Boutinot Cairanne - Apis Mellifera Cairanne 2021
Økologisk Rhône rødvin i en frugt-dreven, elegant stil med flotte noter af skovbær, middelhavsurter og en dejlig krydret eftersmag.
Læs mereØkologisk Rhône rødvin i en frugt-dreven, elegant stil med flotte noter af skovbær, middelhavsurter og en dejlig krydret eftersmag.
Læs mereLæder
Hindbær
Blomme
Jordbær
Tørrede urter
Blåbær
Chokolade
Tobak
Sort peber
Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Biens vigtige bidrag
Apis Millifera er det latinske navn for honningbi, og vinhuset ønsker med denne økologiske rødvin at hylde biernes betydning i vinmarken. Selv om vinstokke er selvbestøvende, og dermed ikke direkte har brug for biernes service, så kender vinproducenterne godt biens vigtighed for øget biodiversitet i marken. Som en vigtig bidragyder til en jord, der vrimler med liv, blomster, planter, dækafgrøder, så er bierne de primære bestøver af planter i vingården. Denne øgede biodiversitet bidrager med et rigere dyreliv og sundere jord, hvilket mindsker eller fjerner nødvendigheden af sprøjtning med pesticider. Et bæredygtigt økosystem er essentielt for enhver økologisk og biodynamisk vinbonde, og derfor vil du ofte se mange vinbønder have egne bistader i nærheden af deres vinmarker.
Cairanne
Cairanne er den seneste AOP i Sydrhône, som er blevet tildelt ”Cru-status”. Det er en status på linje med Châteauneuf-du-Pape og Gigondas. Ansøgningen blev sendt i 2008, men det var først i 2016, at regionen fik den officielle status. Ud af områdets cirka 1000 hektarer, så ender 95% af produktionen som rødvin. 60% af vinmarkerne er beplantet med Grenache, resten er fordelt på 15% Syrah, 16% Carignan og 6% Mourvèdre.
Økologisk GSM
De økologiske druer til Apis Millifera bliver håndhøstet, så der kun kommer perfekt modne druer ind til vineriet. Fordelingen er 65% Grenache, 25% Syrah og 10% Mourvèdre, en kombination, som omtales som ”GSM”. Hver druesort vinificeres individuelt ved ca. 28⁰C. Skindkontakten er på kun 14 dage, da ønsket er at producere en Rhônevin i en mere elegant stil. Derfor gennemgår vinen heller ikke fadlagring. Målet er at skabe en vin, der er frugtdreven og terroir-tro. I bæredygtighedens navn bruges der genbrugspapir til etiketten og vinen bærer ikke kapsel.
Til den elegante side
Mange oplever at de fleste Rhônevine er til den tunge og kraftige side. Apis Millifera byder bestemt på krydderier og tyngde, men vinen besidder en elegant lethed, som er utrolig indtagende. Når du skænker vinen i glasset, kan du se at farven ikke er mørk og tæt, men i stedet har smukke lyse nuancer med orange kant.
I duften er der både røde sommerbær, herbes-de-provence og hø-noter. På tungen byder vinen på en forfriskende, saftig og elegant smagsrigdom, hvor frugten står forrest med de små kryddernoter i eftersmagen. Skønt glas, der bekræfter, hvorfor Cairanne fortjener at blive ophøjet til ”Cru”.
Vinen passer fortrinligt til kødfulde retter af lam, okse eller vildt, gerne serveret med grillede grøntsager. Er du til det krydrede køkken, så er Apis Millifera oplagt til den marrokanske egnsret lammetagine.