Ripasso vine

Ripasso vine er kraftige, smagfulde og vaskeægte italien.

Selv om Ripasso lidt nedsættende kaldes for ”Fattigmands-Amarone” og ”Mini-Amarone” på grund af fremstillingsprocessen på drueresterne fra Amarone-produktionen, så er Ripasso en fantastisk smagsoplevelse som den Amarone, den produceres på resterne af.

Det understreges af den utrolige popularitet, som Ripasso har opnået på kort tid. Således mere end tredobledes produktionen fra 2007 til 2013 fra 7,5 millioner til 25 millioner flasker – og Ripasso-produktionen vokser fortsat. Med til populariteten hører naturligvis den meget billigere pris.

Vores anbefaling til Ripasso: Derfor er vores anbefaling, at du hellere skal købe en dyr Ripasso end en billig Amarone. Selv om prisen måske er den samme, vil smagsoplevelsen ved den billige Ripasso oftest være bedre, mindre tung og mere frisk.

Her produceres Ripasso

Ripasso produceres som allerede nævnt i Valpolicella i Veneto-distriktet, der ligger lidt nord for Verona og øst for Garda-søen i det nordøstlige hjørne af Italien. Området var tidligere kendt for meget sødlige vine, men hen over de sidste 15 år har de tørre rødvine taget førertrøjen.

Først og nok mest berømt er Amarone – eller Amarone della Valpolicella, som den hedder. Den produceres af lokale, tørrede druer, og går fantastisk til mere fedmefulde madretter. Det gør den til en populær vin til julemiddagen, som ellers kan være svær at finde en passende vin til.

Sådan produceres Ripasso

Den nyere stjerne på himlen er Ripasso – eller Valpolicella Ripasso, som er vinens fulde navn. Den produceres ved at hælde en ung vin af de samme druesorter på skalresterne fra Amarone-produktionen, når den er færdiggæret en gang i løbet af foråret. Herefter sættes vinen til at gære igen.

Efterfølgende lagres den færdiggærede Ripasso på nye fade, for at give vinen et strejf af vanilje og/eller mandel. Disse smagsnoter passer godt til den restsødme, der er tilbage efter gæringen. Det giver en sød og drikkevenlig vin, hvilket er med til at forklare dens store popularitet.

Udover den unge vin er det også tilladt at tilsætte op til 15 % Amarone til blandingen for at forbedre kvaliteten.

Druerne i Ripasso

Som sagt anvendes der udelukkende lokale druesorter til både Amarone- og Ripasso-produktionen. De fleste Amarone-vine produceres af en blanding af Corvina-druer, Rondinella, Corvinone og Molinara. Oftest anvendes alle fire druesorter, men der er stort set altid flest Corvina-druer i blandingen. Endvidere er det tilladt at blande andre lokale druesorter i vinen.

Det er denne blanding af skalrester, samt en ung rødvin af en eller flere af de samme druesorter, der danner grundlaget for Ripasso-vinen. Så derfor vil smagsoplevelsen af en Ripasso tit minde en hel del om den noget dyrere Amarone.

Hvordan opleves Ripasso

I forhold til klassiske rødvine har Ripasso mere fylde og samme eller oftest højere alkoholprocent. Derved lægger den sig et eller andet sted mellem de almindelige rødvine og Amarone-vinen. Sidstnævnte har nemlig både mere fylde og højere alkoholprocent end ”dens efterfølger”.

Det gør på mange måder Ripasso-vinen til en ”light-udgave” af Amarone. Så hvis du synes at Amarone er en alt for tung vin, så er der meget mere elegance og friskhed at hente i Ripasso-vinen.

Samtidig er der også en større variation mellem de forskellige producenters fortolkninger af Ripasso, da fremstillingsmåden ikke er nær så beskyttet – eller fastlåst om man vil – som Amaronen.

Vine fra Veneto i Italien

 

Find din yndlings-Ripasso hos Kjær & Sommerfeldt

Selv om grundlaget for Ripasso er resterne af Amarone-produktionen, er Ripasso en fantastisk smagsoplevelse som en Amarone – til en billigere pris.

Vi fører Ripasso-vine fra et af de stærkeste familieforetagender i Veneto-distriktet, nemlig Tommasi-familien. De regnes for en af de 10 bedste Amarone-producenter. Familien er meget innovative i deres tilgang til vinproduktion, og var også blandt de første til at introducere Ripasso.

Begge vine er derfor Tommasi-familiens stolthed og de gør en stor indsats for at bevare de to vines image og sikre, at kvaliteten – trods den store popularitet – fortsat holdes høj. Derfor er der stor sandsynlighed for, at de Ripasso-vine du finder her på siden, hører til nogle af de bedste i verden.

Se alle vores Ripasso vine.

 

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt