M. Chapoutier Gigondas - Les Jocasses 2020
Frankrig
Côtes du Rhône Villages
Rhône Syd
Stor Rhône med klare træk mod klassisk Châteauneuf-du-Pape. I smagen er vinen fyldig og intens, men mister aldrig Grenache-druens elegance og finesse.
Læs mereStor Rhône med klare træk mod klassisk Châteauneuf-du-Pape. I smagen er vinen fyldig og intens, men mister aldrig Grenache-druens elegance og finesse.
Læs mere
309
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Blød
Tannisk
Passer godt til
Grill og barbecue
Gris
Lam
Okse
Vildt
Smagsnoter

Læder

Hindbær

Blomme

Jordbær

Tørrede urter

Blåbær

Chokolade

Tobak

Sort peber
Druer
Grenache
Syrah
Mourvèdre

Eksperternes vurdering
Beskrivelse
Gigonas er en af de mest kendte Cru’er i det sydlige Rhône og Les Jocasses er Michel Chapoutiers bud på en stor og klassisk vin fra det kendte område. Druerne kommer hovedsageligt fra økologisk dyrkede marker, der er beliggende op mod bjergryggen Dentelles de Montmirail, som er med til at begrænse solmængden på markerne og dermed forlænger modningsperioden for især Grenache og er med til at give vinene endnu større dybde og kompleksitet. Vinen består hovedsageligt af Grenache med små mængder af Syrah og Mouvedre. Vinen har gæret i store cementkar, med daglige overpumpninger i løbet af gæringen. Herefter har vinen lagret i samme cementkar, inden den tappes i flaske efter ca. 9 måneder. Dette er i sandhed stor Rhône-vin, med klare træk mod f.eks. klassisk Châteauneuf-du-Pape. Duften byder på noter af kirsebær, hindbær, lakrids, røg, urter, lakrids og lys tobak. I smagen er vinen fyldig og intens, men mister aldrig Grenache-druens elegance og finesse. Fantastisk vin i selskab med grillet eller stegt kød, gerne okse eller lam med en smule fedt, som vinens fine tanniner kan arbejde med. Oplagt vin at hive frem juleaften, hvis menuen står på det helt store klassisk udtræk.
Kan gemmes op til 10 år fra høståret. Nyder man vinen i dens ungdom, anbefaler vi at give den en lille time på karaffel inden servering ved 14-15 grader.
Læs hele beskrivelsen

Produceret af M. Chapoutier
M. Chapoutier med rødder helt tilbage til 1808, havde altid været kendt for at lave gode Rhône-vine. Vine produceret efter de traditionelle metoder, som man havde gjort det gennem seks generationer. Men i 1990, da den kun 24-årige Michel Chapoutier overtog ansvaret for produktionen, skete der med ét markante ændringer. I kældrene skiftede han de gamle kastanjefade ud med barriques af fransk egetræ og i vinmarkerne blev driften lagt om, så hensynet til naturen blev prioriteret allerhøjest. Han begrænsede hektarudbyttet, brugte udelukkende økologisk gødning og kun druernes naturlige gærceller. Derudover blev vinene ikke mere filtreret inden tapningen. Michel er blandt pionererne indenfor biodynamisk og økologisk dyrkning. Michel vil have, at hans vine udtrykker terroir, der er samspillet mellem jordbunden og klimaet. Michels mesterværker er hans enkeltmarksvine, som han benævner Sélection Parcellaires. Han har udvalgt de bedste markstykker og laver her vine i verdensklasse, og med så stor succes, at huset i dag er det, der har fået flest gange 100 point af vinanmelderen Robert Parker.

Fra côtes du rhône villages området i Frankrig
Côtes-du-Rhônes vinmarker følger Rhône-floden fra Vienne i nord til Avignon i syd, en næsten 200 km lang strækning. Rhône er især et rødvinsområde, og det er vigtigt at skelne mellem nord, hvor Syrah-druen er den fremtrædende, og syd hvor Grenache er mest udbredt. Côtes-du-Rhônes hvidvine er bestemt også værd at stifte bekendtskab med. De laves i nord på druerne Rousanne, Marsanne og Viognier og i syd især på Grenache Blanc, Clairette og Bourboulenc.