Økologisk vin

I Kjær & Sommerfeldt har vi et stort udvalg af vine produceret efter økologiske principper.

Vinbønder har altid været afhængige af at passe på den jord, hvor deres vinstokke groede. Men måden de har gjort det på, har måske ikke altid været helt bæredygtigt. Samtidig er mængden af tilsætningsstoffer i vinen ved konventionel vinproduktion med tiden vokset, så der i dag er 55 godkendte tilsætningsstoffer, som kan anvendes i vinen.

De fleste af disse stoffer tilsættes, for at vinen kan bevare sin smag og karakter i så lang tid som muligt. Det ældste tilsætningsstof er svovl. Det fandt romerne på at komme i vinen, for at stoppe nedbrydningen af den. For dengang endte alt for meget god vin alt for hurtigt med at blive til eddike. Så uden en vis mængde svovl i vinen, forkortes holdbarheden af den betragteligt.

Hvad er økologisk vin?

Derfor er der da også stadig en vis mængde tilsætningsstoffer i økologisk vin. Det findes dog flere forskellige grader af økologi, hvor mængden af tilsætningsstoffer er væsentligt mindre, samt den særlige naturvin, hvor der slet ikke er noget som helst andet i flasken end den rå, naturlige vin.

Generelt opdeles økologisk vin i disse forskellige typer:

  • Bæredygtig vindyrkning (Sustainable winegrowing)
  • Økologisk vin
  • Biodynamisk vin
  • Naturlig vin (AVN-klassificeret)
  • Naturvin (Vins S.A.I.N.S)

Lad os tage et kig på de forskellige typer af økologisk vin, for at se nærmere på, hvad de forskellige betegnelser dækker over.

Bæredygtig vindyrkning

Sustainable winegrowing handler om at tage hensyn til naturen, både når det kommer til dyrkningsstedet, skadedyrsbekæmpelse, produktion og håndtering af vinen. Som sådan er denne dyrknings- og produktionsmetode ikke økologisk. For det betyder ikke nødvendigvis, at vinbønder og -producenter fravælger kemi og tilsætningsstoffer. Lidt forenklet kan deres tilgang til vindyrkning og -produktion forklares med sætningen ”Vi sprøjter, men vi tænker over det”.

Oftest betyder det dog, at sprøjtning er den sidste udvej, hvis der ikke kan opnås det ønskede med naturlige midler. Så den enkelte vinbonde og vinproduktion efterlader et væsentligt mindre fodaftryk på miljøet end vinbønder og -producenter, der anvender konventionelle metoder.

Økologisk vindyrkning

Økologisk vin er som betegnelse forholdsvis ny. Faktisk eksisterede begrebet ikke før 2012. Betegnelsen dækker alene over vin, som er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Hvordan vinen behandles i produktion og vinkælder, er der mere lempelige krav til.
Økologisk vin er dyrket uden brug af kunstgødning eller brug af sprøjtemidler med pesticider mod ukrudt og insekter. I stedet bruges skadedyrenes naturlige fjender til at bekæmpe dem med og ukrudt luges væk eller holdes nede med naturlige metoder. Den såkaldte bordeauxvæske, som er et plantebeskyttelsesmiddel fremstillet af en blanding af kobber, kalk og vand, er også stadig tilladt.
Når det kommer til produktionen, må der anvendes 30 af de 55 godkendte tilsætningsstoffer fra den konventionelle vindyrkning i den vin, der sælges som økologisk. Oftest er der dog langt færre tilsætningsstoffer i, da de fleste vinhuse har fundet på forskellige måder, som ikke omfatter brugen af kemi, til f.eks. at stabilisere vinens vinsyreindhold, korrigere alkoholindholdet og filtrere og klare vinen på.

Det giver en vin med færre tilsætningsstoffer og med druer, der er dyrket under mere naturlige forhold end ved konventionel vindyrkning. Men helt fri for tilsætningsstoffer bliver du altså ikke, selv om vinen bærer det grønne blad, der er den officielle EU-certificering for økologi.

Biodynamisk vindyrkning

Biodynamisk vindyrkning bliver mere og mere udbredt. Den bygger på de principper, som den østrigske filosof Rudolf Steiner fastlagde for dyrkning af jord og afgrøder tilbage omkring forrige århundredeskifte. Her tages der hensyn til alle de påvirkninger som jord og planter er under indvirkning fra, herunder planeterne og de stoffer, som er i jorden.

Selv om det kan lyde halvreligiøst, har de vinbønder, som er gået over til biodynamisk vindyrkning oplevet stor fremgang i både høstudbyttet og kvaliteten af deres druer. Det har skabt ekstra bevågenhed omkring biodynamiske vine, der også har fået deres egen certificering kaldet ”demeter”.

Men også i biodynamisk vinproduktion er der nogle ganske få tilsætningsstoffer, som er tilladt. Ser vi bort fra svovlen, er det dog ikke helt de samme, som de tilsætningsstoffer der er tilladt i konventionel vin.

Naturlig vin (AVN-certificeret vin)

Skal du have vin næsten uden tilsætningsstoffer, skal du gå efter naturlig vin eller ”vin naturel”, som bærer den såkaldte L'Association des Vins Naturels-certificering, i daglig tale kaldet AVN.

Her går vinbønderne op i at dyrke druerne udelukkende med naturlig gødning, naturlig bekæmpelse af skadedyr og sygdomme og at passe og høste druerne med anvendelse af så få maskiner som muligt.

Det samme gør sig gældende i vinproduktionen, hvor det eneste tilladte tilsætningsstof i vinen er netop den svovl, der skal forhindre at vinen bliver til eddike. Så her får du en vin, der er så naturlig som mulig, uden at det er gået ud over holdbarheden.

Naturvin

Naturvin er den mest naturlige form for vin der findes. Her er der absolut ingen tilsætningsstoffer – end ikke svovl. Det betyder naturligvis, at naturvin har en noget kortere holdbarhed end andre former for økologisk vin.

Til gengæld er vinen blevet behandlet så naturligt og med så få maskiner som muligt lige fra vinstokken blev plantet og til vinen er blevet færdigproduceret. Ligesom naturlig vin er dyrkningen sket uden brug af kunstgødning og pesticider og høsten er foregået pr. håndkraft.

Produktionen af vinen er også foregået uden brug af maskiner. Så her får du vin, hvor druerne stadig er blevet most af menneskefødder og hvor al omhældning og håndtering i vinkælderen er foregået manuelt.

Resultatet er en vin, der har en helt rå og naturlig smag. Smag og drikkeoplevelse er dog lige så forskellige som den er mellem traditionelt producerede vine, men med plads til en lidt mere rummelig definition af, hvornår en vin er vellykket.

Lige som de andre økologiske vintyper har naturvin sin egen certificering. Den kaldes for ”Vins S.A.I.N.S” og er din garanti for, at flasken indeholder ægte naturvin dyrket og produceret helt uden brug af mekanik og kemi.

Find den bedste økologiske vin hos Kjær & Sommerfeldt

Hos Kjær & Sommerfeldt finder du alle former for økologisk vin – samt naturligvis masser af konventionel vin. Vi har alt lige fra bæredygtigt dyrket over økologisk og biodynamisk og til de helt rå naturvine.

Se alle vores økologiske vine.

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt