Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Mad med citrus
Mager fisk
Nordisk køkken
Skaldyr
Sushi
Smagsnoter
Fersken
Æble
Honning
Citron
Ananas
Druer
Arneis
Beskrivelse
Arneis-druen, der har sit udspring i Piemonte, er efter en lang årrække i skyggen atter kommet i vinentusiasters søgelys. Tidligere blev Arneis brugt til at blødgøre rødvine på Nebbiolo, men navnlig når den kommer fra Roero-distriktet nord for Barolo, byder Arneis-druen på en ganske særlig spændstighed. Roero Arneis kommer fra en 1,1 ha. store mark, beliggende nær Vezza d’Alba i 340 meters højde. Den sydvendte mark blev anlagt i 1980, og jordbunden er overvejende sandholdig. Druerne håndhøstes typisk i midten af september, og efter 12 timers maceration gærer druerne i 15-20 dage ved ca. 15 grader i rustfri ståltanke, og lagrer efterfølgende frem til aftapningen i det tidlige forår. I løbet af sommeren eller starten af efteråret frigives vinene, og der produceres årligt omkring 8.000 flasker. Vinen har en sart strågul farve med fine grønne reflekser. Bouqueten er domineret af grønne æbler og pærer, med raffinerede mineralske undertoner. Disser elementer går igen i smagen der er frugtrig, om end mere tør, mineralsk og elegant, sammenholdt med Roero Arneis fra mange andre producenter.
Vinen vil være en oplagt velvalgt ledsager til fx lyse fiskeretter eller pocheret kyllingebryst
Læs hele beskrivelsen
Produceret af Brovia
Den familieejede Brovia-ejendom blev etableret i 1863 i Castiglione Falletto, men de var først fra 1953 at man begyndte at sælge Barolo på flaske under eget navn. Vingårdens nutidige, respektindgydende renommé begynder dog først fra slutningen af 1980’erne, da Giacinto Brovias to døtre; Cristina og Elena, indgår i familiefortagenet på fuld tid, og videreudvikler de stolte traditioner – i dag sammen med Elenas mand, Àlex Sanchez. Spørgsmålet omkring hvorvidt en producent er traditionalist eller modernist, og måske navnlig væsensforskellene heri, er i dag så småt ved at være udvaskede til fordel for et mindset, der stræber efter at udtrykke essensen af den enkelte mark; en terroir-tankegang som den vi kender fra Bourgogne.
Vist har barriques fundet plads på tværs af Barolos mange producenter, men hos Brovia fastholder man forsat brugen af store fade, da små fade ifølge Àlex blot vil risikere at sløre den enkelte vins ophav og typicitet. I manges ører vil denne tilgang kategorisere Brovia som traditionalist. Men hvorom alting er, så synes kodeordene for Brovias vine at være elegance, kompleksitet og præcision. Alle som én er vinene herfra overordentligt vellavede og helt igennem uimodståelige, båret oppe af en helt unik professionalisme fra teamet bag.