New Zealandsk rødvin

Rødvin fra New Zealand er oftest produceret af især Pinot Noir, som er øgruppens fremherskende rødvinsdrue. Landets vinindustri er forholdsvis ung og meget innovativ, hvorfor det ofte er vinmagerne frem for vinmarkerne, der er kendte.

Der har været dyrket vin i New Zealand siden 1819 og produceret vin siden 1835. Men det var først fra midten af 1980’erne, at øen blev kendt for sin vinproduktion. Det var resultatet af en professionalisering og kvalitetsoptimering af vinproduktionen, som startede i allerede i begyndelsen af 1970’erne.

Men det var hvidvinen – og ikke rødvinen – som for alvor satte New Zealand på vinverdenens landkort – og hvidvin er fortsat det, som der produceres mest af i New Zealand. Den vigtigste rødvindrue er Pinot Noir, der arealmæssigt kun kommer op på cirka lige over en fjerdedel af den mest plantede hvidvinsdrue Sauvignon Blanc.

Næstefter Pinot Noir bruger newzealænderne en særlig ”bordeauxblanding” mange af deres rødvine, især dem som kommer fra Waikato-området i Bay of Plenty på nordøen. Det er en rødvinsblanding skabt af druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, som dyrkes her. Andre steder som f.eks. i Hawke’s Bay udskiftes eller suppleres Cabernet Franc med Syrah i de bordeauxblandinger, der bruges i mange af rødvinene derfra.

Newzealandske rødvine

Øgruppens placering lige midt mellem Ækvator og Sydpolen, omgivet af vand på alle sider og med rigelige mængder af nedbør, giver både en række fordele og ulemper for øernes vinbønder. Blandt fordelene er, at New Zealand favner stort set alle klimazoner, hvor der kan dyrkes rødvin i. Mod nord finder du de varme klimaer, som giver sødlige rødvine i stil med dem, du finder i vindistrikterne omkring Middelhavet og i Californien. Mod syd finder de mere kølige klimaer, som giver mulighed for mere europæisk inspirerede rødvine, som vi kender dem fra Bordeaux og Bourgogne.

Den megen regn er dog oftest et problem, da den primært falder midt i druernes modningsperiode. Det giver flere blade og skud, som tager kraften fra udviklingen af druerne.

Rødvine fra Marlborough

Marlborough er det største vindistrikt i New Zealand. Det ligger på den nordlige del af Sydøen lige ud til havet i et køligt klima med meget sol og mindre regn end andre af de newzealandske vindistrikter. Ja, faktisk kunstvandes en stor del af vinstokkene på områdets vinmarker.

I Marlborough er hvidvinen stor, og det var da også herfra, den legendariske Cloudy Bay Sauvignon Blanc kom, som fik sat New Zealand på vinens verdenskort. Området huser dog også en pæn del af New Zealands Pinot Noir-arealer. Den har således overhalet områdets anden store hvidvinsdrue, Chardonnay, regnet på areal. Særligt udbredt er Pinot Noir i den fede, lerholdige jord ved foden af Wither Hills.

Pinot Noir-vinene fra Marlborough er mere frugtige med mange nuancer af røde bær. Druerne anvendes dog også tit i mousserende vine, der produceres efter den klassiske Champagne-metode. Disse vine ses dog sjældent eksporteret, men drikkes næsten udelukkende lokalt.

Rødvine fra Central Otago

Helt mod syd på Sydøen i området omkring Queenstown finder vi er andet af de store Pinot Noir-områder i New Zealand, Central Otago.

Herfra er vinene mere mineralske i smagen med nuancer af vilde urter. Det giver en Pinot Noir, der ligger et sted mellem de klassiske Pinot Noir-vine fra den gamle og den nye vinverdens mere eksperimenterende stil, der oftest giver en Pinot Noir-vin til den mere sødlige side.

Rødvine fra Wairarapa

Et tredje vindistrikt som byder på gode Pinot Noir-vine, er det lille Martinsborough-distrikt, som ligger I Wairarapa-området på den sydligste spids af Nordøen en lille times kørsel fra hovedstaden Wellington.

Herfra kommer nogle fortryllende Pinot Noir-rødvine med stor koncentration og dybde. Vinene markedsføres på, at områdets jordbund i kompositionen minder meget om Bourgogne. Men det er nu nok nærmere de mere lerholdige dele af Marlborough-området på nordspidsen af Sydøen, undergrunden minder mest om.

Uanset hvad undergrunden minder om, så kommer nogle af New Zealands bedste rødvine fra Martinsborough-distriktet.

Rødvine fra Hawke’s Bay

Også Hawke’s Bay på Nordøen byder på gode rødvine. Her finder vi nogle af de ældste vinmarker på New Zealand og en utrolig variation på både klima og især jordbund. Terrænet varierer fra bjerge på op til 1600 meters højde ved havet og til store, meget frugtbare sletter med meget kalkholdig og gruset undergrund.

Her er det især Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot fra det særlige Gimblett Gravels-område, der giver nogle af de bedste rødvine fra Hawke’s Bay. De er plantet på dyb rullestensjord på et område på omkring 800 ha.

Druerne bruges enten alene eller i en særlig bordeauxblanding med Syrah-druer i. Det giver rødvine med intent bærsmag – især solbær – og tydelige smags- og aromanoter efter fadlagring på tønder af fransk egetræ.

Rødvine fra Waikato og Northland

Bordeauxblandinger af forskellig sammensætning anvendes også i de rødvine, som kommer fra Waikato-området omkring Bay of Plenty og Northland, som ligger helt mod nord på Nordøen.

Især i Northland giver det varme klima vindyrkerne nogle store udfordringer. Men en omhyggelig udvælgelse af vinmarker og moderne dyrkningsmetoder har højnet kvaliteten af rødvinene herfra. Så udover bordeauxblandinger finder du også gode Cabernet Sauvignon- og Syrah vine fra dette område.

Oplev rødvine fra verdens fjerneste vindistrikter

Vælger du en rødvin fra New Zealand, får du en rødvin, hvis druer er de første, som har set dagslyset hver dag – hvis vi regner dagens begyndelse fra datolinjen, der passerer tæt forbi øgruppen mod øst. Samtidig får du en rødvin, der er blevet skabt ikke mindre end næsten 18.000 kilometer herfra – 17.953 km helt nøjagtigt, hvis vi regner fra vores butik i Gl. Mønt i København.

Så klik dig ind og se på vores udvalg af newzealandske rødvine. Prøv eventuelt også nogle af de fantastiske hvidvine fra New Zealand. Køber du for mere end 500 kroner på samme ordre, betaler vi fragten.

Se alle vores New Zealandske rødvine →

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt