Beskrivelse
Pedra de Guix var den første hvide vin, Dominic Huber lavede på Terroir al Limit. Fra starten ville han have, at vinen var en hyldest til det unikke terroir i Priorat, druerne og stilen af vin, man har lavet igennem generationer. Modsat den friske hvide Terra de Cuques, så bærer Pedra de Guix et tydeligt udtryk af kontrolleret oxidation. Et blend af områdets tre vigtigste hvide druer – Pedro Ximenez, Grenache Blanc og Macabeo, fra de bedste og ældste marker (dyrket biodynamisk) omkring byerne Lloar, Torroja og Poboleda.
De tre sorter vinificeres hver for sig, presses ‘whole cluster’ og gærer naturligt i gamle små cementtanke. Vinene lagres i minimum 24 måneder i en blanding af cementanke og gamle, store fade. Pedrox Ximenez med en mindre kontrolleret oxidation. Herefter blandes vinen og lagrer yderligere minimum 12 måneder i flasken inden frigivelse.
Første indtryk i aromaen er Meursault møder Jerez. Her er volumen, dybde og fylde kombineret med mineralitet og et nærmest saltet oxideret præg ala Jerez.
Jo mere luft vinen får i glasset, jo friskere bliver den, og man mødes af nuancer af bl.a. te, urter, østers, vådt hø, gule æbler, citronskal og saltede mandler.
I smagen er vinen mere vertikal end horisontal i udtrykket, en fantastisk kombination af friskhed og lagret vin. Kompleks som få andre vine.
En fantastisk madvin, der f.eks. vil være et flot match til grillet fisk, kylling eller gris, gerne serveret med masser af urter, grønt og intense saucer. Også en vin, der vil matche stort set alle faste oste til UG.
Desværre yderst sjældne dråber, hvor der blot allokeres 60-72 flasker til Danmark årligt. Nydes vinen i sin ungdom, så anbefaler vi, at man giver den lidt luft i en karaffel inden servering ved 8-10 grader.
Vil blot udvikle endnu større kompleksitet, hvis vinen gemmes yderligere 10-15 år fra høståret.
“This is an oxidative white that in this vintage matured in less old oak than in the past, when the wine was more oxidative. This is livelier and fresher, even if it does have the nutty undertones but coupled with elegance and freshness, which is the direction they want for this wine. There is a creamy touch here, but the palate is still quite austere, with the chalky tannins and mouthfeel and the dry, almost salty finish. This is more ethereal than previous years, long and complex. A very unusual white, indeed a bit à la Jerez. 95/100” - Luis Gutiérrez, The Wine Advocate