New Zealandsk hvidvin

Siden midten af 1980’erne har New Zealand været en lysende stjerne på hvidvinens verdenskort på grund af deres ekstraordinære Sauvignon Blanc hvidvine. Fantastiske koldklima vine, der læner sig op af den europæiske stil.

New Zealand ligger nogenlunde halvvejs mellem Ækvator og Sydpolen, omgivet af vand på alle sider og med Australien som nærmeste nabo omkring 1.600 kilometer mod nordvest. Det gør de vinstokke, som gror på de to øer til verdens mest sydlige – og i øvrigt dem, der ser sollyset først hver dag, fordi øerne ligger tæt på den såkaldte datolinje.

New Zealand hører til den nye, oversøiske vinverden. Her har der været dyrket vin siden vinpionerer plantede de første vinstokke i midten af 1800-tallet. Dyrkningen kom dog først for alvor op på et mere seriøst plan i starten 1970’erne. Men det var ikke før midt i 1980’erne, at den legendariske Cloudy Bay hvidvin skabt på Sauvignon Blanc-druer, for alvor fik verden til at få øjnene op for New Zealandsk hvidvin.

Hvidvine fra Marlborough

Siden er det gået stærkt og især på den nordligste spids af sydøen, er der blomstret en stor produktion af hvidvine op. Området hedder Marlborough og det er landets flagskib inden for hvidvine. Sauvignon Blanc-druen er den mest udbredte her. Men også andre grønne druer som Chardonnay, Pinot Gris og Riesling ses tit på vinmarkerne i området.

Men selv om syd for os nordboere normalt er ensbetydende med varme, er det lige stik modsat på den sydlige halvkugle. Marlborough ligger lige ud til havet i et køligt klima med meget sol og meget lidt regn. Det gør det perfekt til hvidvinsdruer, der jo helst skal pines en lille smule, for at de yder deres mest optimale.

Derfor bliver vinene herfra meget aromatiske, sprøde og friske med lidt blomstrede smags- og duftnuancer med et strejf af passionsfrugt, lime, tomatstilk og grapefrugt.

Det opleves tydeligt i den kendte hvidvin 3 Wooly Sheep, der med navnet bringer de får på banen, som New Zealand er så kendte for. Det er en helt klassisk Sauvignon Blanc hvidvin og er i dag en vores mest populære hvidvine.

En af vores tætte samarbejdspartnere på New Zealand holder netop til i Marlborough-distriktet. Det drejer sig om Clos Henri, som er den franske Bourgeois-families tilstedeværelse længst mod syd. Marlborough minder på mange måder om familiens franske hjemegn i Sancerre. Det har været en stor fordel, da familien så har kunnet trække på deres store erfaring fra Loire-dalen med at dyrke netop Sauvignon Blanc og rødvinsdruen Pinot Noir.

Hvidvine fra Waipara Valley

Længere mod syd på sydøen, og altså endnu køligere end i Marborough, finder vi Waipara Valley. Den ligger lige nord for Christchurch, som er sydøens største by. I Waipara Valley ligger Sherwood Estate, som er en af regionens ældste vingårde. Den blev startet af ægteparret Dayne og Jill Sherwood i 1987 og er en af vores andre samarbejdspartnere på de sydligste vinøer i verden.

Parret dyrker både Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay og Pinot Gris på deres marker, ligesom de producerer gode rødvine på Pinot Noir-druen. Hvidvinene er af enestående høj kvalitet med en velafstemt frugt, dejlig friskhed og en perfekt syrebalance.

Hvidvine fra nordøen

Også på nordøen dyrkes der både blå og grønne druer. Her finder vi bl.a. Hawke’s Bay, der er stor på Chardonnay-vine. Generelt er Chardonnay mest udbredt på nordøen, hvor klimaet bliver varmere og varmere, jo længere op mod Ækvator vi kommer.

Chardonnay-vine fra New Zealand udmærker sig ved at være mere citrusagtige i smagen med et strejf af tropiske frugter, sprød syre og nuancer af eg, varm karamel og vanilje i aromaen.

Find dit favorithvidvin fra New Zealand

Vil du have et godt alternativ til de store franske, italienske og tyske hvidvine, skal du vende blikket mod New Zealand. For selv om mange af hvidvinene er skabt efter den nordeuropæiske tradition, tilfører øernes unikke klima og jordbund nogle helt nye dimensioner til smagen af de velkendte druer.

Køber du for mere end 500 kroner på samme ordre hos os, giver vi fragten gratis. Tjek også vores blog, hvor vi besvarer de mest almindelige spørgsmål om vin, ligesom vi præsenterer nyheder fra både vores egen og vinens fantastiske verden.

Gå heller ikke glip af de mange arrangementer og prøvesmagninger. Se hvilke arrangementer vi har på vej på vores oversigt over vinsmagninger. Måske kan du være så heldig, at der snart er vinsmagning med spændende hvidvine fra New Zealand.

Se alle vores New Zealandske hvidvine

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Fleksibel og hurtig
levering

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt