Frem til starten af det 20. århundrede var der kun to, virkelig store, internationalt kendte vinproducerende lande i verden: Frankrig og Tyskland. Men hvor franskmændene var mest kendt for deres rødvine og champagne, var det især tyskernes hvidvine, der havde sat landet på vinkendernes verdenskort.
Således var det ikke ualmindeligt, at tyske Riesling-vine blev solgt på vinauktioner til højere priser end de bedste Bordeaux og Grand Cru Bourgognevine.
Det tyske hvidvinskompas
De største og mest kendte tyske vindistrikter ligger lige nord eller øst for Alsace i Frankrig. Derfor har de for en stor dels vedkommende den samme kalkbræmme i undergrunden, som har sådan en gunstig indvirkning på de vindruer, der dyrkes på markerne.
De nordlige vindistrikter Mosel, Ahr, Mittelrhein, Rheingau og Rheinhessen er samtidig noget af det nordligste, du kan plante vindruer, hvis du vil være helt sikker på, at de kan nå at modne ordentligt. Så det er ikke helt forkert, når det siges i branchen, at man skal pine druerne for at skabe den bedste vin.
Mosel
Mosel er nok mest kendt for deres klassiske hvidvine produceret på Riesling-druen. Det er dem, der er mest kendt herhjemme. De er også meget populære og kendes på deres høje, friske – ja, næsten stålfaste – syre og den lidt tropiske aroma, med tydelige toner af fersken og andre tropefrugter.
De mest karakteristiske og ikoniske hvidvine fra Mosel-området er dem, som kommer fra vinmarkerne, der ligger langs selve Mosel-floden. Det er de mest delikate. Den placering – nærmere betegnet langs selve Mosel og bifloderne Saar og Ruwer – har Villa Huesgen, som er en af vores tætte tyske samarbejdspartnere. De har dyrket Riesling-druen i 9 generationer siden 1735, og er nogle af de mest vidende omkring netop denne drue.
Rheingau
Også i Rheingau længere mod øst og tættere på Frankfurt, er det især Riesling-druen, som er hovedkilden til distriktets hvidvine. De kendetegnes ved at være mere kraftfuld og koncentreret i både krop og smag.
I Rheingau finder vi en af vores andre tyske samarbejdspartnere, nemlig vinhuset Bibo Runge. Det er skabt af to driftige vinfolk, som begge var venner med den samme vinbonde i Baden. De to vinmagere skaber god og terroir-tro vin, primært af netop Riesling-druen fra deres vinmarker ned mod Rhinen lidt vest for Wiesbaden.
Rheinhessen
Liebfraumilch er sikkert det første, du kommer i tanke om, når du tænker på Rheinhessen. Den halvsøde tyske hvidvin er blevet slæbt over grænsen på mangt en indkøbstur siden 1960’erne og er fortsat populær i mange kredse. Betegnelsen bruges dog også nedsættende om hvidvine fra stort set hvor som helst i Tyskland. Men i Rheinhessen og Mosel er det noget helt andet. Herfra kommer noget af den bedste Liebfraumilch, der er til at opdrive.
Men Rheinhessen kan så meget mere og flere af topproducenterne i området har bevist, at de kan skabe mange andre og mere markante former for hvidvine af Riesling-druen end netop Liebfraumilch – mælk fra Vor Frue.
Pfalz
Lige syd for Rheinhessen finder vi vinområdet Pfalz. Her er det også Riesling og en anden tysk drue ved navn Müller-Thurgau, der er hovedduerne i regionens hvidvine. Müller-Thurgau giver nogle meget aromatiske og let sødlige hvidvine med en mere blomsteragtig aroma og et strejf af fersken over sig. Det er en ”arbejderdrue”, der typisk drikkes meget lokalt.
Området ligger lige nord for Alsace og har den samme varme sommer. Det giver lidt mere fedmefulde, kompakte vine, som er flotte på mineralitet på grund af den kalkholdige undergrund, som vi også kender fra Alsace.
I Pfalz finder vi en tredje af vores tætte, tyske samarbejdspartnere. Det drejer sig om producenten Schwedhelm. De har været med i front med nogle af de spændende forandringer, der ses inden for tysk vinavl i netop disse år. De har således siden 2010 dyrket deres Riesling- og Spätburgunder-beplantede vinmarker efter økologiske principper. De er også optaget i et særligt program for unge talenter i den tyske vinorganisation VDP.
Spätburgunder er i øvrigt det tyske navn for den blå Pinot Noir-drue, hvis ”grønne” fætre Pinot Blanc og Pinot Gris kaldes henholdsvis Weissburgunder og Grauburgunder på tysk.
Baden
Endnu længere mod syd, nærmest parallelt med Alsace og lidt nordligere end Bourgogne ligger vinområdet Baden. Her er det igen den tyske Müller-Thurgau og den fra Alsace så kendte Gewürztraminer, samt Weissburgunder og Grauburgunder, der er hoveddruerne inden for hvidvin.
Området er nok mest kendt for sine Bourgogne-agtige rødvine og de lidt mere fedmefulde og varmere hvidvine baseret på Weissburgunder og Grauburgunder.
Her finder vi en fjerde af vores tyske samarbejdspartnere, nemlig vinhuset Weingut Abril, som har været økologisk certificerede siden 2009. De er især kendt for deres ungdommelige, frugtdrevne vine, der er perfekte til at blive nydt på terrassen en varm sommerdag eller til en hyggestund med venner og familie.
Tysk hvidvin og mad
Når du tænker tysk mad, tænker du sikkert først og fremmest på tunge retter med schnitzel og pølser. Det er ikke retter, mange ville servere hvidvin til.
Men tyskerne har også et helt andet køkken med mere lette og raffinerede retter. Her er det vildt, vilde svampe, skaldyr og fisk, som er i højsædet – og netop til den slags retter er de tyske hvidvine et godt valg. Så drik tysk hvidvin til denne form for madretter. Så nyder du din hvidvin på samme måde som de vinbønder, der har dyrket den.
Gå på jagt efter den tyske hvidvin, der passer til din smag
Efter denne tur rundt til de vigtigste tyske vindistrikter, som vi har repræsenteret i vores store udvalg af tyske hvidvine, er det din tur til at finde den tyske hvidvin, der passer til dig – og det, du skal bruge hvidvinen til.
Vi har masser af gode, tyske hvidvine, som passer til fjerkræ, fisk og vildt og så selvfølgelig dem, der gør sig bedre til en hyggestund. Så uanset årsag og smagspræferencer, finder du den tyske hvidvin, du synes bedst om hos os. Det er bare at returnere til toppen af siden.
Se alle vores tyske hvidvine →