Vignaioli Contrà Soarda Vespaiolo - 121 b.C - Simply Natural Orangevin 2022
Italien
Veneto
Liflig og interessant orangevin lavet på den lokale hvidvinsdrue Vespaiolo. Indbydende duft af moden frugt, tør i sit udtryk med flotte påmindelser om karamelliserede æbler og en mineralsk afslutning.
Læs mereLiflig og interessant orangevin lavet på den lokale hvidvinsdrue Vespaiolo. Indbydende duft af moden frugt, tør i sit udtryk med flotte påmindelser om karamelliserede æbler og en mineralsk afslutning.
Læs mere
305
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Passer godt til
Fed fisk
Lyst fjerkræ
Nordisk køkken
Skaldyr
Smagsnoter
Fersken
Citron
Grønt æble
Havsalt
Basilikum
Druer
Vespaiola
Beskrivelse
Orangevine har støt men sikkert presset sig ind som den fjerde vinfarve på skalaen. Kategorien laves altid på grønne druer, men i modsætning til traditionelt fremstillede hvidvine, gæres hele druen inklusive skindet med. Resultatet er en gyldenorange vin, der har en fyldigere smag og mere udtalt tanninstruktur. Det er utvivlsomt en kategori der har rødder i antikken, men i nyere tid har den atter fået sin plads via naturvinsproducenter.
Contrà Soardas 121 b.C fremstilles på den lokale Vespaiolo hvidvinsdrue. Druerne håndhøstes fra udvalgte parceller, og spontangærer de efterfølgende tre uger i ståltanke, med drueskindet der giver den orange farve, og en efterfølgende malolaktisk gæring. Herefter lagrer vinen i ikke ristede egefade i yderligere seks måneder inden tapning. Der tilsættes ingen sulfitter til vinen, og den hverken filtreres, klares eller stabiliseres. Derfor kan der også forekomme bundfald i vinen. Det bliver næppe mere naturligt.
121 b.C Vespaiolo har en intens duft med moden frugt. Den er tør i sit udtryk, med påmindelse om karamelliserede æbler og med en mineralsk afslutning. Vinen vil formentlig finde ligeså mange venner som fjender, men for de der tør lade sig udfordre i vinøs henseende, venter der en spændende og anderledes vin, der klarere fisk, fjerkræ og modne oste lige godt.
Læs hele beskrivelsen
Produceret af Vignaioli Contrà Soarda
Når talen falder på Veneto-regionen i støvlelandets nordøstlige del, vil de fleste uvilkårligt tænke på vine som Ripasso, Amarone og Valpolicella. Men Italiens tredjestørste vinproducerende region er andet og mere end det, og et par timers kørsel øst for Gardasøen finder man netop noget ganske andet.
For foden af Asiago-plateauet i San Michele di Bassano del Grappa har man dyrket vin og oliven siden år 1000 i den vulkanske jord, hvor de blidt duvende skråninger har nydt godt af de kolde nordlige vinde.
Gottardi-familien har igennem generationer drevet restaurantvirksomhed i området – faktisk siden 1904. Dedikeret til deres passion for mad og vin, besluttede familiens nuværende overhoveder i 1999, at kaste sig over vin- og olivenavl. Som Gloria og Mirco poetisk udtrykker det: ”Vi ville plante drømme, og høste vindruer og oliven.” 60.000 vinstokke og 1.000 oliventræer senere var vingården Vignaioli Contrà Soarda en realitet. Fra sin spæde opstart har mark- og kælderarbejde været tilrettelagt efter økologiske principper, og med bæredygtighed og harmoni med naturen for øje.
I dag viderefører børnene Eleonora og Marcello familiedrømmen, med samme engagement og entusiasme som forældrene, og sigter efter at udvikle porteføljen med yderligere økologiske vine og naturvine – oftest på interessante lokale druer, der formentlig endnu er ukendte for et flertal af vinelskere