Brovia Barbera d'Alba - Ciaböt del Fi 2020
Italien
Piemonte
Kompleks vin med modne røde bær og blommer, samt delikate nuancer af krydderier og tobak. Vinen tæmmes af ranke og forfriskende tanniner, fulgt til dørs af en befriende mineralitet.
Læs mereKompleks vin med modne røde bær og blommer, samt delikate nuancer af krydderier og tobak. Vinen tæmmes af ranke og forfriskende tanniner, fulgt til dørs af en befriende mineralitet.
Læs mere
385
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Blød
Tannisk
Passer godt til
Gris
Kalv
Lam
Mørkt fjerkræ
Okse
Smagsnoter

Kirsebær

Lakrids

Brombær

Urter

Blåbær
Druer
Barbera

Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Brovias Ciaböt del Fi er husets delvist fadlagrede Barbera. Druerne hentes på Brovias berømte cru-marker Brea og Gianetto i Serralunga d'Alba, hvor jordbundsforholdene overvejende består af kalk og ler. Det samlede beplantningsareal er på ca. 0,6 ha, og vinstokkene blev beplantet mellem 1998 og 2003. Druerne høstes i hånden - typisk i slutningen af sept. eller i starten af okt. Herefter presses de og gærer i temperaturregulerede tanke i 8-14 dage ved 25-29 grader. Herefter lagrer vinen i 15 til 18 måneder i en blanding af store egefade og rustfri ståltanke, og aftappes herefter uden nogen former for filtrering.I modsætning til Sori del Drago, der er Brovias let drikkelige Barbera, er Ciaböt del Fi anderledes kompleks og velpolstret. Farven er mørk, og duften vidunderligt kompleks med modne røde bær og blommer, samt delikate nuancer af krydderier og tobak. Disse elementer går igen i smagen, der har tyngde og længe uden på nogen måde at være overgjort. Vinen tæmmes af ranke og forfriskende tanniner, fulgt til dørs af en befriende mineralitet. En yderst seriøs Barbera, der vil vokse i kompleksitet med alderen.
Læs hele beskrivelsen

Produceret af Brovia
Den familieejede Brovia-ejendom blev etableret i 1863 i Castiglione Falletto, men de var først fra 1953 at man begyndte at sælge Barolo på flaske under eget navn. Vingårdens nutidige, respektindgydende renommé begynder dog først fra slutningen af 1980’erne, da Giacinto Brovias to døtre; Cristina og Elena, indgår i familiefortagenet på fuld tid, og videreudvikler de stolte traditioner – i dag sammen med Elenas mand, Àlex Sanchez. Spørgsmålet omkring hvorvidt en producent er traditionalist eller modernist, og måske navnlig væsensforskellene heri, er i dag så småt ved at være udvaskede til fordel for et mindset, der stræber efter at udtrykke essensen af den enkelte mark; en terroir-tankegang som den vi kender fra Bourgogne.
Vist har barriques fundet plads på tværs af Barolos mange producenter, men hos Brovia fastholder man forsat brugen af store fade, da små fade ifølge Àlex blot vil risikere at sløre den enkelte vins ophav og typicitet. I manges ører vil denne tilgang kategorisere Brovia som traditionalist. Men hvorom alting er, så synes kodeordene for Brovias vine at være elegance, kompleksitet og præcision. Alle som én er vinene herfra overordentligt vellavede og helt igennem uimodståelige, båret oppe af en helt unik professionalisme fra teamet bag.

Piemonte ligger i Nordvestitalien, ved foden af alperne, som også har givet området navnet Pie (de) Monte. Piemonte udgør sammen med Toscana det mest fornemme og eftertragtede vindistrikt i Italien med de verdensberømte vine Barolo, Babaresco og Barbera d’Alba som vin-profiler. Det er især de blå druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, der er rygrad for vinene fra Piemonte, og kendetegnet er generelt meget gemmepotentielle og sofistikerede vine.