort set er den eneste drue, der anvendes i Beaujolais. Den giver en kraftig frugtagtig smag af mørke kirsebær og hindbær med smagsnoter af ferskner, violer og roser, oftest afsluttet med en peberagtig krydderismag til sidst.

Rhône, Languedoc og Provence helt mod syd

Helt mod syd og ud mod Middelhavet finder vi Rhône-dalen og endnu nærmere Middelhavet vinområdet Languedoc-Roussillon, samt Provence-området omkring Marseille.

I Rhône-dalen er det især Syrah-druen, der spiller hovedrollen. Det er herfra nogle af verdens største og mest ”utæmmede” rødvine kommer. De kendetegnes af deres krydrede, mørke smag, som kan føles næsten som en smagsmæssig eksplosion at få i munden. Rhône-dalen er nok især kendt for Côtes-du-Rhône og mod syd for Châteauneuf-du-Pape.

Druevariationen er noget større i Languedoc-Roussillon-området, der for omkring et århundrede siden stod for næsten halvdelen af Frankrigs vinproduktion. Sammen med Provence er Languedoc-Roussillon kendt for en række gode rosé- og rødvine, der får deres særlige sydfranske smagsmæssige kendetegn af varmen fra det nærtliggende Middelhav.

Franske rødvine hos Kjær og Sommerfeldt

Hos Kjær og Sommerfeldt finder du alle de kendte og elskede franske rødvine fra større og mindre producenter over hele Frankrig. Flere af producenterne har vi samarbejdet med i mange år og har derfor et nært forhold til dem. Det kan du nyde godt af som kunde hos os, da vi tit kan skaffe de franske vine, du ikke kan finde andre steder.

Så klik videre og start din helt egen franske vinrejse blandt vores mange spændende og velsmagende franske rødvine.

Se alle vores franske rødvine →

 

Rødvine fra Frankrig

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt