Paternoster Rotondo 2012
Italien
Basilicata
Utrolig flot vin med duftnoter af morbær, brombær og læder. Smagen er tør, med hindbær, lakrids og vanille som de dominerende smagsindtryk.
Læs mereUtrolig flot vin med duftnoter af morbær, brombær og læder. Smagen er tør, med hindbær, lakrids og vanille som de dominerende smagsindtryk.
Læs mere
365
kr. /stk
Smagsprofil
Tør
Sød
Let
Kraftig
Let frugt
Meget frugt
Lav syre
Høj syre
Blød
Tannisk
Passer godt til
Fransk landkøkken
Italiensk mad
Lam
Mørkt fjerkræ
Okse
Smagsnoter

Hvid peber

Kirsebær

Røg

Blomme

Timian
Druer
Aglianico
Beskrivelse
Druerne til Rotondo kommer udelukkende fra Villa RoTondo der ligger i udkanten af Barile by. Marken har tilhørt familien i mange år og regnes for et af områdets absolut bedste til dyrkning af Aglianico-druer. Villa RoTondo ligger i 500 meters højde over havet og jordbunden indeholder meget vulkansk aske. Aglianico-druerne høstes normalt i slutningen af oktober, og bliver bragt til vinkælderen i små kasser for at undgå at druerne brister inden de kommer frem til vinkælderen. Druerne presses nænsomt for at undgå at der kommer bitterstof fra druens kerner i mosten. Macerationen (udblødning) tager 10 dage hvorefter gæringen sættes i gang ved 25-28 grader. Når den malolaktiske gæring er afsluttet fyldes vinen på 225 liter fade i 14 måneder inden aftapningen for endeligt at ligge 12 måneder på flaske inden den frigives til salg. Rotondo bliver kaldt den nye stil af Aglianico di Vulture på grund af at der udelukkende anvendes 225 liter fade. Farven dyb kirsebærrød, i bouqueten findes indtryk af morbær, brombær og læder. Smagen er tør, hindbær og lakrids er sammen med vanille de dominerende smagsindtryk. Vinen vil have fordel af at blive dekanteret for at blødgøre tanninen. Rontondo vil være på sit ypperste mellem det 5 og 10 år. Serveres gerne let afkølet, 16 grader.
Læs hele beskrivelsen

Produceret af Paternoster
Paternoster betyder vores fader og i dette tilfælde passer det rigtig godt, fordi Paternoster er det vinhus der har sat Basilicata på det vinmæssige verdenskort. Paternoster blev grundlagt i 1925 af Anselmo Paternoster som dette år producerede den første Aglianico-vin til eget forbrug i landsbyen Barile, der i dag er centrum for produktionen af Aglianico del Vulture. I dag råder Paternoster over 20 hektar vinmarker fordelt på følgende marker: Rotondo, Macarico, Pian di Carro og Gelosia. Den væsentligste drue er Aglianico, men der dyrkes også Moscato og Fiano. Det var Anselmos søn, Pino, der gjorde Paternoster og Aglianico di Vulture kendt uden for Basilicata. Pino Paternoster introducerede fadlagring i Basilicata og han forstod vigtigheden af terroir, den rigtige jordbund/beliggenhed til den enkelte druesort.

Fra basilicata området i Italien
Basilicata er en af Italiens fattigste regioner og har tidligere haft svært ved at markere sig som et seriøs vinområde. Da Basilicata fik sin egen DOC-status i 1973, begyndte Basilicata for alvor at sælge vine under eget navn, tidligere blev meget af vinen solgt som bulk til andre regioner. Der er en betydeliglig kvalitetsforskel på de forskellige områder i Basilicata, men vinene fra den nordlige del af Basilicata, omkring Monte Vultur, med vulkansk undergrund, regnes for det bedste område. Aglianico del Vulture er den drue som har gjort Basilicata kendt, druen er kendt for give lukkede vine i begyndelsen, der med alderen åbner op og giver nogle interessante kødfyldte, tanninholdige vine med mørke bær og chokolade i smagen.