Terroir Al Limit Pedra de Guix 2021
Spanien
Catalonien
Priorat
Pedra de Guix var den første hvide vin, Dominic Huber lavede på Terroir al Limit. En hyldest til det unikke terroir i Priorat, druerne og stilen af vin, man har lavet igennem generationer.
Læs mere
695
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Fed fisk
Gris
Lyst fjerkræ
Mager fisk
Ost
Smagsnoter

Grønt æble

Hvide blomster

Fersken

Mandel

Citronskal

Blomme

Pære

Hvid peber

Urter

Citron

Valnød

Kaffe
Druer
Macabeo
Grenache Blanc
Pedro Ximenez

Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Pedra de Guix var den første hvide vin, Dominic Huber lavede på Terroir al Limit. Fra starten ville han have, at vinen var en hyldest til det unikke terroir i Priorat, druerne og stilen af vin, man har lavet igennem generationer. Modsat den friske hvide Terra de Cuques, så bærer Pedra de Guix et tydeligt udtryk af kontrolleret oxidation. Et blend af områdets tre vigtigste hvide druer – Pedro Ximenez, Grenache Blanc og Macabeo, fra de bedste og ældste marker (dyrket biodynamisk) omkring byerne Lloar, Torroja og Poboleda.
De tre sorter vinificeres hver for sig, presses ‘whole cluster’ og gærer naturligt i gamle små cementtanke. Vinene lagres i minimum 24 måneder i en blanding af cementanke og gamle, store fade. Pedrox Ximenez med en mindre kontrolleret oxidation. Herefter blandes vinen og lagrer yderligere minimum 12 måneder i flasken inden frigivelse.
Første indtryk i aromaen er Meursault møder Jerez. Her er volumen, dybde og fylde kombineret med mineralitet og et nærmest saltet oxideret præg ala Jerez.
Jo mere luft vinen får i glasset, jo friskere bliver den, og man mødes af nuancer af bl.a. te, urter, østers, vådt hø, gule æbler, citronskal og saltede mandler.
I smagen er vinen mere vertikal end horisontal i udtrykket, en fantastisk kombination af friskhed og lagret vin. Kompleks som få andre vine.
En fantastisk madvin, der f.eks. vil være et flot match til grillet fisk, kylling eller gris, gerne serveret med masser af urter, grønt og intense saucer. Også en vin, der vil matche stort set alle faste oste til UG.
Desværre yderst sjældne dråber, hvor der blot allokeres 60-72 flasker til Danmark årligt. Nydes vinen i sin ungdom, så anbefaler vi, at man giver den lidt luft i en karaffel inden servering ved 8-10 grader.
Vil blot udvikle endnu større kompleksitet, hvis vinen gemmes yderligere 10-15 år fra høståret.
“This is an oxidative white that in this vintage matured in less old oak than in the past, when the wine was more oxidative. This is livelier and fresher, even if it does have the nutty undertones but coupled with elegance and freshness, which is the direction they want for this wine. There is a creamy touch here, but the palate is still quite austere, with the chalky tannins and mouthfeel and the dry, almost salty finish. This is more ethereal than previous years, long and complex. A very unusual white, indeed a bit à la Jerez. 95/100” - Luis Gutiérrez, The Wine Advocate
Læs hele beskrivelsen

Produceret af Terroir al Limit
Kult-producent, der for alvor har været frontløber i Priorats søgen mod mere friske, kølige og elegante vine.
Grundlagt i 2001 af Dominik Huber og Eben Sadie, der i første omgang købte druer og lavede enkelte fade hos Perez-familien på Martinet i Priorat. I 2003 fik de deres egen lille kælder i Torroja, og i de kommende år blev legendariske vine som Arbossar, Les Manyes og Les Tosses skabt. I 2012 rejser Eben Sadie hjem til Sydafrika på fuld tid og overlader det fulde ansvar på Terroir al Limit til Dominik. Dominik arbejder udelukkende med druer fra økologiske eller biodynamisk dyrkede parceller i Priorat, og hans tilgang i kælderen går mod lysere og mere elegante vine. I dag findes der udelukkende meget gamle egetræsfade i kælderen, og langt de fleste vine lagres udelukkende i amfora af ler eller cement. I 2015 kom første årgang af Terroir Historic-vinene, en fantastisk prisvenlig indgang til Priorat og Terroir al Limits unikke stil.