
M. Chapoutier
“These are among the world’s greatest wines, especially the single vineyard wines, many of which will last 50 or more years. These wines are for true connoisseurs….. they capture the essence of a vintage and terroir. The single vineyard offerings are as good as Rhone Valley wines can be.”
- The Wine Advocate

Den nye generation
Alle druerne blev bragt til sidegaden i Tain, hvor intet blev ændret i seks generationer. Det lignede et arbejdende museum. Vinen gærede i store åbne trækar, og skallerne blev fodtrådt i mosten. Gamle kastanjefade blev brugt til lagring, og spindelvævene fik lov at vokse sig store.
Når det gik godt, var resultatet fremragende, og det var historiske store vine. Men for tit gik det også mindre godt. Sådan var det bare hos Chapoutier og hos alle andre vinproducenter. Det havde den ældre generation af vindrikkere vænnet sig til. Men det ville den nye generation af vinnydere ikke finde sig i. Derfor bestemte Chapoutier sig til, at de måtte følge med tiden.
Det skete med brask og bram i 1988, da Michel og Marc Chapoutier fik overdraget ansvaret for virksomheden. De gamle kastanjefade blev skiftet ud med barriques af fransk eg, og på markerne blev driften lagt om med fuld respekt for naturen og til noget, som kommer så tæt på det økologiske, at man ikke kan fornemme forskellen. De dikterede omgående reduktion i hektarudbyttet, der i forvejen var lille, fordi vinstokkenes alder var mellem 30 og 90 år. De gav ordre til, at der kun måtte benyttes organisk gødning og udelukkende druernes naturlige gærceller, og at rødvinene ikke måtte filtreres før tapningen.
De fik masser af omtale alle relevante steder, og på få år var Chapoutier igen fremme på førersædet. En position som selvfølgelig kun kan holdes, fordi vinenes kvalitet er til det. Allerede i 1991 fik de den eftertragtede guldmedalje ved vinolympiaden i Bordeaux.
Information
18 avenue du Docteur Paul Durand, 26600 Tain l'Hermitage, Frankrig